Jyväskylän lähialueella on monia kiinnostavia retkikohteita, joissa voi nauttia taidenäyttelyistä ja kahvituokiosta sekä tehdä ostoksia. Samalla voit tukea paikallisia kuvataiteilijoita, käsityöläisiä ja museoita. Monet kohteista sijaitsevat kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa ympäristöissä ja tarjoavat palasen paikallishistoriaa kauniin luonnonympäristön ohella.

Oheen on kerätty tietoa maakunnan mukavista kuvataidekohteista, muutokset ovat mahdollisia.  

Joutsan Haihatuksessa koetaan riemua

Haihatuksen 21. kesänäyttely on Avantgardevekkula, jonka teoksista huokuu riemukas ote taiteen tekemiseen. Toinen osallistuvia taiteilijoita yhdistävä tekijä on se, että suuri osa heistä toimii useamman taiteenlajin, kuten teatterin ja musiikin saralla. Avantgardevekkula lainehtii omavireisesti naivististen installaatioiden, kineettisten veistosten ja unenomaisten äänimaisemien välillä. Jousitie 68-70, Joutsa.  Haihatuksia saatavilla 27.6. alkaen ke su klo 11–18, liput 12 / 10 / 3 e, myös Museokortilla.

Haihatuksen verkkosivut

Jyväskylän taiteilijaseuran 75-vuotisjuhlavuoden näyttelysarjan yhteinen teema on Metsä – näyttelyt järjestetään Galleria Hopassa, Galleria Kävyssä ja Taidetila Toinilassa  

Taiteilijaseuran näyttelytiedotteet

Galleria Kävyssä Konnevedellä Outi Markkasen Talvesta kesän valoon on avoinna 24.6.–8.7. Jyväskylän taiteilijaseuran näyttely Katveessa 15.7.–9.8. esittelee seitsemältä naistaiteilijalta maalauksia, grafiikkaa, kuvanveistoa ja tekstiilejä. Näyttelyjen ohessa pääsee nauttimaan kahvilan herkuista sekä tekemään ostoksia kädentaitajien kauppaan. Avoinna ke–pe klo 11–17 ja la 11–15, osoitteessa Kauppatie 68, Konnevesi.

Taidetila Toinilassa Petäjävedellä nähdään 8.7.–1.8. Polun varrelta -niminen näyttely Jyväskylän taiteilijaseuran jäseniltä. Polun varrelta näyttelyyn osallistuu kuusi taiteilijaa. Esillä on akryyli- ja öljymaalauksia, mustepiirustuksia, kuvakudoksia ja kollaaseja. Näyttely on avoinna ke–pe 14–18 ja la klo 12–16 Koulutie 4, Petäjävesi.

Galleria Hopassa Jyväskylässä taiteilijaseuran uudessa näyttelykonseptissa seuran jäsenet esittäytyvät yhden viikon kerrallaan Galleria Hopan näyttelytilassa 2.6.–31.8. Jokainen taiteilija on itse paikalla esittelemässä näyttelyään ja taiteellista toimintaansa koko näyttelynsä keston ajan. Näyttelyaikoja on yhteensä 13 ja näytteilleasettajia 18, jotkut taiteilijat jakavat näyttelyajan. Maksuttomat näyttelyt ovat avoinna yleisölle ti–su klo 12–18 Kauppakatu 8, Jyväskylä.

Keuruun museossa kuvataidetta, muotoilua ja käsityötä

Keuruun museossa metsäteemainen keskisuomalaisen kuvataiteen, muotoilun ja käsityön Metsämaa-näyttely kutsuu 2.7. saakka ja on avoinna ma–pe 11–17 sekä 27.6. klo 11–15.  Sen jälkeen 10.7.–29.8. nähdään Keuruun Taiteilijaseuran vuosinäyttely.  Museo löytyy osoitteesta Kangasmannilantie 4, Keuruu, ja sinne on vapaa pääsy 2.7. saakka.

Keuruun museon verkkosivut

Höyry-galleria Korpilahdella sijaitsee veden äärellä

Korpilahden Höyry-galleriassa voi tutustua Heli Valajan keramiikkanäyttelyyn 28.6. saakka. Natura-näyttelyn innoittajia ovat luonnonmuodot. – En kopioinut luonnosta mitään tuttuja muotoja, vaan ajatuksissani on jotkut luonnossa olevat esiintymät, kuten kannakset, kurut ja onkalot. Minulle näissä tämän näyttelyn esineissä tärkeintä on niiden sisätilat, kertoilee Valaja. Samaan aikaan esillä kesätilassa keraamikko Tiina Walliuksen Riemu-keramiikkaa. Jaana Kauton valokuvia nähdään 4.7.–2.8. ja Hannu Castrénin teoksia 8.–30.8. Gallerian ja käsityö- ja designkaupan tunnelmaa voi aistia Korpilahden satamassa osoitteessa Korpilahdentie 10. Höyry-galleria avoinna ma–pe 11–17 ja la–su 12–16, vapaa pääsy.

