Kun kirjojen varausmahdollisuus avattiin Jyväskylän kaupunginkirjastossa viikko sitten keskiviikkona 6.5., tarttui moni kirjaston asiakas tuumasta toimeen. Viime viikon loppuun mennessä Jyväskylän kaupunginkirjaston aineistoihin oli tehty yli 9000 varausta.

Kirjastojen kaipuu ei onneksi näyttäytynyt hallitsemattomana asiakasryntäyksenä perjantaina kaupunginkirjaston viiden noutopisteen avautuessa. Asiakasvirta kirjastoissa on toistaiseksi ollut rauhallinen.

Kaipuu kirjastoihin heijastuu kuitenkin innokkaana aineistojen varaamisena. Hyllyvarauksia, eli jonottomia varauksia tehtiin Jyväskylässä 6.5.–10.5. välisenä aikana 5000 kappaletta. Vaikka kirjojen noutoaika on tavallista pidempi, kehotetaan asiakkaita noutamaan omat varauksensa mahdollisimman pian noutoilmoituksen saatuaan.

”Varauksia on tehty ennenkin paljon, mutta nyt määrät ovat odotetusti kasvaneet todella runsaasti. Arvelemme että myös uusia varaajia on tullut paljon, mikä on tietenkin hieno juttu”, osastonjohtaja Laura Hekkala-Vatula Jyväskylän pääkirjastolta kertoo.

”Pääkirjastolla varaus ei ehkä löydy tutusta varaushyllyn kaarteesta, koska varauksia on valtavasti ja hyllyjä on lisäilty väliaikaisesti. Autamme varauksen löytämisessä hyllystä ja tietenkin muutenkin, jos vaikka on vaikea päästä hakemaan varausta portaiden nousun takia”, Hekkala-Vatula muistuttaa.

Osassa avoinna olevien alue- ja lähikirjastojen noutopisteissä varaushyllyjen tilanne on samankaltainen. Lisähyllyt on täytetty ja noutamattomat varaukset hidastavat muun varaustilanteen purkamista tilan puutteen vuoksi.

Muistathan odottaa saapumisilmoitusta

Varausten suuresta määrästä johtuen myös varatun aineiston noudettavaksi ilmestymisessä on tavallista enemmän viivettä. Vapaana olevaa kirjaa varatessaan asiakkaan kannattaa varautua muutaman päivän odotteluun. Noudettavissa olevista varauksista lähetetään sähköposti- tai tekstiviesti-ilmoitus.

Kirjastolle suunnatessa mukaan kannattaa ottaa kirjastokortin ja pin-koodin lisäksi noudettavien varausten varausnumero, jotta navigointi oikean hyllyn luokse sujuu helpommin.

Toukokuun ajan varauksia pääsee noutamaan Jyväskylän pääkirjastosta, Kortepohjan ja Korpilahden lähikirjastoista sekä Palokan ja Vaajakosken aluekirjastoista arkipäivisin kello 12–18.

Vaikka viidestä Jyväskylän kaupunginkirjaston toimipisteestä pääsee taas noutamaan verkossa varaamiaan aineistoja, tavallista asiakaspalvelua kirjastoissa ei järjestetä, eivätkä kirjaston muut palvelut ole vielä käytössä. Kirjastot saavat Suomen hallituksen luvalla avata tilojaan ja muita palveluita hallitusti 1.6. lähtien.