Viimeisin päivitys 3.8.2020. Koottu yhteenveto korona-ajan palvelutarjonnasta lapsille, lapsiperheille ja nuorille Jyväskylässä.

Jyväskylän kaupungin palvelut lapsille, nuorille ja lapsiperheille ovat terävöittäneet palvelutarjontaa. Kokosimme yhteenvedon palveluista Jyväskylässä. 

Neuvoloiden vastaanotolle vain terveenä

Äitiys- ja lastenneuvolan vastaanotoille voi varata aikoja normaalisti puhelinpalvelusta. Sähköinen ajanvaraus on suljettuna toistaiseksi. Neuvolaan voi tulla mukaan puoliso/tukihenkilö tai sisarukset 15.6. alkaen, kunhan kaikki ovat terveinä ja muistavat hyvän käsihygienian.

Lastenneuvolan lääkärintarkastuksia 1,5- ja 4-vuotiaille lapsille pystytään toistaiseksi tarjoamaan rajoitetusti.

Osa neuvolan lääkärivastaanotoista järjestetään keskitetysti Kyllön, Kuokkalan ja Palokan neuvoloissa. Myös terveydenhoitajien vastaanottopaikoissa on muutoksia. Muutoksista tiedotetaan ajan varanneille asiakkaille puhelimitse, tekstiviesteillä ja lisäksi ovitiedottein

Neuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu toimii maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–14 numerossa 014 266 0141. Neuvola-CHAT vastaa kysymyksiin tiistaista torstaihin klo 13–15. 

Neuvoloiden yhteystiedot https://www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/neuvoloiden-yhteystiedot

Varhaiskasvatus 

Varhaiskasvatus ja esiopetus jatkuvat rajoitusten jälkeen torstaina 14.5.2020. 

Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelujen järjestämisessä noudatetaan kansallisia ohjeita koronatartuntojen välttämiseksi ja vastuuta kannetaan yhdessä kotien kanssa. Jos lapsella on flunssan oireita, häntä ei voi tuoda päivähoitoon. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.

Maksuhyvitykset kotona hoidettavista lapsista on voimassa 11.8.2020 saakka. 

Turvallinen paluu varhaiskasvaiskasvatukseen ja avoinna olevat päiväkodit

Perusopetus 

Perusopetuksessa on palattu lähiopetukseen 14.5.2020 alkaen. Lähiopetukseen siirtyminen turvallisesti tarkoittaa normaalista poikkeavia järjestelyjä. Muutokset järjestetään ainakin osaksi koulukohtaisin ratkaisuin huomioiden koulun koko, tilat sekä oppilaiden ryhmittely.

Perusopetuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen

Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut 

Esi- ja perusopetuksen ja toisen asteen oppilaitosten kuraattori- ja psykologipalvelut jatkuvat kouluilla 14.5. alkaen. Yksilövastaanottotyö jatkuu ajanvarauksella fyysisinä tapaamisina ja vastaanottoaikoja kuraattoreille ja psykologeille voi varata normaalisti. Aina jos asiakkaalla on lieviäkin hengitystieinfektion oireita, tulee tapaaminen kuitenkin toteuttaa etäyhteyksillä. Perhetapaamisia, verkostotapaamisia ja muita monialaisia palavereja järjestetään edelleen etäpalveluina.


Esi- ja perusopetuksen puhelinaika 18.6. saakka on tiistaina ja torstaina klo 10–11 ja toisen asteen puhelinaika maanantaista perjantaihin klo 12–12.30. Myös muina aikoina puheluihin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan. Opiskeluhuollon palveluissa Wilma-järjestelmä ja WhatsApp eivät ole edelleenkään mahdollisia asioinnissa.   
 

Henkilöstön yhteystiedot: https://www.jyvaskyla.fi/opiskeluhuolto  

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluita ajanvarauksella

Jyväskylässä kouluterveydenhoitajan vastaanotot toimivat maanantaista perjantaihin ajanvarauksella. Ajanvaraus ja puhelinneuvonta on auki maanantaista perjantaihin kello 8–14, numerossa 050 308 7324. Kouluilla tehdään terveystarkastuksia eppuluokan aloittaville ja kasiluokalle siirtyville. Kouluterveydenhoitaja on tarkastusajoista yhteydessä suoraan perheisiin.

Hankasalmen kouluterveydenhuollon vastaanotot toimivat ajanvarauksella. Ajanvaraus maanantaista perjantaihin klo 8–15 numerosta 040 571 4803. 

Uuraisten kouluterveydenhuollon vastaanotot toimivat ajanvarauksella. Ajanvaraus maanantaista perjantaihin klo 8–15 numerosta 050 311 8790.

Kouluterveydenhuolto on heinäkuussa kiinni.

Kouluterveyshuollon nettisivut.

