Mitä ajatuksia kotikaupunkisi sinussa herättää, nosta lippu salkoon tai kuuntele Harjun iltasoitto.

Jyväskylän kaupunki sai kaupunkioikeudet 22.3.1837, jolloin Nikolai I. allekirjoitti Jyväskylän kaupungin perustamisasiakirjan. Jyväskylä irrottautui Laukaasta anomalla kaupunkioikeuksia. Hankkeen aloitti majuri Carl Christian Rosenbröijer esittämällä sitä 1823 Laukaan pitäjänkokouksessa. Kaupunginoikeudet saatiin 1837, ja nykyisen kaupungin alueen ydinalueella sijainneiden Taavettilan ja Mattilan talojen maita ostettiin kaupungin alueiksi. Vuoden 1838 lopulla asukkaita oli 189.
 
Pienestä kauppapaikasta Jyväskylä on kasvanut Suomen 7. suurimmaksi ja elinvoimaiseksi kaupungiksi, lähes 143 000 asukkaan viihtyisäksi, ajassa elävän sivistyksen Jyväskyläksi.
 
Sunnuntaina 22.3. on syntymäpäivä ja vuosia kertyy 183. Tämä kevään syntymäpäiväviikon tapahtumat on peruttu, mutta synttäreitä voi silti itse kukin viettää.
 
Nosta vaikka lippu salkoon omassa pihassa tai taloyhtiön lipputangossa. Jyväskylän kaupunki liputtaa hallintokorttelin alueella eikä kaikissa toimipisteissä, koska muun muassa koulut ovat sunnuntaina kiinni.  
 
Asukkaiden yhteydenottojen innostamana Harjun iltasoitto kuuluu jo perjantaista 20.3. klo 18 alkaen huhtikuun lopulle – kesää ennakoiden. Jyväskylän Harjulta on kajahtanut iltasoitto jo vuodesta 1976 saakka. Kappale on Aulis Raitalan sävellys Laulu synnyinseudulle (Päivät seutuvilla Päijänteen), ja sen soittaa trumpetilla Torsten Lindfors. Kuulostele iltasoitto livenä tai jos se ei ole mahdollista, voit tunnelmoida sitä myös Youtubessa.
 

Verkosta löytyy mukavaa historia-aineistoa tutustuttavaksi
 

Tässä muutama vinkki Keski-Suomen museon ja Jyväskylän taidemuseon sivuilta:

 
Myös luonto on lähellä ja kevään tulo virkistää.
 
Mitä ajatuksia Jyväskylä sinussa herättää?  
Millaisia tunteita tai ajatuksia Jyväskylä sinussa herättää? Näistä voit kertoa meille Facebookissa pääsivumme synttärijulkaisun kommenttikentässä tai Instagram Storiesissa tägäämällä kaupungin mukaan tunnisteella @jyvaskylankaupunki.
 
Onnittelut Jyväskylälle!
Hyvää Jyväskylän kaupungin syntymäpäivää myös jokaiselle asukkaalle.