Jyväskylässä asuvat Sjöt palasivat Espanjasta Suomeen viime viikolla. Ystävät ja läheiset opastivat heitä pysymään kaksi viikkoa karanteenia vastaavissa olosuhteissa kotonaan, aivan kuten hallituksen ohjeessa suositellaan.

Karanteenin makuun Sjöt pääsivät jo Espanjassa. Espanjassa koko maan kattava ulkonaliikkumiskielto tarkoitti, että kotoa sai poistua vain erityisen painavista syistä esimerkiksi kauppaan, apteekkiin tai ulkoiluttamaan koiraa sadan metrin päähän asunnosta.

- Olimme ensin tiivisti neljän seinän sisällä Suomessakin, kunnes meille kerrottiin, että ulkoilla saa, pariskunta naureskelee. 

Kelit ovat suosineet ulkoilua ja pariskunta on käynyt kävelyllä monta kertaa päivässä. Kauppa-asiat hoituvat läheisten avulla. Läheisten onkin oltava tarkkoina siinä, etteivät aiheuta riskiä koronatartunnasta. 

- Miniä on hoitanut ostosreissut mallikkaasti. Ovikello soi ja ruokakassi on ilmestynyt oven taakse. Toi vielä tulppaaneitakin anopille, virnistää Göran Sjö.

Tekevälle puuhaa riittää 

Jyväskylän kaupunki suosittaa hallituksen ohjeen mukaisesti yli 70-vuotiaita pysymään kotonaan. Pariskunnan aika ei kuitenkaan ole käynyt pitkäksi. Kevättä tehdään kovasti niin sisälle kuin ulos. Kevätsiivous on käynnissä ja kaappeja järjestellään. Multasäkki on ilmestynyt terassille ja tarkoitus on istuttaa taimia ja siemeniä. 

- On mukavaa vaihtelua olla vaan kotona, muodikkaasti kotoilla. Toukokuulla kotoilu muuttuu mökkeilyksi, Sjöt suunnittelevat eikä mökille ole matkaa kuin parisenkymmentä kilometriä. 

Ystäviin, perheeseen ja läheisiin pariskunta on jo tottunut pitämään yhteyttä verkon välityksellä. Lapset asuvat eri puolilla Suomea ja poika Amerikassa. 

- Joka päivä soitellaan lapsille ja lastenlapsille. Kuulumisia vaihdellaan ja koitetaan tsempata toinen toisiamme, pariskunta kertoo ja Göran on välillä myös etäopettaja alakouluikäisille lapsenlapsilleen. 

Kohta kysellään, mitä kuuluu 

Jyväskylän kaupungilta otetaan yhteyttä yli 70-vuotiaisiin asukkaisiin, jotka eivät ole kaupungin palveluiden piirissä. Sjöt eivät ole vielä puhelua saaneet ja ihmettelivätkin, miksi soitetaan. Puhelulla halutaan varmistaa, että ikääntyneet saavat varmasti apua koronakaranteenin aikaan. Samalla voi kysyä esimerkiksi kaupungin palveluista.   

- Puheluissa kysytään eniten terveyspalveluista, esimerkiksi sitä, voiko ikääntynyt käydä terveysaseman vastaanotolla, haavahoitajalla tai laboratoriokokeissa, kertoo soittopalvelun käynnistämisestä vastaava palveluesimies Riitta Pylvänen

Sjöt ovat löytäneet tietoa koronasta verkosta ja uutisista, mutta kaipailevat vielä kotiin jaettavaa materiaalia.  

- Ohjeet koronaviruksen ehkäisyyn ovat kyllä mielessä: pese kädet, aivasta hihaan ja tärkeintä on varoa, ettei ole vieraiden kanssa tekemisissä, pariskunta listaa kuin apteekin hyllyltä. 

Teksti ja kuva:
Jaana Pinson/Jyväskylän kaupunki

Asiasanat: