Koronaneuvontapuhelin vastaa ja koronanäytteitä otetaan läpi kesän arkisin ja viikonloppuisin Jyväskylän kaupungin terveyspalveluissa. Koronaneuvonta ja -näytteenotto palvelevat Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita.

Koronaneuvontapuhelin vastaa ja koronanäytteitä otetaan läpi kesän arkisin ja viikonloppuisin Jyväskylän kaupungin terveyspalveluissa. Näytteet otetaan pääsääntöisesti Kyllön terveysasemalla. Koronaneuvonta ja -näytteenotto palvelevat Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaita.

Jos epäilet tartuntaa – soita aina ensin

Koronaviruksen (COVID-19) aiheuttaman taudin oireita voivat olla muun muassa kuume, yskä, hengenahdistus, väsymys, pahoinvointi ja ripuli. Jos koronavirustartunnasta on epäily, voi oirekyselyn tehdä Omaolo-palvelussa ja ottaa yhteyttä koronaneuvontanumeroon ja keskustella hoitajien kanssa näytteenoton tarpeellisuudesta. Koronavirustesti otetaan niiltä henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita.
- Tauti on saatu hienosti hallintaan ja siksi uusien tartuntaketjujen leviäminen halutaan estää testaamalla myös vähäoireisia potilaita, toteaa vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.

Jyväskylän kaupungin koronaneuvontapuhelin vastaa arkisin kello 8-16 sekä lauantaina ja sunnuntaina klo 9-15 numerossa 014 266 0133. Ilta-aikaan oireellinen potilas voi soittaa Keski-Suomen keskussairaalan päivystysapuun numeroon 116 117, josta hänet ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. 

Terveysasemalle tai keskussairaalan päivystykseen ei missään tilanteessa tule lähteä omin päin kyselemään näytteenottoa, vaan näytteenotosta sovitaan aina puhelinsoitolla. 
- Asukkaan tulee ensin soittaa koronaneuvontanumeroon. Puhelimessa annetaan potilaalle tarkat toimintaohjeet. Näin vältetään se, ettei potilas altista muita ihmisiä mahdolliselle tartunnalle, muistuttaa palvelupäällikkö Anu Mutka.

Jyväskylän kaupungin koronasivu
Miten toimin – terveydenhuollon koronaohjeita
Oirearvio Omaolo-palvelussa

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
Jyväskylän kaupungin avosairaanhoidon palvelupäällikkö Anu Mutka, p. 050 311 8507