Opiskeluterveydenhuolto toisen asteen opiskelijoille ja ammattikorkeakouluopiskelijoille

Opiskeluterveydenhuollon sovitut vastaanottoajat toteutuvat ja opiskeluterveydenhuoltoon voi edelleen varata aikoja mm. asevelvollisen ennakkoterveystarkastukseen, mieliala- ja opiskelukykyyn sekä seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Ajanvaraukseton vastaanotto on suljettuna. Yhteydenotot opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse numeroon 014 266 2260, maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–13. Lisäksi puhelintunnit normaalisti arkisin klo 12–13. 

Opiskeluterveydenhuollon nettisivut.

Nuorisopalvelut 

Osa Jyväskylän kaupungin nuorisotiloista (nuorten ja nuorten aikuisten tilat) ja nuorten taidetyöpaja ovat osittain suljettuina, mutta kesäkuussa 2020 on aloitettu asteittainen toimintojen palauttaminen. Lähes kaikki ryhmätoiminta on keskeytetty vielä kesällä. Nuorisonohjaajien ja muiden työntekijöiden puhelinnumerot on kerätty tänne.  

Nuorten Jyväskylän Discordissa järjestetään kesätoimintaa ainakin viikoilla 24-26. Heinäkuun mahdollisesta Discord-toiminnasta tiedotetaan kesäkuun aikana. Avoimelle serverille pääsee kutsulinkillä https://discord.com/invite/3fHFKtj. Lisätietoa serverin toiminnasta Nuorten Jyväskylän verkkosivuilla

Etsivät nuorisotyöntekijät tavoittaa puhelimitse (myös WhatsApp) 050 501 9936 arkisin klo 8-16.00. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse osoitteeseen etsivatyo@jyvaskyla.fi. Katso kaikki etsivän nuorisotyön yhteydenottokanavat täältä.

Etsivä nuorisotyö palvelee myös Discordissa omalla serverillään (arkisin klo 12-16) 26.6 asti, jonka jälkeen kanava sulkeutuu hetkeksi. Syksyn aukioloajoista tiedotetaan myöhemmin.

Ohjaamo Jyväskylä on siirtynyt palvelemaan asiakkaita etänä arkipäivisin klo 8-16 soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsAppilla numerosta 050 311 8877. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostilla ohjaamo@jyvaskyla.fi.  Ohjaamon Discord-päivystys jatkuu kesäkuun loppuun joka päivä ma-pe ja heinäkuussa ti-to klo 12-13. Ohjaamon Discord-kanava löytyy Nuorten Jyväskylän serveriltä.

Tarkemmin nuorten palvelujen poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/nuoriso/nuorisopalvelujen-toiminta-koronaviruskautena 

Nuorisovastaanoton puhelinneuvonta avoinna arkisin klo 12-16 

Nuorisovastaanotto tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluita 13–22-vuotiaille nuorille ja heidän läheisille. Nuorisovastaanoton puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 12-16  numerossa 014 266 0150. Nuorisovastaanotolle voit ottaa myös nimettömästi yhteyttä Discord-serverin kautta kautta torstaisin klo 15–16.  Kanavalle voit liittyä osoitteessa: https://discord.gg/ruXx5xE

Ryhmätoiminta on tauolla kevään ajan. Nuorisovastaanoton nettisivut.

Varhaisen tuen palveluohjausta ja kotipalvelua

Varhaisen tuen palveluissa hoidetaan kiireellinen lapsiperheiden palveluohjaus, sosiaalityö, perhetyö ja kotipalvelu. Palveluohjaus on avoinna maanantaista torstaihin kello 8–14, numerossa 014 266 3501. 

Mikäli ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden, läheisten tai kauppapalveluiden avulla, perheestä voidaan olla yhteydessä numeroon 014 266 0550 arkisin klo 8–16.

Perhekompassin chat lapsiperheille

Perhekompassin chat tarjoaa ohjausta ja neuvontaa perheille lapsiperhearjen erilaisissa tilanteissa. Keskustella voi nimettömästi esimerkiksi lasten kasvatukseen, vanhemmuuteen, parisuhteeseen tai lapsiperheiden palveluihin liittyvistä asioista. Perhekompassin chat on avoinna tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 8–14 osoitteessa www.jyvaskyla.fi/perhekompassi.

Varhaisentuen palveluiden nettisivut.

Perheneuvolan puhelinneuvonta avoinna laajennetusti 

Perheneuvolan puhelinneuvonnassa voit yhdessä psykologin tai sosiaalityöntekijän kanssa keskustella ja etsiä keinoja selvitä uudessa tilanteessa. Eroon ja lasten tapaamisiin liittyvät kysymykset herättävät nyt paljon huolta. Perheneuvolassa autetaan lapsiperheitä perheen ihmissuhteisiin ja lasten psyykkiseen oireiluun liittyvissä haasteissa. Puhelinneuvonta on  avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9-12.

