Poikkeusolot ovat tuoneet Jyväskylän kansalaisopiston kursseille uusia toimintatapoja ja digiloikkia. Tilanne ei myöskään estä perinteisten kevätnäyttelyiden järjestämistä, vaikka järjestelyt vaativatkin luovuutta.

Jyväskylän kansalaisopisto keskeytti kaiken lähiopetuksensa maaliskuussa osana koronavarotoimia. Opetusta jatkettiin mahdollisuuksien mukaan verkko-opetuksena, mutta osalla kursseista kevään opetus jouduttiin päättämään kesken lukukauden.

Etäopetukseen siirtyminen oli mahdollista esimerkiksi kielten opetuksessa, ja peräti 98 % kursseista jatkoi kokoontumisia poikkeusoloissa. Tämä tarkoitti 33 lähiopetukseen tottuneelle kieltenopettajalle harppausta etäopettajiksi, suurimmalla osalla lähes nollakokemuksella. Opettajasta riippuen opetusta on järjestetty niin tekstipohjaisena, omatoimisempana etäopiskeluna, kuin video-opetuksena. Kieltenopettajien ennakkoluuloton toimeen tarttuminen tuli mukavana yllätyksenä kielten suunnittelijaopettaja Marja Peltoselle.

”Opiskelijat on olleet pääsääntöisesti kiitollisia opetuksen jatkumisesta ja tyytyväisiä etäopetukseen. Tilanteen johdosta sekä moni opettajista että opiskelijoista on ottanut jättidigiloikan”, Peltonen kertoo.

Verkko-opetukseen osallistuminen on ollut kokemuksena ensimmäinen laatuaan myös monelle opiston opiskelijalle. Etenkin jo ikääntyneemmälle väestölle etäopetukseen osallistuminen on edistänyt myös digitaitojen kartuttamista.

”Toivotaan, että syksyllä päästään taas kursseille kasvokkain. Etäopetuskokemuksesta voidaan kuitenkin ottaa oppia ja miettiä voisiko etäopetusta soveltaa opetuksessa ja millä tavoin”, Peltonen pohtii.

Kansalaisopisto pyrkii kevään kuluessa keräämään opiskelijoiltaan palautetta uudenlaisten opetusjärjestelyiden sujuvuudesta. Opiskelijat saavat lähiviikkoina kutsun vastata palautteeseen ja antaa kansalaisopistolle arvokasta tietoa etäopetuksen soveltuvuudesta opiston kursseille.

Kevätnäyttelyt siirtyivät verkkoon

Poikkeustilanne tuo muutoksia luonnollisesti myös kansalaisopiston perinteiseen kevätnäyttelyyn, joka on siirretty tänä keväänä poikkeuksellisesti verkkoon. Kevätnäyttelyyn pääsee tutustumaan osoitteessa https://jklkansalaisopisto.kuvat.fi/.

”Aluksi näyttelyn järjestämismahdollisuuksia pohdittiin, mutta onneksi ratkaisu löytyi ja pystymme poikkeusoloista huolimatta tarjoamaan opiskelijoille mahdollisuuden tuoda töitään esiin. Opiskelijat ovat olleet aktiivisia ja näyttelystä löytyykin yli 750 kuvaa kevään tuotoksista”, suunnittelijaopettaja Timo Junkala kertoo.

”Tällaisen ’ennennäkemättömän’ kevätnäyttelyn rakentaminen vaatii luovuutta kaikilta osallistujilta, ja sitä näköjään löytyi. Oli hienoa, miten ennakkoluulottomasti ja rohkeasti opiskelijat lähtivät mukaan kaikista ikäryhmistä”, kuvataiteen opettaja Minna Piispanen jatkaa.

”Kaiken kaikkiaan näyttelyn kokoaminen nettiin oli hieno oppimiskokemus ja olemme iloisia, kun sen toteutus onnistui.”

Kevätnäyttelyä järjestänyt suunnittelijaopettaja Eija Aitola pohti myös verkkomuodon soveltamista tulevien näyttelyiden toteutuksessa.

”Tämän kevään verkkonäyttelyssä tulevat esiin myös ne kurssit ja työt, joita ei ole ollut aiemmin mahdollista ottaa mukaan näyttelyyn”, Aitola kertoo. ”Ensi keväänä olisi kiva yhdistää nämä kaksi mahdollisuutta.”

Samassa verkko-osoitteessa avautuu perjantaina 8.5. Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun arkkitehtuurin ja kuvataiteen kevätnäyttely Fanfaari faunalle. Kuvataidekoulun näyttely on esillä elokuun loppuun saakka.

Jyväskylän kansalaisopiston kuvataidekoulun taajamien (Jyskä, Palokka, Vaajakoski, Tikkakoski, Vesanka) 13–18 -vuotiaiden oppilaiden kevätnäyttely nähdään myös normaalista poikkeavassa muodossa. Näyttely toteutetaan videomuotoisena ja tehdään yhteistyössä jyväskyläläisen Ruamjai-kuoron kanssa. Video tullaan julkaisemaan kansalaisopiston YouTube-kanavalla toukokuussa 2020.