Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden palveluissa on ilmennyt koronatartunta. Tapaus todettiin lyhytaikaishoito Akselissa ja Elinassa. Tartuntatapauksen vuoksi Akselin ja Elinan palvelut ovat seuraavat 14 vuorokautta karanteeninomaisissa olosuhteissa siten, ettei yksikössä olevia asiakkaita kotiuteta eikä uusia asiakkaita oteta vastaan. Omaisiin ollaan parhaillaan yhteydessä ja kerrotaan tilanteesta.

- Asukkaat ja työntekijät eivät suoranaisesti ole altistuneet tartunnalle, sillä yksikössä oli jo etupainotteisesti tehty suojatoimenpiteitä ja käytetty suojavarusteita asianmukaisesti. Varotoimenpiteenä yksikön asukkaiden kotiutumista kuitenkin viivästetään ja suojellaan näin mm. kotona odottavia omaishoitajia sekä muita asumisyksiköitä kunnes nähdään, ilmeneekö uusia tartuntoja, kertoo Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.  

Akselista ja Elinasta otetaan seuraavien päivien aikana yhteyttä niihin omaishoitajiin, joiden vapaapäivät olisivat olleet tulevien kahden viikon aikana. Heille tarjotaan mm. tukea koteihin jaksamisen varmistamiseksi. 

Akselin ja Elinan asukkaat ovat usein omaishoidettavia, jotka saapuvat lyhytaikaishoitoon omaishoitajalle määriteltyjen vapaapäivien ajaksi. Asiakkaana on lisäksi ikääntyneitä henkilöitä, jotka odottavat pysyvää asumispaikkaa pitkäaikaishoidosta tai tarvitsevat muuttuneen elämäntilanteen vuoksi väliaikaisen asumispaikan.

Akselin ja Elinan asukkaiden tilannetta seurataan tiiviisti ja omaisiin pidetään yhteyttä tulevien viikkojen ajan. Yksikössä on 51 asukaspaikkaa ja 46 hoitajaa.

Lisätietoja: Jyväskylän sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302
Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
Ikääntyneiden palveluohjauksen asumisen tukemisen palvelupäällikkö Kirsi Santama, p. 050 311 8927