Jyväskylän kaupungin ylläpitämät uimarannat avataan Suomen hallituksen linjausten mukaisesti maanantaina 1.6. Liikuntapalvelut järjestää Tuomiojärven uimarannalle uimavalvonnan tänä kesänä 2.6 alkaen. Rantavalvoja on paikalla maanantaista perjantaihin klo 10–18 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–17. Rannan varustukseen kuuluvat pelastusrenkaat, jäteastiat sekä pukukopit ja WC:t. Järjestetystä valvonnasta huolimatta vanhemmilla on vastuu huolehtia lasten turvallisuudesta rannalla.  

Jyväskylässä on kaikkiaan 34 liikuntapalvelujen ylläpitämää yleistä uimarantaa. Näistä EU-kriteerit täyttäviä uimarantoja ovat Jyskä, Kirri, Köhniö, Lohikoski, Myllylampi, Ollila, Pappila, Sääksjärvi, Tikka, Tuomiojärvi ja Uimalanniemi. Uimarantojen olosuhteita tarkistetaan ja uusitaan vuosittain. WC-koppeja tullaan uusimaan  ja uudet infotaulut pystytetään kesän aikana. Keväällä laituritöitä on tehty Sääksjärven, Köhniön ja Korpilahden Pappilan uimarannoilla, joista jälkimmäisessä työt ovat vielä kesken eikä ranta avaudu vielä 1.6. Rannoille on toteutettu puhdistukset sukeltamalla ennen uimakauden alkua. Kaikilla uimarannoilla on pelastusrenkaat.

Tyttö uimassa uimarannalla

Kesän aikana liikuntapalveluiden aukioloja ja palvelutarjontaa saatetaan muuttaa Suomen hallituksen, Jyväskylän kaupungin tai aluehallintoviraston linjausten ja suositusten pohjalta.

Uimarantojen turvallisuudesta ja puhtaudesta huolehditaan koronan aikana

Koronaviruspandemia ei ole vielä ohi ja kaikkia uimarantoja käyttäviä pyydetään noudattamaan yleisiä hygieniasta ja turvallisuudesta annettuja suosituksia ja ohjeita tartuntariskin ehkäisemiseksi. Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on samaan aikaan koronavirusta levittävä henkilö. Käsihygienian tehostamiseksi on suositeltavaa ottaa rannalle mukaan oma käsidesi/käsihuuhde mukaan. Uimarantojen vessoissa ei ole käsienpesumahdollisuutta eikä käsidesiä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ry:n uimarantaetiketti:

  • Kipeänä jää kotiin!
  • Vältä ruuhkaisia rantoja
  • Nauti rannasta läheistesi kanssa, pidä muihin kahden metrin turvaväli rannalla ja vedessä.
  • Niistä ja yski rannallakin nenäliinaan. Muista hyvä käsihygienia WC:ssä, ulkoliikuntapaikoilla ja lasten leikkipaikoilla.
  • Pidä huoli ympäristöstäsi. Huolehdi roskat roska-astioihin tai vie mukanasi.
  • Tutustu uimarannan infotauluun ja toimi rannan ohjeiden mukaan. Rantapelastaja ohjeistaa tarvittaessa.
  • Ui turvallisesti:

Pidä lapset käden mitan päässä itsestäsi
Ui rannan suuntaisesti, huomioi uintialue
Ui kaverin kanssa.

Jyväskylän Ympäristöterveydenhuolto ottaa säännöllisesti uimavesinäytteitä. Tuomiojärven uimarannalla tehdään viikoittain sinileväseurantaa ja tulokset ovat nähtävillä Järviwikissä. Uimarantoja kierretään ja huolletaan kesän aikana säännöllisesti, mutta rantojen käyttäjienkin toivotaan olevan yhteydessä uimarannan ylläpitäjään, mikäli rannoilla tavataan turvallisuutta vaarantavia vikoja tai puutteita. Niitä aiheutuu mm. ilkivallan seurauksena. Kaupunki muistuttaa myös, etteivät yleiset uimarannat ole koirien uittamista ja ulkoilutusta varten. Uimarannoilla tavaroiden ja rojun heittäminen järveen on kielletty, sillä se on uimareille hengenvaarallista.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin uimarannoista 

Katso Koronaviruksen vaikutukset liikuntapalveluihin 

Lisätietoja

Liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen
p. 014 266 7035, jarmo.saikkonen[a]jyvaskyla.fi