Jyväskylän kaupunki haastaa asukkaat kitkemään vieraslajeja! Vastaa haasteeseen ja kitke tai niitä kesän aikana asuinalueeltasi nopeasti leviäviä ja muilta lajeilta elintilaa vieviä vieraslajeja, kuten lupiineja ja jättipalsamia.

Haasteeseen osallistuminen on helppoa: kokoa porukka, ilmoittaudu mukaan JAPA ry:n verkkosivuilla ja nyhdä. Voit kitkeä vieraslajeja koko kesän ajan, aikaa on elokuun loppuun saakka. Haasteen aikana kasveja nyhdetään Jyväskylän kaupungin omistamilta maa-alueilta.

Kasveja voi torjua joko nyhtämällä kasvi juurineen tai katkaisemalla se tyvestä. Kitketyt kasvit jätetään kitkentäpaikalle maatumaan, jolloin ravinteet kiertävät luonnollisesti alueella. Nyhdetyn kasvin tyvi kannattaa murskata vaikka jalalla päälle astumalla, jotta kasvi ei juurru uudelleen. Huomioi kuitenkin, että siemennysvaiheessa olevista lupiineista ja muista kasveista pitäisi ennen kasvin nyhtämistä poistaa siemenkodat, pakata ne tiiviiseen, suljettuun muovipussiin ja hävittää sekajätteenä. Tästä syystä vieraslajien nyhtö kannattaakin aloittaa hyvissä ajoin ennen siemennysvaihetta.

Jättipalsami

Tältä näyttää kukkiva jättipalsami. Kuva: Tarja Ylitalo

Koronatilanteen vuoksi kitkijöille ei tänä vuonna jaeta suojahanskoja. Ilmoittautumisia toivotaan, jotta kaupunki saa tiedon alueista, joilla torjuntatoimenpiteitä tehdään.  Vieraslajien kitkentään tarvitaan maanomistajan lupa ja näin varmistetaan, ettei kasveja kitketä vahingossa yksityisessä omistuksessa olevilta mailta. 

Espanjansiruetanalle oma roskis Kuokkalaan

Espanjansiruetana

 

Espanjansiruetana on Jyväskylässä melko uusi tulokas ja nyt onkin otollinen aika torjua havaitut yksilöt. Asukkailta toivotaan ilmoituksia espanjansiruetanoista ja myös apua niiden hävittämiseksi. Espanjansiruetanat voi hävittää esimerkiksi murskaamalla niiden pääpuolet kivellä kovan alustan päällä. Sen jälkeen etanat kerätään muovipussiin, joka suljetaan tiiviisti. Suljetun pussin voi laittaa sekajäteastiaan. Survontien ja Iltarannantien risteyksessä sijaitsee luukullisia roska-astioita, joihin voi tuoda koirankakkapussien ja muiden roskien lisäksi myös lopetettuja ja suljettuihin muovipusseihin pakattuja espanjansiruetanoita.

Jyväskylän vieraslajien kartoitusta jatketaan

Jyväskylän kaupunki jatkaa edelliskesien tapaan tietojen keruuta kaikista Jyväskylän kaupungin maalla esiintyvistä vieraslajeista. Ilmoituksia otetaan vastaan lajeittain: esimerkiksi jättiputki-, lupiini- ja jättipalsamihavainnoille on kullekin oma ilmoituslomake. Kaupungin torjuntapartiot liikkuvat kesän aikana kaupungin mailla ja keskittyvät aluksi näkyvimpiin sekä laajimpiin esiintymiin. Kaupungin maalla sijaitsevat jättiputkikasvustot hävitetään kuitenkin kaikki. Ilmoita vieraslajihavainnosta.