Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestön näytteenottoa on kuluneella viikolla lisätty THL:n annettua viime viikolla ohjeet lisätä koronavirustestausta koko maassa. Näytteenotto on nyt ruuhkautumassa asukkaiden hakeutuessa pienimmissäkin oireissa tai jopa oireettomana koronanäytteenottoon.

Kaupunki muistuttaa, että näytteitä otetaan vain niiltä henkilöiltä, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita (kuume, hengenahdistus, maku- ja hajuaistin katoaminen, ripuli sekä yskä) ja jotka ovat altistuneet tartunnalle. Ensi sijaisena näytteenottoryhmänä ovat riskiryhmiin kuuluvat potilaat sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstö. Lisäksi näytteitä otetaan kiireellisen hoidon potilailta, joilla on voimakkaita hengitystieinfektio-oireita. Näytteenottoon pääsee vain puhelimessa tehtävän hoidontarpeen arvioinnin sekä lääkärin lähetteen perusteella. 

Aiempi ohje siitä, että lievissä oireissa sairastetaan kotona, on edelleen voimassa. Näin varmistetaan, että rajattu määrä testejä voidaan kohdentaa riskiryhmiin kuuluville ja voimakkaasti oireileville sekä hoidosta vastaavalle sote-henkilöstölle. 

- Ymmärrämme toki, että asukkaat haluavat tietää, onko oma flunssa mahdollisesti koronaa. Mutta siihen ei ole julkisella sektorilla kapasiteettia eikä Keski-Suomessa vielä epidemiavaiheen alussa ole edes tarvetta. Maltti onkin valttia. Lievissä oireissa voi sairastaa alkuun kotona sekä seurata omaa vointia. Flunssaisena tulee välttää kontakteja muihin ihmisiin ja palata töihin vasta, kun oireet ovat hävinnee. Ajanvaraukseen soitetaan vasta, jos vointi huononee, vastaava lääkäri Ilkka Käsmä muistuttaa. 

Käsmä muistuttaa myös, että kyseessä on virus, johon ei ole lääkehoitoa.

- Siten kotona voi sairastaa ihan samoilla ohjeilla kuin influenssassa. Särkylääkettä, paljon nestettä ja lepoa. Voimakkaammissa oireissa, kuten hengenahdistustapauksissa hakeudutaan sitten terveyspalveluihin ja siellä arvioidaan oireiden mukaan, millaista hoitoa potilaalle voidaan antaa voinnin helpottamiseksi, Käsmä kertaa.   

Kaupunki testaa seuraavilla kriteereillä:

  • Perusterveydenhuollon kiireellisen hoidon potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita tai heillä on lääkärin arvion perusteella syytä epäillä koronavirustartuntaa.
  • Riskiryhmiin kuuluvat potilaat (yli 70-vuotiaat sekä perussairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä) ja joilla on koronaan viittavia oireita. Oireita ovat mm. hengenahdistus, kuume, maku- ja hajuaistin katoaminen, ripuli sekä yskä.
  • Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö. 
  • Muu toimintavarmuuden suhteen kriittinen henkilökunta.

Oireettomille henkilöille ei testejä tehdä.

Näytteenottoon vain puhelimessa tehtävän hoidontarpeen arvioinnin perusteella – ilman varattua aikaa näytteenottoon ei tule saapua

Näytteitä otetaan Kyllön terveysasemilla arkisin kello 8-16 välisenä aikana. Näyte otetaan aina puhelimessa tehtävän hoidontarpeen arvioinnin perusteella. Oireileva potilas soittaa arkisin kello 8-16 kaupungin koronaneuvontanumeroon 014 266 0133.  Potilas haastatellaan puhelimessa. Mikäli kriteerit näytteenotolle täyttyvät, hänelle tehdään lähete näytteenottoon. Näytteenoton ajankohta sekä paikka sovitaan potilaan kanssa tarkasti. Näin varmistetaan se, että hoitohenkilökunta ottaa potilaat vastaan riittävästi suojautuneena eikä kontakteja muihin terveysasemalla oleviin potilaisiin pääse syntymään. 

Ilta-aikaan oireellinen potilas soittaa Keski-Suomen keskussairaalan päivystysapuun numeroon 116 117, josta hänet ohjataan tarvittaessa jatkotutkimuksiin. Terveysasemalle tai keskussairaalan päivystykseen ei missään tilanteessa tule lähteä omin päin kyselemään näytteenottoa vaan näytteenotosta sovitaan aina puhelinsoitolla. 

Näytteenottoa tullaan laajentamaan Kyllössä myös viikonlopuille. Lisäksi näytteenotto tullaan käynnistämään myös Palokan terveysasemalla sekä liikkuvan yksikön avulla Hankasalmella ja Uuraisilla. Laajentamisen ajankohdista ja aukioloajoista tiedotetaan erikseen.  

Näytteenoton tulosten saaminen kestää noin 1-3 vuorokautta. Tulosten odottelun ajan tulee pysyä visusti kotona karanteenissa ja ulos saa lähteä vasta, kun varmuus negatiivisesta testituloksesta ilmoitetaan puhelimessa.

Muista: Jos epäilet tartuntaa, voit tehdä arviointia myös verkossa

Kaupunki muistuttaa myös, että koronatartuntaa epäilevä voi tehdä oirearvion myös verkossa. Omaolon oirearvio on tarkoitettu koronavirustartunnan todennäköisyyden arviointiin sekä antamaan neuvoja hoidon tarpeen arvioinnista ja infektion leviämisen estämisestä. Lue lisää ja tee arvio Omaolo-palvelussa

Lisätietoja: Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
Jyväskylän kaupungin avoterveydenhuollon palvelujohtaja Hanna Vihavainen, p. 050 520 9868