Erityisjärjestelyillä lapsille ja työntekijöille turvallinen paluu Jyväskylän päiväkodeille

Lisätietoja: 
palvelujohtaja Tarja Ahlqvist, varhaiskasvatus, puh. 014 266 3269 
palvelujohtaja Päivi Koivisto, varhaiskasvatus, puh. 014 266 3198 
Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta Jyväskylässä
Varhaiskasvatuksen varautuminen koronavirukseen
 

Varhaiskasvatus ja esiopetus jatkuvat rajoitusten jälkeen torstaina 14.5.2020. Varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen osallistuneille ja sinne tauon jälkeen palaaville lapsille oman lapsiryhmän ja tutun henkilöstön tapaaminen on tärkeä ja iloinenkin asia.  

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelujen järjestämisessä noudatetaan kansallisia ohjeita tartuntojen välttämiseksi. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin. 

Varhaiskasvatuksen ja kotien yhteinen vastuu ehkäistä koronavirustartuntoja 

Päiväkotien ja esiopetuksen henkilökunnan ja huoltajien yhteisenä vastuuna on pystyä välttämään koronavirustartunnat varhaiskasvatuksessa. Lievästikään sairas lapsi ei saa tulla varhaiskasvatukseen. Jos lapsi sairastuu päivän aikana, siirretään lapsi aikuisen kanssa erilliseen tilaan odottamaan vanhempaa. Jos lapsella tai muilla perheenjäsenillä on oireita, ollaan yhteydessä omalle terveysasemalle ja toimitaan sieltä saatujen ohjeiden mukaisesti.  

Lasten ja työtekijöiden turvallisuus on ykkösasia varhaiskasvatuksessa. Varhaiskasvatus toteutetaan pienemmissä ryhmissä pääasiassa saman lapsiryhmän kanssa. Varhaiskasvatuksen henkilöstön siirtymistä yksiköstä toiseen vältetään, mutta lakisääteinen henkilöstö lapsiryhmissä turvataan.  Päiväkodin tilojen lisäksi liikutaan luonnossa ja oppimisympäristönä hyödynnetään päiväkodin pihaa sekä -lähiympäristöä. Ulkoilua porrastetaan, jolloin ulkoilutilanteissa vältytään ryhmien yhdistymiseltä. Ruokailuun mennään oman ryhmän kanssa. Näin riittävät etäisyydet saadaan säilymään lapsiryhmien välillä. Henkilöstö jakaa ruoka-annokset lapsille. 

Siivousta tehostetaan ja käsihygieniasta huolehditaan päivän aikana korostetusti. Hyvä käsihygienia varmistetaan jokaisen lapsen kohdalla erityisesti erilaisissa siirtymissä ja ruokailun yhteydessä. Lapsia ohjataan yskimään hihaan ja käyttämään nenäliinaa vain yhden kerran. Unileluja tai muita omia leluja ei suositella tuotavaksi päiväkotiin mukana. Muiden kuin lasten sekä varhaiskasvatuksen henkilökunnan oleskelua varhaiskasvatuksen alueella vältetään. Tämän vuoksi myös huoltajia pyydetään toimimaan lapsen tuonti- ja hakutilanteissa viipyilemättä. Lapsen päivään liittyvät tärkeät asiat voidaan käydä läpi ja selvittää etäyhteydellä tai ulkona turvaväli säilyttäen.     

Uusia päiväkoteja avataan 14.5. nyt auki olevien lisäksi 

Lasten varhaiskasvatuksen tarvetta kartoitettiin viime viikolla. Kiitos tunnollisille huoltajille lasten hoidon tarpeen ilmoittamisesta. Ilmoitusten perusteella lasten määrä varhaiskasvatuksessa kasvaa jonkun verran. Joitakin päiväkoteja avataan 14.5. nyt auki olevien lisäksi.  

Lasten hoidon tarve vähenee huomattavasti juhannuksesta alkaen. Tällöin osa päiväkodeista sulkeutuu jälleen ja varhaiskasvatusta järjestetään alueellisesti jo ennalta ilmoitetuissa päiväkodeissa.

Maksuhyvitys kotona hoidettavista lapsista voimassa 11.8. saakka 

Varhaiskasvatuksesta muistutellaan, että maksuhyvitys kotona hoidettavista lapsista on voimassa 11.8.2020 saakka. Maksuhyvitys myönnetään viimeistään edellisenä päivänä ilmoitetuista poissaoloista. Jos lapsen hoitoaikavarauksiin tai poissaoloihin tulee muutoksia, ilmoittaa huoltaja muutokset puhelimitse tai tekstiviestillä lapsen ryhmään. Vielä sunnuntain aikana voi ilmoittaa maanantain poissaoloista. Huoltajien toivotaan ilmoittavan poissaolon mahdollisimman pitkältä ajanjaksolta kerralla, jos mahdollista.  

Avoinna olevat päiväkodit ja esiopetusryhmät 14.5. alkaen  

Sulkeissa on päiväkodit, joiden toiminta jatkuu edelleen yhdistettynä toiseen päiväkotiin 

Halssilan päiväkoti (Aittorinteen päiväkoti), Lokin esiopetus, Wessmanninmäen päiväkoti, Vaajakummun esiopetus, Janakan päiväkoti ja esiopetus, Haapaniemen päiväkoti, Tammirinteen päiväkoti, Kotimäen päiväkoti (Linnan päiväkoti), Huhtasuon päiväkoti, Kangasvuoren päiväkoti, Tapiolan päiväkoti, Mäki-Matin päiväkoti (Nisulan päiväkoti), Palokunnanmäen päiväkoti, Cygnaeuksen päiväkoti, Kortepohjan päiväkoti, Kortesuon päiväkoti, Kukkumäen päiväkoti (Kypärämäen päiväkoti), Puistokadun päiväkoti, Mannilan päiväkoti, Lahjaharjun päiväkoti, Lohikosken esiopetus, Luhtisen päiväkoti (Norolan päiväkoti), Ritoniityn päiväkoti (Ritoniemen ryhmä), Pappilanvuoren päiväkoti, Jokelan päiväkoti, Haukkamäen päiväkoti (Kirrin päiväkoti), Savulahden päiväkoti, Liinalammen päiväkoti, Puuppolan päiväkoti, Tikkakosken päiväkoti, Luonetjärven esiopetus, Säynätsalon päiväkoti (Muuratsalon päiväkoti), Keljonkankaan päiväkoti, Neulaskankaan päiväkoti, Keltinmäen päiväkoti (Kultalakin päiväkoti), Myllytuvan päiväkoti, Ristonmaan päiväkoti, Vesangan päiväkoti, Kuohun päiväkoti, Tikkalan päiväkoti, Korpilahden päiväkoti, Kuokkalan päiväkoti, Polttolinjan esiopetus, Nenäinniemen päiväkoti (Onnimannin päiväkoti), Essut-ryhmä, Pohjanlammen päiväkoti, Tikan päiväkoti (Ristikiven päiväkoti), Taikalampun päiväkoti, Taikametsän päiväkoti ja Väinölän päiväkoti.