Jyväskylän kaupungin nimittämä Matti Nykäsen muistomerkkityöryhmä esittää Höyhen-teoksen toteuttamista muistomerkiksi. Toive näköispatsaasta huomioitiin taiteilija Kaarina Kaikkoselta tilatussa lisäluonnoksessa, jossa ehdotusta on täydennetty näköiselementillä. Muistomerkin toteuttamisesta päättää Jyväskylän kaupunginvaltuusto.

Jyväskylän kaupungin nimittämä Matti Nykäsen muistomerkkityöryhmä esittää Höyhen-teoksen toteuttamista muistomerkiksi. Toive näköispatsaasta huomioitiin taiteilija Kaarina Kaikkoselta tilatussa lisäluonnoksessa, jossa ehdotusta on täydennetty näköiselementillä. Muistomerkin toteuttamisesta päättää Jyväskylän kaupunginvaltuusto.

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti 4.3.2019 käynnistää Matti Nykäsen muistomerkkihankkeen valmistelun ja perusti hanketta valmistelemaan työryhmän, jota johtaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela. Kaikki luonnosvaiheeseen valitut kuusi taiteilijaa toimittivat ehdotuksensa muistomerkiksi. Taiteilijat olivat Jussi Heikkilä, Kaarina Kaikkonen, Pekka Kauhanen, Stefan Lindfors, Kimmo Schroderus ja Maaria Wirkkala. 

Luonnoksista järjestettiin yleisöäänestys marraskuussa 2019. Teos Höyhen oli järjestetyn yleisöäänestyksen toiseksi paras ja Keskisuomalaisen järjestämän äänestyksen ylivoimainen voittaja. Myös muistomerkkityöryhmä piti yksimielisesti Höyhen-ehdotusta parhaiten toteutettavissa olevana ja moniulotteisimpana ehdotuksena. Työryhmän mielestä ehdotus kuvaa hyvin Matti Nykäsen uraa urheilijana ja mahdollistaa maailman parhaan mäkihyppääjän muistelemisen teoksen äärellä.

Näköiselementti täydentää luonnosta

Eri tahoilta tuli toiveita näköispatsaasta. Työryhmä pyysi taiteilija Kaarina Kaikkosta täydentämään teosluonnosta huomioiden toiveen näköisyydestä. 

Lisäluonnoksessa teoksen jalustaan liitettiin laatta, jossa on nuoren Matti Nykäsen kasvot piirrosmaisesti kaiverrettuna. Teoksen porrasmainen jalusta esitetään toteutettavaksi mustasta graniitista, kun taas portaisiin kiinnitetty laatta on kiillotettua mustaa graniittia. Laatan kaiverrukset ovat lehtihopeoituja ja sen koko on 93 x 340 cm. Näköiselementin myötä kansalaiset voivat tuoda muistomerkille kukkia ja kynttilöitä, jolloin varsinainen hautapaikka rauhoittuu lähiomaisten vierailuun.

Taiteilija Kaarina Kaikkosen tekemässä alkuperäisessä luonnoksessa Höyhenen muoto rakentuu useista vierekkäisistä suksenkaltaisista muodoista. Keveä muoto tuo mieleen lentämisen. Höyhenen keskiruodot mukailevat mäkihyppyrin kaarta ja yhdessä muodostavat “ladun”. Ladun huipulla on Nykäsen ensimmäisiä suksia muistuttavat sukset suuntautuneena ylöspäin kohti taivasta. Suunta huipulta ylöspäin antaa mielikuvan lentämisestä pois tästä maailmasta kohti toista ulottuvuutta. Sivusuksiin merkitään teksteinä Nykäsen urheilijasaavutukset. Suksia on yksi jokaista voittoa kohden, eli yhteensä 46. Veistoksen materiaalina on ruostumaton teräs. 

Kaarina Kaikkonen on valmistunut Kuvataideakatemiasta 1983 taidemaalariksi, mutta on tullut tunnetuksi kuvanveistäjänä ja eri puolille maailmaa toteutettujen installaatioiden tekijänä. Kaikkonen on kiinnostunut ympäristön mittakaavasta ja vuoropuhelusta tilan, arkkitehtuurin ja sisällön kanssa. Osallisuuden ja osallistumisen erilaiset muodot näkyvät Kaikkosen teoksissa eri tavoin, hän muun muassa kerää kierrätysmateriaaleja hyödyntäen niitä teoksissaan. Käytettyjen materiaalien kautta aika ja muistot ovat vahvasti läsnä hänen teoksissaan. Kaikkoselle on myönnetty Valtion kuvataide-palkinto 1989 ja Taiteen Suomi -palkinto vuonna 2001. Jyväskylän kaupunki myönsi Kaikkoselle valtakunnallisen prosenttikulttuuripalkinnon vuonna 2019.

Taideteoksen sijaintipaikaksi esitetään Hippoksen liikuntapuistoa

Matti Nykänen (1963-2019) oli kotoisin Jyväskylästä. Hän oli yksi Suomen kautta aikojen menestyneimmistä urheilijoista, joka tunnettiin laajasti niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Jyväskylä, Nykäsen pitkäaikaisena kotikaupunkina, halusi kunnioittaa Matti Nykäsen urheilullisia ansioita toteuttamalla muistomerkin kaupunkiin.

Hankkeen arvioitu kokonaiskustannus on noin 140 000 euroa ja kaupunki on saanut hankkeeseen Opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta 50 000 euroa.

Muistomerkin havainnekuvat

Matti Nykäsen muistomerkkiin tuleva näköisreliefi, jossa Nykäsen kuva, syntymä- ja kuolinvuosi.
Lisäluonnoksessa teoksen jalustaan liitettiin laatta, jossa on nuoren Matti Nykäsen kasvot piirrosmaisesti kaiverrettuna.


Tutustu muistomerkin muihin havainnekuviin.

Lisätietoja: 

Meri Lumela, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, työryhmän puheenjohtaja
050 554 7167, meri.lumela@jyvaskyla.fi

Kirsi Pitkänen, taidekonsultti, kuvataiteilija
Art Impact, taidekonsultointipalvelut 
050 338 7705, kirsi.j.pitkanen@jyvaskyla.fi