Jyväskylän Janakan päiväkodin ja esiopetuksen henkilökunta ja lapset on asetettu karanteeniin päiväkodissa havaitun koronavirustartunnan takia. Karanteeniin on asetettu kaikki 17.3. päiväkodissa ja esiopetuksessa olleet noin 40 lasta ja 17 henkilökunnan jäsentä ja päiväkoti ja esiopetus on suljettu toistaiseksi. 

Terveydenhuoltoviranomaiset ovat olleet yhteydessä lasten huoltajiin ja henkilökuntaan perjantain 27.3. aikana ja ohjeistaneet karanteenista. Yli puolet lapsista on ollut pois päiväkodista jo muutoinkin hallituksen linjauksen mukaisesti 18.3. alkaen, ja perjantaiaamuna paikalle ennen karanteenitietoa ehtineet ohjeistettiin päiväkodilta kotiin odottamaan terveydenhuollon yhteydenottoa. Jatkossa perheet saavat tiedot päiväkodista Tieto Edu -viesteillä ja perheet voivat edelleen ottaa yhteyttä päiväkotiin puhelimitse tai sähköpostilla. Terveydenhuollosta on lisäksi annettu perheille ohjeet siitä, miten ja missä tilanteissa voi olla yhteydessä terveyspalveluihin, jos oireita ilmenee.

Perusopetuksen ja terveydenhuollon tekemän kartoituksen perusteella Janakan koulun oppilaat ja henkilökunta eivät ole altistuneet virukselle koulun käytössä olevissa tiloissa, joten koulu jatkaa toimintaansa. Jos perheessä on sekä varhaiskasvatus- että kouluikäisiä lapsia, heidät on ohjeistettu perhekohtaisesti terveydenhuollon yhteydenoton yhteydessä. 

Keski-Suomi ei ole epidemia-aluetta ja karanteenin uskotaan rajoittavan mahdollista viruksen leviämistä tehokkaasti, kun mahdollinen tartuntaketju saadaan katkaistua. Karanteeni on tartuntatautilain mukainen toimenpide, jolla voidaan hillitä tartuntatautien leviämistä. Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista, sillä osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään mahdollisen tartunnan leviäminen muihin henkilöihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisi saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan kulkemista, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessä voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa.

Jyväskylän kaupungin laatima koronakaranteeniohje on verkossa osoitteessa: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona/karanteeni
Ohje on käännetty myös englanniksi, venäjäksi, persiaksi, kurdin soraniksi, somaliksi, arabiaksi, kinyarwandaksi ja swahiliksi. 

Jyväskylän kaupungin koronasivu: https://www.jyvaskyla.fi/terveys/korona. 
 
Lisätietoja: toimialajohtaja Eino Leisimo, p. 014 266 4033, Jyväskylän kaupungin sivistyspalvelut