Lisätietoja

Kesälomatekemistä Jyväskylän seudulla – 43 juuri avautunutta kohdetta

Sisällöntuottaja Pia Kojo, Visit Jyväskylä
p. 050 435 4006 pia.kojo[at]jyvaskyla.fi (poissa 4.7.-2.8.)

Matkailuneuvoja Heidi Jämsén, Visit Jyväskylä
p. 014 266 0113, heidi.jamsen[at]jyvaskyla.fi (poissa 2.7. saakka)

Vastuullisen matkailun teemasta lisätietoja antaa Johanna Maasola
p. 050 448 2954 johanna.maasola[at]jyvaskyla.fi (poissa 4.7.-9.8.)

Pressikuvia
Kuvien yhteydessä mainittava kuvaajan nimi ja Visit Jyväskylä.

Viime vuosina matkailijat ovat löytäneet uusia trendejä ja tapoja matkailla: lähimatkailu ja niin sanottu Staycation-loma omalla kotiseudulla irroittaa arjesta ja tarjoaa lomaelämyksiä omassa lähiympäristössä. Jyväskylän seudulta löytyy runsaasti kesälomatekemistä ja elämyksiä sekä matkailijoille että paikallisille maailmankuulusta arkkitehtuurista ainutlaatuisiin sauna- ja luontoelämyksiin. Omassa kaupungissaan lomaillessa paikallinen pääsee tutustumaan kotiympäristöönsä uudella tavalla matkailijan näkökulmasta.

Maailmankuuluja kulttuurikohteita kotiympäristössä

Jyväskylä on tunnettu Alvar Aallon pääkaupunkina. Alueelta löytyy kansainvälisesti tunnetun Aallon arkkitehtuurikohteita eniten maailmassa, kaikkiaan 29. Aallon kohteista tunnetuimpia ovat Säynätsalon kunnantalo, Muuramen kirkko ja Muuratsalon koetalo, mutta jyväskyläläinen kävelee lukuisien Aallon kohteiden ohi huomaamattaan päivittäin. Kaikki eivät välttämättä tiedä Jyväskylän kaupunginteatterin ja Jyväskylän yliopiston olevan Alvar Aallon suunnittelemia, tai että Nikolainkulman ohi kävellessä Jyväskylän keskustassa ohittaa Aallon ensimmäisen arkkitehtitoimiston. Aallon tuotantoon voi tutustua Jyväskylän seudulla omatoimisesti Visit Jyväskylän teemareittien avulla tai heinäkuussa alkavilla kesän opastetuilla yleisökierroksilla.

Jyväskylän seudulla pääsee myös ihailemaan kahta Suomen seitsemästä Unescon maailmanperintökohteesta. Mestarillisena puurakentamisen taidonnäytteenä maailmanperintökohteeksi nostettu Petäjäveden vanha kirkko on mieleenpainuva tutustumiskohde erityisesti kesäaikaan. Struven ketjulla Oravivuorella vieraillessa pääsee puolestaan samalla ihailemaan keskisuomalaisia järvimaisemia luontopolun päässä olevalta kolmiomittaustornilta.

Paikalliseen kulttuuriin ja historiaan voi sukeltaa sisään Jyväskylän seudun museoissa, kuten Keski-Suomen museossa, Jyväskylän Taidemuseossa, Suomen käsityön museossa sekä Suomen Ilmavoimamuseossa. Jyväskylän seudun elämyksellisistä museoista löytyy tekemistä ja näkemistä kaiken ikäisille ja moniin museoihin on perjantaisin ilmainen sisäänpääsy.

Kesäaktiviteetteja ulkona ja riemua lasten kanssa

Jyväskylän seudulla asuvat voivat nauttia metsien ja järvien läheisyydestä lukuisin eri tavoin – esimerkiksi patikoiden, pyöräillen ja saunoen. Suppailu ja kanoottiretket Tavinsulassa tai Lazy Dog SUP:issa sopivat myös aurinkoiseen lomapäivään. Lutakon satama-alue on kuin kaupunkilaisten oma olohuone: Rantaraitin maisemat ja ulkoilureitti kuntosaleineen, risteilyt, minigolf ja ravintolalaivat kutsuvat viettämään kesäpäivää.

