Jyväskylän kaupungin palvelut lapsille, nuorille ja lapsiperheille ovat terävöittäneet palvelutarjontaa. Kokosimme yhteenvedon palveluista Jyväskylässä.
Kauppa-apu kotiin karanteenin tai eristyksen aikana, jollei apua saa muutoin
Jos ruokahuolto, kaupassa tai apteekissa käynti ei onnistu karanteenin tai eristyksen aikana naapureiden tai läheisten avulla, ota yhteyttä, sinua opastetaan palvelunumeroissa.
Jyväskylä:
- virka-aikana aikuissosiaalityön päivystys, p. 014 266 9664.
- ikäihmisiä avustaa OIVA-keskus, p. 014 266 1801.
- lapsiperheiden akuuteissa avuntarpeissa auttaa
- varhaisen tuen palveluohjaus ma–to klo 9–14 numerossa 014 266 3501 tai
- perheneuvolan neuvonta ma–pe klo 8–15.30 numerossa 014 266 3590.
- Virka-ajan ulkopuolisissa kriisitilanteissa auttaa sosiaalipäivystys, p. 014 266 0149.
Hankasalmi: arkisin kello 8-17 numerossa 014 267 1490.
Uurainen: arkisin kello 8-16 numerossa 040 772 8543.
Toive on, että puhelut hoidetaan mahdollisuuksien mukaan arkipäivinä.
Muina aikoina Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat saavat apua myös sosiaalipäivystyksen kautta p. 014 266 0149.
Neuvoloiden vastaanotolle vain terveenä
Äitiys- ja lastenneuvolan vastaanotoille voi varata aikoja normaalisti puhelinpalvelusta. Sähköinen ajanvaraus on suljettuna toistaiseksi. Neuvolaan voi tulla mukaan koko perhe; puoliso/tukihenkilö tai sisarukset, kunhan kaikki ovat terveinä ja muistavat hyvän käsihygienian sekä maskisuosituksen.
Neuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu toimii normaalisti maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–14 numerossa 014 266 0141. Neuvola-CHAT vastaa kysymyksiin tiistaista torstaihin klo 13–15.
Neuvoloiden yhteystiedot https://www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/neuvoloiden-yhteystiedot
Varhaiskasvatus
Jyväskylän varhaiskasvatuspalvelujen järjestämisessä noudatetaan kansallisia ohjeita koronatartuntojen välttämiseksi ja vastuuta kannetaan yhdessä kotien kanssa. Jos lapsella on flunssan oireita, häntä ei voi tuoda päivähoitoon. Tarpeettomia lähikontakteja vältetään ja toiminnassa noudatetaan tartuntoja ehkäisevää hygieniaa. Hygienian tehostamisesta huolimatta on tärkeää huolehtia, että lapsi saa tarvitsemansa aikuisen läheisyyden, turvan ja vuorovaikutuksen mahdollisimman samalla tavalla kuin ennenkin.
Jyväskylän varhaiskasvatuksen varautuminen koronavirukseen.
Perusopetus
Perusopetuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen.
Oppilas- ja opiskelijahuollon palvelut
Perusopetuksen sivu poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/opetus/perusopetus-jyvaskylassa/jyvaskylan-koulujen-varautuminen-koronavirukseen.
Oppilas- ja opiskelijahuollon henkilöstön yhteystiedot: https://www.jyvaskyla.fi/opiskeluhuolto
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanotolle vain terveenä
Jyväskylässä kouluterveydenhoitajan vastaanotot toimivat ensisijaisesti ajanvarauksella. Ajan voi varata oman koulun terveydenhoitajalta. Huoltajat saavat tulla mukaan laajoihin terveystarkastuksiin ja lääkärin vastaanotolle. Jokaisella koululla on koulukohtaisesti sovittu terveydenhoitajan avoin vastaanotto, jolloin oppilaat voivat tulla aikaa varaamatta keskustelemaan oireistaan tai mieltään vaivaavista muista asioista. Yhteystiedot ja tarkemmat vastaanottoajat löytyvät kouluterveydenhuollon sivuilta.
Hankasalmen kouluterveydenhuollon vastaanotot toimivat ensisijaisesti ajanvarauksella. Huoltajat saavat tulla mukaan laajoihin terveystarkastuksiin ja lääkärin vastaanotolle. Kouluilla on koulukohtaisesti sovittu avoin vastaanottoaika, jolloin oppilaat voivat tulla aikaa varaamatta keskustelemaan oireistaan tai mieltään vaivaavista muista asioista. Yhteystiedot ja tarkemmat vastaanottoajat löytyvät kouluterveydenhuollon sivuilta.
Uuraisten kouluterveydenhuollon vastaanotot toimivat ensisijaisesti ajanvarauksella. Huoltajat saavat tulla mukaan laajoihin terveystarkastuksiin ja lääkärin vastaanotolle. Kouluilla on koulukohtaisesti sovittu terveydenhoitajan avoin vastaanotto, jolloin oppilaat voivat tulla aikaa varaamatta keskustelemaan oireistaan tai mieltään vaivaavista muista asioista. Yhteystiedot ja tarkemmat vastaanottoajat löytyvät kouluterveydenhuollon sivuilta.
