Jyväskylän taidemuseon laaja näyttely esittelee maisemakuvistaan tunnetun valokuvataiteilijan tuotantoa 3.6. alkaen. Mukana on yli 40 teosta, joista moniin on tallentunut ikiaikaisia maisemia Keski-Suomesta.

Pekka Luukkola liikkuu vahvatunnelmaisissa valokuvissaan meren ja järvien rannoilla. Hämärän hetkellä otetuissa sinisävyisissä valokuvissa loistaa tuli ja järvenselällä liikkunut ihminen on läsnä kameran tallentamana jälkenä. Maisema rauhoittaa katsojan pohtimaan ajan kulua ja luonnon merkitystä ihmiselle.

”Kaikki kuvani on otettu Suomessa ja teoriassa ne olisi voitu kuvata lähes milloin vain. Olemme olleet näillä seuduin kymmenentuhatta vuotta, mutta kuitenkin kallioperä ja perusmaisema on monilta osin pysynyt samana paikoissa, joissa emme ole vielä siihen kajonneet. Haluan myös pysäyttää katsojan nykyelämän kiireestä hetkeksi miettimään maisemiemme arvoa sekä juuriamme: aavan veden äärellä horisonttia ja yötaivasta ihmetelleitä esi-isiämme”, Luukkola kertoo.

Pekka Luukkolan teokset ovat luonnon, tieteen ja taiteen yhdistelmiä, joissa kuvitteellisuus ja todellisuus yhtyvät. Kuvien taustalla on usein pitkä suunnitteluprosessi esivalmisteluineen. Luukkola kuvaa suurikokoiselle laakafilmille perinteisin menetelmin, kuva syntyy pitkän valotuksen aikana tallentaen ihmissilmälle näkymättömän tapahtuman.

Luukkola on kuvausmatkoillaan kulkenut 170 000 kilometriä ympäri Suomea. Keskisuomalaista maisemaa hän on kuvannut mm. Saarijärvellä ja Kuhmoisissa. Uusimmissa teoksissaan Luukkola suuntaa katseensa ilmaan, linnun siipien lentoliikkeeseen ja vielä kauemmas linnunradalle. Vaikuttava Sense of Time -video kuvaa tähtitaivaan ja maiseman välistä suhdetta ja liikkeitä yhden yön aikana.

Pekka Luukkola (s.1968) on helsinkiläinen valokuvaaja, taiteilija ja kirjantekijä. Hän on väitellyt tohtoriksi Aalto-yliopistosta aiheenaan valokuvan laatu ja hänen teoksiaan on huomioitu mm. Fotofinlandia-, Ars Fennica- ja Vuoden kirjavalio -kilpailuissa. Luukkolan teoksia on muun muassa Suomen valtion taidekokoelmassa sekä Helsingin, Tampereen, Hämeenlinnan, Jyväskylän ja Salon taidemuseoissa sekä monissa yksityiskokoelmissa Suomessa ja ulkomailla.

3.6.–6.9.2020
Pekka Luukkola
Maiseman aika – Sense of Time

Taidemuseon kesässä kuuluu myös nuorten ääni 

Taidetila Ilmiössä avautuu 3.6. tämän kevään ylioppilaan Moritz Müllerin valokuvia ja musiikkia. ”Jokainen voi löytää itsestään "tähtivaloa" eli löytää ja tuoda esiin omaa täyttä potentiaaliaan esimerkiksi meikkaamisen keinoin”, sanoo saksalais-suomalainen nuori taiteilija. Müllerin omakuvissa meikkaamisella on tärkeä osa. Queer-yhteisöissä meikkitaide on keskeinen osa itseilmaisua. Kuvat ilmentävät riippumattomuutta, moninaisia tunteita ja identiteettiä. Näyttelyssä on kahdeksan käsiteltyä pop-taiteesta vaikutteita saanutta valokuvaa ja Müllerin musiikkia. 

Galleriassa 18.6. avautuva niin ikään tämän kevään ylioppilaiden Elli Heiskan, Ilona Siistosen ja Selma Kiurun ideoima Mahdollisuuksia -projekti on kevään aikana tuonut ajankohtaisten ympäristökysymysten äärelle viisi jyväskyläläistä nuorta. Helmi Pesonen, Emilia Turunen, Kaapo Riikonen, Aliina Ruuttunen ja Arttu Martikainen ovat päässeet edustamaan omaa sukupolveaan niin ilmastonmuutoskeskustelussa kuin taiteen kentällä. Mahdollisuuksia -tiimin yksi päätarkoituksista on rohkaista nuoria korottamaan ääntään ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa sekä aktivoitumaan kulttuurin tekemisessä ja kokemisessa. Lopputuloksena on eri tekniikoita ja taiteenmuotoja yhdistelevä kokonaisuus, jossa aihetta lähestytään useasta näkökulmasta. Yleisö pääsee osallistumaan näyttelyyn jo 3.6. alkaen, jolloin jokainen voi ilmaista oman mielipiteensä ilmastonmuutoksesta. Yleisön kommentit kootaan osaksi näyttelyä.

3.6.–6.9.2020 taidetila Ilmiö
Moritz Müller – Starlight

18.6.–6.9.2020 Galleria
Mahdollisuuksia

Lisätietoja näyttelyistä ja haastattelupyynnöt: 
Teija Lammi, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 462 2695, sähköposti teija.lammi(at)jyvaskyla.fi 

Jyväskylän taidemuseo
Kauppakatu 23
40100 Jyväskylä
puh. 014 266 4391
avoinna ti–su klo 11–18
pääsymaksut 8/6/4 €, vapaa pääsy alle 24-vuotiaille ja perjantaisin kaikille