Seikkailunhaluisia kutsuu Laajavuoren alue ja siellä edelleen Laajis, jossa pääsee laajan aktiviteettitarjonnan ansiosta esimerkiksi kiipeilemään suositussa seikkailupuistossa. Vanhan ajan huvipuiston tunnelmaan pääsee puolestaan Laukaan Lievestuoreella Nokkakiven huvipuistossa, johon voi mennä viettämään kesäpäivää piknikille ja huvittelemaan laitteissa. Pyöräilystä innostunut voi lähteä Fatbike-retkelle luontoon Versonan mukana kesän aikataulutetuilla viikkolähdöillä tai tilauksesta.

Elämyksellisiä herkutteluhetkiä

Jyväskylän seudulta löytyy ihania kahviloita ja ravintoloita kesäiseen herkutteluhetkeen. Vesilinna Café & Restaurant Harjun laella sekä Matti Nykäsen mäen Mäkikahvio Laajavuoressa tarjoavat huikeat näköalat kaupungin ylle legendaaristen tarinoiden ympäröimänä, Toivolan vanha piha taas paikallisia herkkuja historiallisessa käsityömiljöössä. Järvimaisemaa kaipaava voi suunnata esimerkiksi Jyväskylän satama-alueen ravintoloihin tai Savutuvan Apajalle Jyväskylän Haapaniemeen. Lähiseudulla sijaitsee myös lukuisia ihania maaseudun kesäkahviloita eläimineen, lähituotettuine herkkuineen ja putiikkeineen. Näihin monen mökkitienkin varrella sijaitseviin kesäkahviloihin voi tutustua Visit Jyväskylän verkkosivuilla Maaseudun kesäkahvioiden helmet.

Upeita luontokohteita lyhyen matkan päässä

Keski-Suomen alueella sijaitsee viisi kansallispuistoa. Leivonmäen kansallispuisto Joutsassa tarjoaa monipuolisia retkeilyreittejä ja maisemia. Kansallispuistossa voi myös telttailla, mikäli tahtoo kokea yön yli kestävän retkielämyksen. Lähistöllä Joutsassa on myös monia mökkiyrityksiä. Kansallispuistoihin voi tutustua myös eräoppaan matkassa, tai käydä pikaisella luontovisiitillä lähiluontopoluilla, esimerkiksi Tourujoen luontopolulla tai Nyrölän retkeilypolulla. Visit Jyväskylän verkkosivuilta löytyy vinkkejä luontoretkeilyyn.

Ennenkokemattomia elämyksiä ja vastuullista matkailua

Täydellistä lomaelämystä ja minilomaa kaipaava löytää Jyväskylän seudulta upeita elämyksellisiä majoituspaikkoja. Hankasalmella sijaitsevassa Revontulessa voi majoittua ylellisesti lasi-iglussa keskisuomalaisen luonnon keskellä ja Varjolan Tilan maalaismaisemissa voi lähteä yöunien jälkeen hauskoihin aktiviteetteihin, kuten koskenlaskuun. Vastuullista lähimatkailua ja luonnon rauhaa suosiva lähtee Jyväskylän seudun ensimmäisen kestävän matkailun Sustainable Travel Finland – merkin saavuttaneeseen kohteeseen, Nukulaan, Toivakassa. Nukula täytti ensimmäisten joukossa Suomessa Visit Finlandin luoman kriteeristön, joka huomioi matkailukohteen taloudellisen, ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden.

Perinteinen lauantain saunavuoro saa uutta twistiä saunaelämyksellä, joita Jyväskylän seudulta löytyy runsaasti. Turvesauna Tupaswillassa, telttasauna Varjolan tilalla, Kivitaskun Haikusauna, Revontulen elämyksellinen saunapolku, Lutakon sataman kelluvat saunalautat… näistä voi valita mieleisensä tai kokeilla kesän aikana vaikka kaikkia!