Kouluterveydenhuollon yhteystiedot.
Opiskeluterveydenhuolto toisen asteen opiskelijoille ja ammattikorkeakouluopiskelijoille
Opiskeluterveydenhuollon sovitut vastaanottoajat toteutuvat ja opiskeluterveydenhuoltoon voi edelleen varata aikoja mm. asevelvollisen ennakkoterveystarkastukseen, mieliala- ja opiskelukykyyn sekä seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Ajanvaraukseton vastaanotto on suljettuna. Yhteydenotot opiskeluterveydenhuoltoon puhelimitse numeroon 014 266 2260, maanantaista torstaihin kello 8–16 ja perjantaisin kello 8–13. Lisäksi puhelintunnit normaalisti arkisin klo 12–13.
Opiskeluterveydenhuollon nettisivut.
Nuorisopalvelut
Jyväskylän kaupungin nuorisotilat (nuorten ja nuorten aikuisten tilat) ja nuorten taidetyöpaja ovat taas avoinna. Aukioloajat voivat vaihdella tilojen välillä. Nuorisonohjaajien ja muiden työntekijöiden puhelinnumerot on kerätty tänne.
Nuorten Jyväskylän Discordiin pääsee kutsulinkillä https://discord.com/invite/3fHFKtj. Lisätietoa serverin toiminnasta Nuorten Jyväskylän verkkosivuilla.
Etsivät nuorisotyöntekijät tavoittaa puhelimitse (myös WhatsApp) 050 501 9936 arkisin klo 8-16.00. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostitse osoitteeseen etsivatyo@jyvaskyla.fi. Katso kaikki etsivän nuorisotyön yhteydenottokanavat täältä.
Etsivä nuorisotyö palvelee myös Discordissa omalla serverillään (maanantaisin klo 13-15).
Ohjaamo Jyväskylä on avoinna ma-ti klo 12-16. Muina aikoina voit asioida etänä tai ajanvarauksella. Voit ottaa yhteyttä soittamalla, tekstiviestillä tai WhatsAppilla numerosta 050 311 8877. Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostilla ohjaamo@jyvaskyla.fi.
Tarkemmin nuorten palvelujen poikkeusolojen järjestelyistä: https://www.jyvaskyla.fi/nuoriso/nuorisopalvelujen-toiminta-koronaviruskautena
Nuorisovastaanotto
Nuorisovastaanotto tarjoaa mielenterveys- ja päihdepalveluita 13–22-vuotiaille nuorille ja heidän läheisille. Nuorisovastaanoton puhelinpalvelu on avoinna maanantaista torstaihin klo 12-14 numerossa 014 266 0150. Avoin vastaanotto ilman ajanvarausta on maanantaisin klo 15-17.
Nuorisovastaanotolle voit ottaa myös nimettömästi yhteyttä Discord-serverin kautta kautta torstaisin klo 15–16. Kanavalle voit liittyä osoitteessa: https://discord.gg/ruXx5xE
Nuorisovastaanoton nettisivut.
Varhaisen tuen palveluohjausta ja kotipalvelua
Varhaisen tuen palveluissa hoidetaan lapsiperheiden palveluohjausta, jota kautta on mahdollisuus saada muun muassa lapsiperheiden kotipalvelua. Palveluohjaus on avoinna maanantaista torstaihin kello 8–14, numerossa 014 266 3501.
Jos kauppa-asioinnin, ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden, läheisten tai kauppapalveluiden avulla, perheestä voidaan olla yhteydessä numeroon 014 266 3501 maanantaista torstaihin kello 9–14 tai perheneuvolan neuvontaan 014 266 3590 maanantaita perjantaihin kello 8–15.30.
Palvelutarpeen arviointitiimi
Ota yhteyttä palvelutarpeen arviointitiimiin, kun
- tarvitset neuvontaa ja ohjausta lapsiperheiden palveluista
- olet huolissasi lapsen huolenpidosta, terveydestä tai turvallisuudesta ja haluat tehdä sosiaalihuoltolain mukaisen ilmoituksen tai yhteydenoton
- haluat tehdä lastensuojeluilmoituksen
p. 014 266 0135, arkisin kello 8–15.30
Väinönkatu 6, 40100 Jyväskylä
Varhaisen tuen palveluiden nettisivut.
Perhekompassin chat lapsiperheille
Perhekompassin chat tarjoaa ohjausta ja neuvontaa perheille lapsiperhearjen erilaisissa tilanteissa. Keskustella voi nimettömästi esimerkiksi lasten kasvatukseen, vanhemmuuteen, parisuhteeseen tai lapsiperheiden palveluihin liittyvistä asioista. Perhekompassin chat on avoinna maanantaisin kello 8–12 osoitteessa www.jyvaskyla.fi/perhekompassi.