Koronavirusepidemian aikana perheneuvolassa tavataan asiakkaita paikan päällä silloin, kun se on välttämätöntä, eikä asiakkailla ei ole hengitystieinfektion oireita. Hoidollista työtä tehdään myös etäpalveluina. Ryhmätoiminta on tauolla kevään ajan. 

Perheneuvolasta ohjausta, neuvontaa ja sovittelua myös erotilanteisiin

Koronatilanteen myötä eroperheiden vanhempien keskinäinen yhteistyö on erityisen tärkeää. Lapsen edun mukaista on, että turvallinen arki ja yhteys äitiin ja isään säilyy.

Perheneuvolasta saa neuvontaa ja ohjausta sekä perheasioiden sovittelua, jos lapsiin liittyvistä asioista sopiminen on haastavaa kahden kesken.

Perheneuvolasta saa myös keskusteluapua eropohdintoihin ja tarvittaessa voi kysyä neuvoa myös nimettömästi. Puhelinneuvonta on  avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9–12, numerossa 014 266 3590.

Vinkkejä perheiden arkeen korona-aikana

Perheneuvola on koonnut vinkkejä perheiden arkeen. Vinkit voi lukea Perheiden arki poikkeuksellisena aikana -sivulta.

Lastenvalvojat auttavat lapsen asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioissa

Lastenvalvojat hoitavat lapsen asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioihin liittyvät asioinnit toistaiseksi pääasiassa etäpalveluna. Isyyden selvittämiseen liittyvät palvelut hoidetaan normaalisti toimistossa asiointeina.

Lastenvalvojilta saa ohjausta ja neuvontaa puhelimitse isyyden selvittämiseen sekä asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioihin tiistaisin kello 13–16, keskiviikkoisin kello 10–12 ja perjantaisin kello 10–12 numerossa 014 266 7011. 

Voit myös varata ajan sähköisesti 20 minuutin neuvonta-ajan keskiviikolle Hyvis.fi:n kautta. Lastenvalvoja soittaa sinulle varattuna aikana.

Oman asuinalueesi lastenvalvojaan voit ottaa puhelimitse yhteyttä maanantaisin kello 8.30–10 sekä torstaisin klo 9-10. Lastenvalvojien puhelinyhteystiedot löytyvät perheoikeudellisten palveluiden verkkosivuilta.  

Perheoikeudellisten palveluiden palveluohjauksen laajennetut puhelinneuvonta-ajat ovat maanantaisin klo 8.30-10, tiistaisin klo 13–16 ja torstaisin klo 9–10. p. 014 266 3993 Palveluohjaajaan voit ottaa yhteyttä valvottujen ja tuettujen tapaamisten järjestämiseen liittyvissä asioissa. 

Lapsella on oikeus pitää yhteyttä kumpaankin vanhempaan. Noudata lasten tapaamisoikeuteen ja vuoroasumiseen liittyvissä järjestelyissä THL:n ohjeistusta.

Lastensuojeluun yhteyttä, jos lapsen tai nuoren hyvinvointi huolestuttaa

Ota yhteyttä lastensuojeluun, kun olet huolissasi lapsen hyvinvoinnista. Syitä yhteydenottoon voivat olla esimerkiksi lapsen hoitoon ja kasvatukseen liittyvät vaikeudet tai laiminlyönnit, lapsen pahoinpitely, perheväkivalta, vanhempien päihteiden käyttö tai mielenterveyteen liittyvät ongelmat tai lapsen päihteiden käyttö tai kokeilu.

Lastensuojelun avohuollon numero on 014 266 0135, arkisin klo 8–16. Muina aikoina voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystyksen numeroon p. 014 266 0149 tai 112. 

Yhteystiedot tilanteessa, jossa lapsesta huoltapitävä joutuu sairaalahoitoon koronaviruksen takia

Jos jyväskyläläisessä perheessä lapsesta huolta pitävät henkilöt joutuvat koronaviruksen aiheuttamien oireiden vuoksi sairaalahoitoon, Keskussairaalan päivystyksen sosiaalipäivystäjä arvioi tilanteen ja järjestää tarvittavan avun. Yhteystiedot: 014 266 4367

Virka-ajan ulkopuolella yhteys sosiaalipäivystykseen p. 014 266 0149

Muita vinkkejä ja linkkejä

Meijän perhe liikkeellä koronakeväänä - perheiden arjen jaksamisen tukemiseksi (pdf), Meijän perhe liikkeellä -hanke

Henkistä tukea koronaepidemian aikana

Järjestöjen tarjoama tuki ja toiminta luettavissa Keski-Suomen yhdistystorilta

Jyväskylän kaupungin korona-tiedotussivu