Lisätiedot

Päivi Heikkala, projektipäällikkö 
Lakeland – Jyväskylä Region -hanke, Visit Jyväskylä 
paivi.heikkala (at) jyvaskyla.fi 
p. 050 304 8467 

Tuomas Paloniemi, projektiassistentti 
Lakeland – Jyväskylä Region -hanke, Visit Jyväskylä 
tuomas.paloniemi (at) jyvaskyla.fi 
p. 050 475 3752

Saunamaakuntaviikon saunatapahtumat

Lisätietoja Saunanlämmityksen MM-kisoista ja SaunaParkista


Saunakuvia
Kuvien yhteydessä mainittava kuvaajan nimi. Kuvaajan nimi mainittu kuvissa erikseen. Muut kuvat: Lakeland – Jyväskylä Region, Visit Jyväskylä. 
Uutisen kuva Julia Kivelä

Maailman Saunamaakuntana tunnettu Keski-Suomi ja SAUNA FES JAPAN ovat aloittamassa yhteistyötä. SAUNA FES, yksi Japanin suurimmista saunatapahtumista, kokoaa japanilaisia saunatoimijoita ja saunoja yhteen Naganon alueella sijaitsevan Koumin Yatsugataken Suomi-kylään. Saunamaakunta lähetti tänä keväänä virallisen kutsun SAUNA FES JAPAN:lle ja Finland Sauna Clubille osallistumisesta Saunanlämmityksen MM-kisoihin heinäkuulle 2020.

- Kutsun tarkoituksena oli yhdistää 5-vuotisjuhlia viettävät Saunamaakuntaviikko ja SAUNA FES, sekä luoda tapahtumista perinne, jossa vaihdetaan tietoutta Japanin ja Suomen saunomiskulttuureista. Nyt koronaviruspandemian vuoksi suunnitellaan kuitenkin myös uusia tapoja yhdistää saunakulttuureja, yksi tapa voisi olla esimerkiksi virtuaaliset saunaosallistumiset puolin ja toisin, kertoo Lakeland – Jyväskylä Region -hankkeen projektipäällikkö Päivi Heikkala Visit Jyväskylästä.

Japanissa saunarakkaus ulottuu niinkin kauas kuin vuoteen 1964. Tällöin ensimmäinen suomalaistyyppinen sauna rakennettiin Tokion kesäolympialaisten olympiakylän yhteyteen.

- Näin 55 vuotta myöhemmin halusimme vahvistaa saunayhteistyötä entisestään Saunamaakunnan ja japanilaisten saunatoimijoiden välillä. Tänä vuonna syvennämme yhteistyötä etäyhteyksin, mutta toivomme, että ensi vuonna Saunamaakuntaviikon yhteydessä voimme kohdata jälleen aidosti paikan päällä, kertoo Heikkala.

Saunamaakuntaviikko jälleen vuonna 2021

Saunamaakunta ja erilaiset keskisuomalaiset saunat herättävätkin ulkomaalaisten kiinnostuksen yhtenä alueen matkailuvalttina muun muassa luonnon, vesistön, arkkitehtuurin ja kulttuurin lisäksi. Esimerkiksi viime vuonna iso joukko japanilaisia osallistui Saunamaakuntaviikon yhteydessä järjestettyihin Saunanlämmityksen MM-kisoihin.

- Olemme seuranneet tiiviisti koronaviruspandemian vaikutuksia yleisötapahtumiin ja noudatamme hallituksen suosituksia. Vastuullisen matkailun periaatteet omaavana matkailualueena olemme päättäneet olla markkinoimatta Saunamaakuntaviikkoa tänä vuonna. Kaikkien ajatukset ovat vaikeassa tilanteessa olevissa yrittäjissämme. Yritämmekin tukea yrittäjiä erilaisin keinoin, esimerkiksi kertomalla alueestamme uudenlaisten, turvallisten mahdollisuuksien avulla, sanoo Heikkala.

Saunamaakuntaviikko kääntääkin katseet jo vuoteen 2021. Osa vuoden 2020 saunatapahtumista järjestetään samassa muodossa vuonna 2021 ja ohjelmisto päivitetään Saunamaakuntaviikon viralliselle sivustolle. Moni tapahtumista onkin jo vahvistanut osallistumisensa ensi vuodelle ja mukana ohjelmistossa on esimerkiksi Saunanlämmityksen MM-kisat sekä lukuisia erilaisia saunakohteita. Ennen ensi vuotta kannattaa hyödyntää esimerkiksi yrittäjiemme saunatuotteita tai vierailla saunakohteissa, kun se on taas turvallista.

- Seuraamme koronavirustilannetta päivittäin. Toivomme, että ensi kesänä pandemia on selätetty ja että ensi vuonna juhlitaan Saunamaakuntaviikon viisivuotisjuhlia hienojen saunatapahtumien merkeissä. Emme malta odottaa, että pääsemme taas yhdessä kaikkien saunavieraidemme, yrittäjien ja muiden tahojen kanssa juhlistamaan keskisuomalaista saunaa, kommentoi Heikkala.


Keski-Suomi on julistautunut maailman Saunamaakunnaksi vuonna 2015 ja Saunamaakuntaviikko on sen vuosittainen päätapahtuma, mikä kokoaa maakunnan eri saunatapahtumat yhteen viikon ajaksi. Viikon aikana voi hyödyntää myös erilaisia majoitustarjouksia.