Perheneuvolan puhelinneuvonta
Perheneuvolan puhelinneuvonnassa voit yhdessä psykologin tai sosiaalityöntekijän kanssa keskustella ja etsiä keinoja selvitä uudessa tilanteessa. Eroon ja lasten tapaamisiin liittyvät kysymykset herättävät nyt paljon huolta. Perheneuvolassa autetaan lapsiperheitä perheen ihmissuhteisiin ja lasten psyykkiseen oireiluun liittyvissä haasteissa. Puhelinneuvonta on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9-12.
Perheneuvolasta ohjausta, neuvontaa ja sovittelua myös erotilanteisiin
Koronatilanteen myötä eroperheiden vanhempien keskinäinen yhteistyö on erityisen tärkeää. Lapsen edun mukaista on, että turvallinen arki ja yhteys äitiin ja isään säilyy.
Perheneuvolasta saa neuvontaa ja ohjausta sekä perheasioiden sovittelua, jos lapsiin liittyvistä asioista sopiminen on haastavaa kahden kesken.
Perheneuvolasta saa myös keskusteluapua eropohdintoihin ja tarvittaessa voi kysyä neuvoa myös nimettömästi. Puhelinneuvonta on avoinna maanantaisin ja tiistaisin klo 9–12, numerossa 014 266 3590.
Vinkkejä perheiden arkeen korona-aikana
Perheneuvola on koonnut vinkkejä perheiden arkeen. Vinkit voi lukea Perheiden arki poikkeuksellisena aikana -sivulta.
Lastenvalvojat auttavat lapsen asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioissa
Lastenvalvojat hoitavat lapsen asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioihin liittyvät asioinnit sekä isyyden selvittämiseen liittyvät palvelut toimistossa asiointeina. Etäpalveluita järjestetään tarpeen mukaan.
Lastenvalvojilta saa ohjausta ja neuvontaa puhelimitse isyyden selvittämiseen sekä asumis-, huolto-, tapaamis- sekä elatussopimusasioihin tiistaisin kello 13–15, keskiviikkoisin kello 10–12 ja perjantaisin kello 10–11 numerossa 014 266 7011.
Oman asuinalueesi lastenvalvojaan voit ottaa puhelimitse yhteyttä maanantaisin kello 9–10 sekä torstaisin klo 9-10. Lastenvalvojien puhelinyhteystiedot löytyvät perheoikeudellisten palveluiden verkkosivuilta.
Voit myös varata palveluaikoja Hyvis.fi:n kautta.
Perheoikeudellisten palveluiden palveluohjauksen laajennetut puhelinneuvonta-ajat ovat maanantaisin klo 9-10, tiistaisin klo 13–15 ja torstaisin klo 9–10. p. 014 266 3993 Palveluohjaajaan voit ottaa yhteyttä valvottujen ja tuettujen tapaamisten järjestämiseen liittyvissä asioissa.
Lapsella on oikeus pitää yhteyttä kumpaankin vanhempaan. Noudata lasten tapaamisoikeuteen ja vuoroasumiseen liittyvissä järjestelyissä THL:n ohjeistusta.
Lastensuojeluun yhteyttä, jos lapsen tai nuoren hyvinvointi huolestuttaa
Ota yhteyttä lastensuojeluun, kun olet huolissasi lapsen hyvinvoinnista. Syitä yhteydenottoon voivat olla esimerkiksi lapsen hoitoon ja kasvatukseen liittyvät vaikeudet tai laiminlyönnit, lapsen pahoinpitely, perheväkivalta, vanhempien päihteiden käyttö tai mielenterveyteen liittyvät ongelmat tai lapsen päihteiden käyttö tai kokeilu.
Lastensuojelun avohuollon asiakasopastus, p. 014 266 3478, arkisin 9-15.30 ja virka-aikainen lastensuojelun päivystys numero on 014 266 0921, arkisin klo 8–16. Muina aikoina voit ottaa yhteyttä sosiaalipäivystyksen numeroon p. 014 266 0149 tai 112.
Yhteystiedot tilanteessa, jossa lapsesta huoltapitävä joutuu sairaalahoitoon koronaviruksen takia
Jos jyväskyläläisessä perheessä lapsesta huolta pitävät henkilöt joutuvat koronaviruksen aiheuttamien oireiden vuoksi sairaalahoitoon, Keskussairaalan päivystyksen sosiaalipäivystäjä arvioi tilanteen ja järjestää tarvittavan avun. Yhteystiedot: 014 266 4367
Virka-ajan ulkopuolella yhteys sosiaalipäivystykseen p. 014 266 0149
Muita vinkkejä ja linkkejä
Meijän perhe liikkeellä koronakeväänä - perheiden arjen jaksamisen tukemiseksi (pdf), Meijän perhe liikkeellä -hanke
Henkistä tukea koronaepidemian aikana
Järjestöjen tarjoama tuki ja toiminta luettavissa Keski-Suomen yhdistystorilta