Jyväskylän kaupungin Huhtasuon palvelutalossa ilmeni huhtikuun alussa koronavirustartunta. Tartunnan vuoksi 14 vuorokauden karanteeniin määrättiin noin 20 yksikön asukasta sekä työntekijää. Huhtasuolla huokaistiin helpotuksesta karanteenin päättyessä 12.4. Yhtään uutta tartuntaa ei palveluissa karanteenin aikana ilmennyt.

Tartuntatapauksen ilmettyä Huhtasuolla karanteeniin asetetut asukkaat siirrettiin talon sisällä omaan erilliseen yksikköönsä. Yksikössä otettiin välittömästi käyttöön huolellinen suojavarustus ja henkilökunnan sekä asukkaiden liikkuminen muihin yksikköihin estettiin varotoimenpiteenä. Karanteeniin asetettua henkilöstöä ja asukkaita testattiin karanteenin aikana vähäistenkin oireiden ilmaantuessa. Kaikki testitulokset tulivat takaisin negatiivisina. 

- Asukkaat ihmettelivät aluksi suojavarusteiden ulkonäköä sekä esimerkiksi työntekijöiden yllä olleita essuja, mutta ymmärsivät tilanteen, kun siitä heille kerrottiin. Työntekijät tekivät työtä sitoutuneesti ja isolla sydämellä, vaikka huoli uusien tartuntojen ilmenemisestä sekä siten omasta altistumisesta oli koko ajan mielessä. Haluankin välittää heille ison kiitoksen työnantajan puolesta, kertoo Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden palveluiden palvelujohtaja Maarit Raappana. 

Samalla Raappana välittää kiitokset myös karanteenissa olleiden omaisille.

- Karanteeniin asetettujen asukkaiden omaisiin pidettiin myös tiiviisti yhteyttä. Omaiset ottivat tiedon pääosin rauhallisesti ja tieto karanteenin purkamisesta otettiin vastaan helpottuneena. Kuluneet viikot olivat heille kuitenkin raskaita, mutta silti yhteydenpito palveluihin oli rakentavaa ja omaisilta saatu tuki työntekijöille oli valtavan arvokasta.  

Ikääntyneiden asumispalveluita suojataan koko ajan tiiviimmin 

Kahden karanteeniviikon aikana henkilökunnan suojautumisesta palveluasumisyksiköissä on saatu uusia tiukempia ohjeita sosiaali- ja terveysministeriöltä. Kaupungilla ohjeistus on otettu käyttöön ja samalla on tiukennettu vielä omaa ohjeistusta siitä, miten vähäisissäkin oireissa tulee jäädä kotiin sairastamaan.

- Näytteenottokapasiteetin lisääminen sekä näytteenoton käynnistäminen myös perusterveydenhuollossa on mahdollistanut lieväoireistenkin pääsyn koronanäytteenottoon matalammalla kynnyksellä. Tämä mahdollistaa erityisesti sote-henkilöstön testaamisen matalalla kynnyksellä ja siten tartuntojen ehkäisemisen palveluyksiköissä, kertoo Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.