Joogaa, padelia, kuntosalitreeniä ja saunomista. Kaikkea tätä on Jyväskylän Kangas.

Jyväskylän Kankaalle avattiin vuosi sitten joogastudio Laive. Valkoisesta talosta löytyi Laiveen yrittäjien mukaan täydellinen tila rauhoittumiseen.
– Heti kun tulimme tänne, tiesimme olevamme kotona. Täällä oli kaikki: valoisat tilat kauniissa vanhassa talossa ja luonto ympärillä. Sijainti lähellä keskustaa auttoi myös päätöksenteossa, Laiven perustajat Elviira Hyytiä ja Kaisa Peltonen kertovat.

Joogastudio Laive Jyväskylän Kankaalla


Moni Kankaalla asuva on ottanut Laiven omakseen, kertovat yrittäjät. Yhä useampi joogatunnille osallistuja asuu Kankaalla ja uusia muuttaa alueelle koko ajan. Jooga on tuotu myös Kankaan arkeen: puistojoogatunnit Tourujoen varressa Valkoisen talon pihapiirissä ovat olleet tervetullut uudistus asiakkaille.
– Mennyt kevät oli haastava, mutta onnistuimme pitämään studion pystyssä kahden kuukauden tauosta huolimatta. Järjestimme tuona aikana virtuaalisia joogatunteja. Etätuntien jälkeen moni tuli sanomaan,  että olivat yllättyneet, että virtuaalijooga toimi näin hyvin.

Valkoisen talon pihassa on vuosikymmenien ajan pelattu tennistä, ja nyt Kankaan paperitehtaan työntekijöille aiemmin rakennetulla tenniskentällä pelataan padelia, hittilajia Espanjasta. Maailman nopeimmin kasvava urheilulaji miellytti heti Jorma Hyökyvaaraa, joka sittemmin on avannut padel-kenttiä ympäri Suomen. Jyväskyläänkin mies on tuonut jo kaksi kenttää, vuonna 2010 liikuntakeskus Buugiin ja vuosi sitten Kankaalle.

Jorma Hyökyvaara Kankaalla padel-kentän laidalla


– Tämähän on siitä hieno laji, että se sopii kaikille ikään ja kokoon katsomatta. Espanjassakin tätä pelaavat kokonaiset perheet isovanhempia myöten. Lajin pariin ovat löytäneet myös liikuntarajoitteiset, Hyökyvaara kertoo.
Kankaan kentän kaveriksi rakennettiin tänä keväänä toinen kenttä ja tehtiin pohjatyöt kolmatta varten. Uutuutena tässä kesässä ovat lasten kesäleirit, jotka pyörivät koko kesän, kiinnostuksen mukaan.
– Meillä on omat leirit pienemmille ja isommille lapsille. Mailat ja pallot vuokrataan meiltä, joten leirille ei tarvita omia varusteita.

Kivenheiton päässä Valkoisen talon pihasta sijaitsee liikuntakeskus Liikku, joka on toiminut Jyväskylässä nyt kolme ja puoli vuotta. Ympäri Suomea vaikuttavassa perheyrityksessä halutaan tuoda kuntosaliharjoittelu osaksi kaiken ikäisten ihmisten arkea. Helposti lähestyttävä, helppo tulla ja tiloiltaan avara. Sellainen on Liikku, jos kysytään kuntosalin ohjaajilta Teresa Martikkalalta ja Satu-Lotta Kainulaiselta. 

Satu-Lotta Kainulainen, Liikku-kuntosalilla Jyväskylän Kankaalla


– Kankaalla meillä on tarpeeksi iso tila, jonne on helppo tulla. Pystyimme pitämään korona-kevään salia auki, sillä meillä laitteiden väleihin jää paljon väljyyttä. Meillä myös panostettiin desinfiointiin, kertoo Satu-Lotta Kainulainen.
Kaksikerroksisessa liikuntakeskuksessa kuntosalitreeniä tehdään joko yksin tai personal trainerin kanssa.

Valkoiselta talolta aukeaa näköala Kankaan porttirakennuksen suuntaan, jossa kiukaita jo lämmitellään. Kankaan Sauna avautuu kylpijöille tänä kesänä. Kahden saunan, kahvilan, ison terassin ja kokoustilan kompleksia rakennetaan vielä täyttä höyryä, mutta kun asialla on kaksi työkseen korjausrakentamista harjoittavaa miestä, on varmaa, että työ tulee tehtyä määräajassa.

 

Petri Pietikäinen, Kankaan Saunan perustaja

– Saunan idea kyti minulla mielessä pitkään. Ajatuksissani Kankaan sauna olisi sellainen paikka, johon tullaan rentoutumaan, keskustelemaan lauteilla tuttujen sekä tuntemattomien kanssa ja tunnelmoidaan suomalaista saunakulttuuria, kertoo Petri Pietikäinen, toinen perustajista.
Visiona on, että yleiseen saunaan tultaisiin aina uudestaan ja uudestaan. Houkuttelevuutta lisäävät anniskeluoikeudet kahvilan ja aurinkoisen terassin puolella. Sauna lämpiää joka toinen päivä naisille ja joka toinen miehille. Tilauksesta saunomaan pääsee myös ryhmissä.

Teksti ja kuvat: Raisa Nerg