Hyppää pääsisältöön

12.5.2020

Kuva
Mies kantaa perunoita ämpärissä. Kuva Petri Blomqvist
Jos vähänkin on kiinnostusta upottaa sormet multaan, voi kaupunkiviljelystä löytää mieluisan harrastuksen. Samalla tutustuu uusiin ihmisiin.

Jo 50 vuoden ajan kaupungin viljelypalstalla perunaa viljellyt Kalevi Matarainen odottaa jo innolla viljelykautta. Ensi vuonna 90-vuotispäiviään viettävä Kalevi viihtyy hyvin viljelytöiden parissa. Kipinä viljelyharrastukseen syntyi jo lapsena.

”Meillä oli kotona omakotitalon pihalla viljelymaata. Isä viljeli perunaa ja minä olin siinä apuna”, Kalevi kertoo.

Ensikosketus kaupungin vuokraamiin viljelypalstoihin syntyi Kalevin muutettua huoneistoon Jyväskylän Aholaitaan 60-luvun lopulla. Tuolloin viljelypalsta sijaitsi aivan vieressä. Myöhemmin alueen rakentamisen myötä viljelypalstat siirrettiin Kortepohjaan ja sieltä edelleen Kuokkalan Survo-Korpelaan. Kalevi seurasi perässä ja vuokraa edelleen vuosittain kesäpalstan Survo-Korpelan viljelypalstalta.

Palstaviljely auttaa pysymään kunnossa

Viljelytyöt ovat polttopuiden teon ohella Kaleville mieluisaa liikuntaa. Kesäisin tulee kalastettua ja syksyisin marjastettua. Viime syksynä Kalevi keräsi 70 litraa puolukoita.

”Kyllä sitä vielä lähes 90-vuotiaanakin jaksaa viljellä, kun on pysynyt hyötyliikunnalla näin hyvässä kunnossa”, Kalevi naurahtaa.

Kokeneena viljelijänä Kalevi auttaa antaa mielellään vinkkejä kysyville uusille viljelijöille. Aina ei välttämättä löydy edes yhteistä kieltä, mutta se ei ole ollut koskaan esteenä.

”Jos ei muuta keinoa ole, niin minä vaikka näytän ja toinen sitten tekee perässä”, Kalevi kertoo.

Kalevin mukaan palstaviljely sopii kaikille, joita vähänkin viljely kiinnostaa. Oppeja tulee koko ajan lisää, kunhan ensin alkuun pääsee. Erityisen iloinen Kalevi on viljelyharrastuksen löytäneistä perheistä. Ohikulkevat lastentarhan lapset tulevat uteliaina aidan taakse katsomaan viljelytouhuja. Heille Kalevi on kertonut perunanviljelystä ja antanut mukaan muutaman.

”Lapset oppivat samalla uusia taitoja sekä ymmärtämään, miten ruokaa tuotetaan".