Lämmin sää ja hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinibakteerien eli sinilevien kasvua ja esiintymistä. Kukinnan eli sinileväkasaumien esiintymistä ja kestoa on vaikea ennustaa ja hallita.

Lisätietoa sinilevistä

Johtava ympäristöterveystarkastaja Kirsti Leppänen, 014 - 266 2378, kirsti.leppanen@jyvaskyla.fi 

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Järviwiki - valtakunnallinen leväseuranta

 

 

Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta osa sinilevistä voi tuottaa maksa- ja hermomyrkkyjä tai ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinilevän ulkonäön perusteella ei ole mahdollista sanoa, onko kyseessä myrkyllinen sinilevä vai ei. 

Sinilevä saattaa aiheuttaa seuraavanlaisia oireita: 

  • iho-oireita ja silmien ärsytystä 
  • vatsaoireita, kuten pahoinvointia, ripulia ja oksentelua 
  • flunssan kaltaisia oireita, kuten päänsärkyä, nuhaa ja kuumetta, jotka alkavat yleensä noin 3-5 tunnin kuluttua altistuksesta 

Ihmisten tai eläinten ei kannata uida sinileväisessä vedessä, eikä sitä saa käyttää pesu- tai löylyvetenä. Älä myöskään käytä sinileväistä vettä syötävien vihannesten kasteluun tai pesuun. Sinilevämyrkky ei häviä vedestä keittämällä, joten edes keittämisen jälkeen ei vettä voi käyttää esimerkiksi lemmikkieläinten juomavetenä.  

Sinilevätilannetta tarkkaillaan kaupungin toimesta 

Jyväskylän kaupungin ympäristöterveydenhuolto valvoo uimavesien laatua, ja tarkkailee sinilevätilannetta yleisillä uimarannoilla vain uimavesinäytteenoton yhteydessä. Tuomiojärvellä tehdään valtakunnallista sinilevä seurantaa viikoittain ympäristöterveydenhuollon toimesta. Tuomiojärven rantavahdit tarkkailevat myös sinilevätilannetta. Runsaasta sinileväesiintymästä uimarannalla voit ilmoittaa kunnan ympäristöterveystarkastajalle sähköpostitse osoitteeseen terveysvalvonta@jyvaskyla.fi  

Näin teet sinilevähavainnon 

Sinilevän määrä vedessä voi vaihdella nopeastikin jopa saman päivän aikana. Tyynellä ja lämpimällä säällä sinilevä voi muodostaa veden pinnalle muodostuvan vihertävän kalvon. Vähäinen määrä sinilevää voi näkyä vedessä vihertävinä tai kellertävinä hippusina. Voit varmistaa onko vedessä sinilevää esimerkiksi keppitestin tai lasitestin avulla.  

  • Keppitesti: Testaa kepillä levämassaa. Kun nostat kepillä levää vedestä, ja jos keppiin jää levää roikkumaan, ei kyseessä ole sinilevä. Sinilevä hajoaa kosketuksesta hiukkasiksi.  
  • Lasitesti: Ota leväistä vettä lasiin. Anna veden seisoa lasissa tunnin ajan. Jos veden pinnalle nousee vihertäviä tai sinertäviä hiukkasia, on kyseessä sinilevä.