Suomen käsityön museo lanseeraa virkkauskampanjan, jonka tavoitteena on pukea museon edustan puut oranssiin ja muistuttaa käsityön virkistävästä vaikutuksesta ja yhdessä tekemisen ilosta. Virkkauskampanjaan toivotaan osallistuvan niin museon omien vapaaehtoisten kuin kaupunkilaistenkin tai kenen tahansa käsityön ystävän ympäri Suomen. 

Lisätietoja

Raija Manninen, museolehtori, Suomen käsityön museo
p. 040 040 502 2887, raija.manninen [at] jyvaskyla.fi 

Virkkausaikaa on 19.5.–22.8.2020. Yhteistuumin koristelluilla puilla tullaan juhlistamaan Suomen käsityön museon 20-vuotista sijaintihistoriaa Jyväskylän Kävelykadulla. Pysyväksi tarkoitettu teos tulee säilymään puissa niin pitkään, kuin lanka säilyy hyvänä sään armoilla. 

Tule mukaan pukemaan museon edustan nimetyt puut! Koristellaan Arttu, Perttu ja Taito oranssiin! 

Museon edustan puissa on ollut vuosina 2013–2016 paikallisten neulojien, Kipakoiden, toteuttama Pöllin päät -teos, joka poistettiin vuonna 2016. Vuodesta 2017 alkaen puita on koristanut teos Kukkivat puut, jonka Kipakat toteuttivat museon pyynnöstä. Nyt nämä virkatut kukat ovat nyt likaantuneet ja haalistuneet Suomen sään koettelemina, joten ne on poistettava. 

”Kokemuksesta tiedämme, että pyöreiden muotojen kiinnittäminen kauniisti muhkuraisiin puihin on hankalaa, joten nyt päädyimme neliöihin, jotka on helpot yhdistää sisätiloissa ja ulkona työskentely minimoituu. Koska valitsemassamme mallissa neulemassaa tulee enemmän, niin neulos kastuessaan venyy, siksi neulos jatkuu myös oksan haarukoihin, jotta se pysyy paikoillaan. Samalla neulos peittää myös puissa olevat sähköjohdot ja muovitukset, joilla sähköjohdot on kiinnitetty puihin”, kertoo tempauksesta vastaava Suomen käsityön museon museolehtori Raija Manninen. Neulosta kiinnitettäessä otetaan huomioon pääsy pistorasioihin.  

Suomen käsityön museo ottaa täyden vastuun, että neulegraffitit säilyvät hyvässä kunnossa ja siisteinä ja poistaa ne sitten kun ne eivät likaantuneina ja haalistuneina enää kaunista ympäristöään. Teoksen poistamisen jälkeenkin akryylilangasta virkattuja neliöitä voidaan vielä hyödyntää puutarhassa estämään rikkaruohojen kasvua. 

Kuinka osallistua tempaukseen?

Osallistujat voivat noutaa virkkuuseen tarvittavan tarvikepaketin joko 19.5.–2.6. välisenä aikana Jyväskylän Taito Shopista (avoinna ti–ke 12–17 ja to–pe 11–18) tai 3.6. alkaen Suomen käsityön museon infosta (avoinna ti–su klo 11–18). Museo on hankkinut tarvikkeita yhteensä noin 50 tarvikepakettiin, joten osallistujia mahtuu mukaan runsaasti. 

Tarvikepaketissa on 100 g lankaa, virkkuukoukku sekä yksityiskohtaiset virkkausohjeet. Yhdestä tarvikepaketista syntyy noin 10 neliötä, joiden koko on 15 cm x 15 cm. Tarvikepaketin noutaja kuittaa itsensä osallistujaksi tempaukseen, jotta museo tietää kuinka monelta virkkurilta oransseja neliöitä on tulossa. 

Valmiiksi virkatut neliöt toimitetaan museolle la 22.8. mennessä. Neliöt yhdistetään museolla yhdeksi kokonaisuudeksi ja kiinnitetään puihin sopivasti syksyn ruskan aloitellessa kukoistustaan. 

Jos et pääse noutamaan lankoja, ne voidaan toimittaa sinulle postissa. Samoin kuin voit postittaa valmiit neliöt museolle.