Höyrygallerian verkkosivuille

Järvilinna Leppäveden maisemissa

Järvilinna on ainutlaatuinen miljöö, jossa yhdistyvät taide, käsityö, kulttuuriympäristö ja upea luonto. Järvilinnan päärakennuksen kahvilasta ja etelänpuoleiselta terassilta avautuu upea näkymä Leppäveden Ilveslahdelle. Näyttelykierroksen jälkeen voit nauttia kotoisia herkkuja kahvin tai virvokkeiden kera. Pertti Karjalaisen Maalauksia 28.6. saakka, myymälässä Svetlana Ruoho Uskaltaa lentää 5.7. saakka, kulmahuoneessa Mikko Hannusen Luonto ja ihminen 2.8. saakka. 1.7.–10.9. on esillä Lehtikuusen toinen elämä -näyttely, jossa toteuttajina on 17 taiteilijaa ja muotoilijaa. Järvilinna löytyy osoitteesta Järvilinnantie 213, Laukaa. Näyttelyt ti–su klo 12–17, myymälä ja kahvila avoinna ke–su klo 12–17.

Järvilinnan verkkosivut

Saarijärvellä astellaan Tapperien jalanjäljissä

Saarijärven museon näyttelyyn Ilmoille haihtuvat polut on koottu Samuli Heimosen, Tiina Pyykkisen ja Hanna Råstin kuvataidetta ja se on avoinna 13.9. saakka. Kolmen Saarijärveltä lähtöisin olevan taiteilijan yhteisnäyttely avaa Saarijärven museon eli Samun uuden näyttelyohjelman peruskorjatuissa ja laajennetuissa tiloissa. Näyttelyn nimi on kunnianosoitus saarijärveläiselle kirjailijalle Harri Tapperille, jonka tuotannosta ilmaisu on peräisin. Taiteilijat tutkivat teoksissaan ihmisen erilaisia kätkettyjä puolia ja tilojen heijastumia. Saarijärven museo on avoinna kesäaikana 16.6.–30.8. ti–su klo 12–18 osoitteessa Herajärventie 2.  Liput 6 / 3 / 0 €, myös Museokortilla. 

Tapperien taiteilijaveljesten koti Saarijärvellä sijaitsee Tarvaalan kylässä. Veljekset, kirjailijat Harri ja Marko (Marko Tapio) sekä kuvanveistäjä Kain ja lavastaja Yrjö Tapper viettivät lapsuutensa ja nuoruutensa Saarijärven Tarvaalassa, Juhola-nimisellä maatilalla. Samassa pihapiirissä sijaitsevassa Galleria Jarskassa on esillä Jussi Järvisen näyttely 16.8.saakka, ja se avaa Jyväskylän taidemuseon, Keuruun museon ja Saarijärven museon yhteisen näyttelykokonaisuuden Matkalla maan keskipisteeseen 2020. Tapperien Juhola ja Galleria Jarska 13.6.–16.8. la–su klo 12–16. Tiedustelut p. 044 4598413, Tapperien Juhola ja Galleria Jarska sijaitsevat osoitteessa Ryöppäläntie 59, 43130 Tarvaala. Pääsyliput 5 / 2,5 €.

Saarijärven museon verkkosivut

Wanhan Woimalan tunnelmaa 

Vaajakosken Wanhassa Woimalassa kosken partaalla voi käydä nauttimassa taidenäyttelyistä, läheisen tunnelmallisen kahvilan osoite on Naissaarentie 2.  Näyttelyihin vapaa pääsy.

Avoinna su–pe klo 12–18 oheisina näyttelyaikoina: 
29.6.–19.7. Kalos eidos. Maria Pihlin puupiirroksia ja metalligrafiikkaa 
3.8.–16.8. Taideharrastajien näyttely
18.8.–31.8. Maisema, harmonia – dialogi Sari Mansalalta ja Annina Sarja-Kaunismäeltä

Taiteen helmiä Äänekosken taidemuseossa

Vaihtuvissa näyttelyissä 16.8. saakka kokoelmanäyttely Helmiä II, joka esittelee Äänekosken kaupungin kokoelmista eri tekniikoin toteutettua grafiikkaa sekä akryylimaalauksia. Kesän ripustuksessa esillä teoksia seuraavilta taiteilijoilta: Simo Hannula, Pekka Hannula, Frans Toikkanen, Riitta Uusitalo, Kirsi Tiittanen, Aukusti Tuhka, Pentti Lumikangas, Samuli Heimonen, Ina Colliander, Tuula Ollikainen ja Tuulikki Pietilä.

Perusnäyttelyssä 16.8. saakka Keskisuomalaisia maisemia ja tunnelmakuvia - teoksia Toivo Parantaisen taidemuseosäätiön kokoelmasta sekä Jyväskylän taidemuseon kokoelmasta Kalle Carlstedtin akvarelleja ja luonnospiirroksia sekä Erkki Tantun grafiikkaa. Museo avoinna 16.6.–16.8. ti, ke ja to klo 11–17 sekä su klo 11–15, pääsyliput 3 / 2 / 0 €, myös Museokortilla. Taidemuseon osoite on Kuhnamontie 1, Äänekoski.

Äänekosken taidemuseon verkkosivut