Syksyllä 2020 Jyväskylän kaupunginteatteri tarjoaa katsojilleen kaikkiaan kuusi ensi-iltaa, joista neljä nähdään suurella näyttämöllä ja kaksi pienellä näyttämöllä.

Kauden päätuotantona toteutetaan maailmankuulu suurmusikaali West Side Story. Sen lisäksi suurella näyttämöllä ensi-iltansa saavat seitsemän teatterin yhteistuotantona toteutettu klassikkokomedia Kultainen vasikka, sykähdyttävä draama Sydänmaa sekä koko perheen satuklassikko Lumikuningatar. Pienen näyttämön ensi-iltoina nähdään koskettava komedia Korjaamo sekä kipeän inhimillinen draama Vuoriston kaunotar.

Klassikkomusikaali West Side Story starttaa suuren näyttämön syksyn
Syksyn suuren näyttämön ensi-illat aloittaa Snoopi Sirenin ohjaama suurmusikaali West Side Story. William Shakespearen Romeoon ja Juliaan pohjautuva traaginen rakkaustarina sijoittuu New Yorkiin, missä kaksi jengiä, Jetsit ja Sharksit, taistelevat vallasta. Kohtalo tuo näiden kahden eri jengin nuoret, Marian ja Tonyn, yhteen. West Side Story on kertomus rajat ylittävästä rakkaudesta. Ennakkoluulojen ja vastakkainasettelun taustalla elää toivo paremmasta. West Side Story sai ensi-iltansa Broadwaylla vuonna 1957. Teos on teemoiltaan aina yhtä ajankohtainen ja onkin siksi yksi eniten esitetyistä musikaaleista maailmalla. Jerome Robbinsin alkuperäisideaan perustuvan käsikirjoituksen on tehnyt Arthur Laurents ja ikoninen musiikki on Leonard Bernsteinin säveltämää ja Stephen Sondheimin sanoittamaa. Jyväskylän kaupunginteatterin musikaalissa pääparin rooleissa vierailevat Nathalia Hyvärinen Kanerva ja Tuomas Korkia-Aho. Teos saa ensi-iltansa 5.9.

Maria Jotunin klassikko Kultainen vasikka syntyy seitsemän teatterin yhteistyönä
Maria Jotunin klassikko Kultainen vasikka on kuvaus rahan välttämättömyydestä, sen humusta ja häikäisystä – ihmisen koko olemuksesta maailmansodan keskellä. Tapahtumapaikkana on sykkivä kaupunki, jossa musta pörssi on villiä ja kaikki on kaupan. – Teksti on hyvä ja teema yhä tätä päivää. Esityksen tanssillisuudesta on puhuttu paljon ja on kiinnostavaa nähdä, miten se toteutuu käytännössä, Jyväskylän kaupunginteatteria ja Teatteri Eurooppa Neljää teoksessa edustava näyttelijä Saara Jokiaho kertoo. Seitsemän teatterin yhteistuotantona syntyvän esityksen ohjaa, sovittaa ja lavastaa taiteilijaprofessori Mikko Roiha. Kultainen vasikka päättää Roihan kolme esitystä käsittävän laajan yhteistyöhankkeen. Esitys tekstitetään sekä suomeksi että englanniksi. Suomen teattereita kiertävä teos saa ensi-iltansa Jyväskylän kaupunginteatterissa 11.9.

Lavarikon takia aiemmin peruttu Sydänmaa ensi-iltaan lokakuussa
Koruton ja raadollisen paljastava Sydänmaa on suomalaisen näytelmän nykykirjoittajien kärkikastiin kuuluvan Ari-Pekka Lahden läpimurtoteos. Sydänmaa on koskettava tarina suomalaisuudesta, sen etsimisestä ja sukupolvien henkisestä perinnöstä. Jarno Kuosan ohjaama tarina marssittaa näyttämölle traagisen koomisia sekä sykähdyttäviä tapahtumia kokkolalaisen suvun elämästä vuoden 1918 päivistä aina 2010-luvun alkuun saakka. Sukupolvien ja aikahyppyjen kautta piirtyy näkyväksi, kuinka historian kaiut seuraavat ja saavat uusia muotoja vuosikymmenien jälkeenkin. Ihmisten sisäiset mielenmaisemat avataan taidokkaasti runollisen kauniin kielen välityksellä. Sydänmaa oli suunniteltu esitettäväksi kaupunginteatterin suurella näyttämöllä keväällä 2019. Lavarikon vuoksi esitykset jouduttiin perumaan ja ne siirrettiin alkavaksi uudelleen syksyllä 2020. Sykähdyttävä draama saa ensi-iltansa suurella näyttämöllä 3.10.

Koko perheen satuklassikkona Lumikuningatar
Lumoavaan talviseen satumaisemaan päästään suurella näyttämöllä sukeltamaan 28.11. alkaen. Koko perheen jännittävässä seikkailussa hyvä ja paha ottavat mittaa toisistaan, mutta kaiken pohjana on kuitenkin kaiken voittava ystävyys. H.C. Andersenin ihanan satuklassikon on näytelmäksi uudelleen kirjoittanut Stuart Paterson. Näytelmän ohjaa Katriina Honkanen, joka vastaa myös tekstin suomennoksesta.

Korjaamossa tarkastellaan maailmaa miehen näkökulmasta
Pieni näyttämö muuntautuu autokorjaamoksi syyskuun 2. päivästä lähtien, kun koskettava komedia Korjaamo saa ensi-iltansa. Mika Myllyahon tuoreen tekstin keskiössä on kahden keski-ikäisen, särmikkään sympaattisen miehen koskettava ja koominen tarina. Vuosien saatossa toisistaan etääntyneet vanhat kaverukset kohtaavat uudestaan ja auttavat toinen toistaan elämän alamäissä. Korjaamolla tubetetaan, sanaillaan ja pohditaan muuttuvaa yhteiskuntaa – autoja, prätkiä ja hyvää musiikkia unohtamatta. Ohjaaja Anssi Valtonen luonnehtii näytelmää sävyltään kepeäksi ja humoristiseksi, joskin tilaa teatterileikissä saavat vakavatkin aiheet aina elämän tarkoituksesta lähtien. 

Vuoriston kaunottaressa elämän kipeyttä ja viiltävää huumoria
Palkitun irlantilaisen Martin McDonaghin klassikoksi kasvanut esikoisteos Vuoriston kaunotar saa ensi-iltansa pienellä näyttämöllä 1.10. Vuoriston kaunotar sijoittuu Irlannin maaseudulle, missä äiti ja tytär elävät valtapelin ja kitkerän sanailun kyllästämää arkea riippuvaisena toinen toisistaan. Tutun ankeuden rikkoo toivo muutoksesta, kun tytär kohtaa yllättäen rakkauden mahdollisuuden. Anssi Valtosen ohjaama teos on hätkähdyttävä kudelma rumaa ja kaunista. Se kuvaa henkilöitään inhimillisesti ja ilkikurisesti ja tarjoaa moniulotteiset roolit vahvoille näyttelijöille.

Liput syksyn uutuuksiin ovat nyt varattavissa teatterin lippumyymälästä puhelimitse p. 014 266 0110 ja myynnissä www.lippu.fi-verkkokaupassa. Teatterin omaa ohjelmistoa täydentävät tuttuun tapaan kiinnostavat vierailut, yhteistyöesitykset sekä keikat, joiden osalta tarjonta tarkentuu lähiaikoina. Lisätietoja ohjelmistosta löydät verkkosivuiltamme osoitteesta www.jyvaskyla.fi/kaupunginteatteri/ohjelmisto/syksy-2020.

Asiasanat: