26.3.2020 päivitys: Lisätty tieto numeroista, josta kaupunki soittaa sekä kirjeen postituksesta. Jyväskylän kaupunki aloittaa soittokierroksen kaikille yli 70-vuotiaille asukkailleen, jotka eivät ole nykyisellään kaupungin palveluiden piirissä. Puheluilla halutaan varmistaa, että ikääntyneet saavat apua koteihinsa koronakaranteenien aikana.

Neuvontapuhelin kotiin tuotavista palveluista yli 70-vuotiaille

014 266 0550 (arkisin klo 8-18)

  • Ohjausta ja neuvontaa
  • Tietoa kauppa-, ateria- ja apteekkiavusta

Terveypalveluihin liittyvä neuvonta koronatilanteissa  

014 266 0133 (arkisin ma-pe klo 8–16)

Muina aikoina 116 117

  • Neuvonta ja hoidontarpeen arviointi koronavirukseen liittyen 

Kokonaisuudessaan urakka on mittava, sillä yli 70-vuotiaita asukkaita on Jyväskylässä lähes 18 000 ja heistä vain reilut 2000 asukasta on tällä hetkellä kaupungin palveluiden piirissä. Arvio on, että palveluiden ulkopuolella olevat noin 15 000 asukasta saadaan soiteltua läpi pääsiäiseen mennessä.

Puheluiden aikana kartoitetaan ikääntyneiden pärjääminen kotioloissa. Puhelujen aikana käydään läpi mahdollisuus saada läheisiltä tai omaisilta kauppa- ja apteekkiapua. Samalla annetaan ohjausta ja neuvontaa siitä, miten palveluita voi tilata kotiin tai miten kaupungin ikääntyneille suuntaamaa kauppa-apua voi hyödyntää karanteeninomaisten olosuhteiden pidentyessä tai tiukentuessa. 

Kaupunki haluaa varmistaa yhteydenotoilla sen, etteivät ikääntyneet joudu huijausten kohteeksi. Tilanteissa, joissa iäkkään tulee saada apua kotiin, kannattaa hyödyntää suoraan kauppojen tarjoamaan kauppapalvelua tai soittaa Jyväskylän kaupungin neuvontanumeroon ja sopia kauppa-avun järjestämisestä. 

Kaupungin palveluissa ei missään tilanteessa käydä hakemassa ikääntyneeltä rahaa tai pankkikorttia asioiden hoitamiseen vaan tehdyt ostokset laskutetaan jälkikäteen kaupungin toimesta. 

- Näin ikääntynyt voi olla varma siitä, että lasku on oikea ja sovittujen kauppapalveluiden mukainen. Tuntemattomille ei saa pankkikorttia tai rahaa luovuttaa vaan pyytää mieluummin aina apua läheisiltä tai kaupungilta, kertoo puhelinpalvelun käynnistämisestä vastaava palveluesimies Riitta Pylvänen. 

Myös yksinäisyys otetaan puheluissa puheeksi. Lisäksi puhelujen aikana annetaan neuvontaa terveyspalveluiden käytöstä. 

- Tällä hetkellä kaupungin neuvontanumeroon tulee eniten kyselyitä siitä, voiko ikääntynyt käydä edelleen terveysasemalle sovitulla vastaanotolla, haavanhoitajalla tai laboratoriokokeissa. Vastaus on, että kyllä voi. Jos ohjeistus ja karanteenimääräys valtakunnallisesti tiukkenee, terveyspalveluista ollaan yhteydessä yli 70-vuotiaisiin potilaisiin ja ilmoitetaan aikojen perumisesta, Pylvänen toteaa.  

Jos puhelun aikana ilmenee, että ikääntynyt tarvitsee kotiinsa myös hoidollista apua, tehdään ikääntyneelle laajempi palvelutarpeen arviointi ikääntyneiden palveluiden toimesta. 

Kaupunki soittaa 014 266 -alkuisista numeroista

Kaupungin numerot ovat aina 014 266 -alkuisia lankapuhelinnumeroita. Niille henkilöille, joita ei tavoiteta, laitetaan ensimmäisessä vaiheessa tekstiviesti ja yhteydenottopyyntö. Kun soittokierroksen alettua alkaa näkyä, miten paljon jää ikääntyneitä tavoittamatta, arviodaan postitse lähetettävän kirjeen tarve. Kaupungilla on valmius lähettää kotiin kirjepostia.

Lisätietoa kaupungin korona-verkkosivuilla  ja yli 70-vuotiaiden korona-sivulla

Lisätietoja Jyväskylän puhelinpalveluiden osalta: 
- palveluesimies Riitta Pylvänen, p. 014 266 1630