Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut ja -paikat ovat tällä hetkellä suljettuina maan hallituksen linjausten ja vallitsevan koronaviruspandemian mukaisesti. Tämän seurauksena kaupunki on huolissaan ohjeistusten myötä kotiin jääneiden senioreiden toimintakyvystä. Liikuntapalvelut jakaa Ikäinstituutin maksuttoman Kävely keveämmäksi kotijumpan ohjeet verkkosivuillaan liikunnallisten virikkeiden lisäämiseksi.

Kävely keveämmäksi jumpassa harjoittelun painopiste on alaraajojen lihasten vahvistamisessa sekä tasapainoharjoittelussa. Jumppa on tasoltaan helppo ja se sisältää seitsemän liikettä, joiden avulla pääsee alkuun kotiharjoittelussa. Senioreiden on hyvä myös tauottaa paikallaanoloa puuhastelemalla kotosalla säännöllisin väliajoin. Jumpan lisäksi liikuntapalvelut kannustaa senioreita liikkumaan luonnossa mahdollisimman paljon, jossa kestävyyskunnon lisäksi myös tasapaino ja mieli paranevat.

Kävely keveämmäksi jumpan ohjeet löytyvät liikuntapalvelujen verkkosivuilta Ikäinstituutin PDF-tiedostona sekä videomuodossa Voimaa vanhuuteen -sivulta.

Senioreiden uudet liikuntasuositukset kannustavat tasapainon, lihasvoiman ja notkeuden harjoittamiseen sisällä tai luonnossa

UKK Instituutin uusien liikuntasuositusten mukaan senioreiden tulisi liikkua reippaasti 2 tuntia ja 30 minuuttia tai rasittavasti 1 tunti ja 15 minuuttia viikossa. Tämän lisäksi tulisi harjoittaa tasapainoa, lihasvoimaa ja notkeutta. Kestävyyskuntoon vaikuttavaa liikkumista on hyvä tehdä luonnossa liikkuen poiketen metsään. Metsässä liikkuminen piristää mieltä ja harjoittaa tasapainoa. Voimaharjoittelua voi tehdä kotona erilaisien jumppaohjeiden mukaan.

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut tekee yhteistyötä kansallisen Ikäinstituutin kanssa. Jyväskylä on mukana Ikäinstituutin Voimaa vanhuuteen -mentorointiohjelmassa sekä Pysytään pystyssä -hankkeessa. Molempien ohjelmien tavoitteena on ehkäistä senioreiden kaatumisia. Kaatumisen ennaltaehkäisyssä merkittävänä tekijänä on voimaharjoittelu erityisesti alaraajoille sekä tasapainoharjoittelu.

Senioriliikunta Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla osoitteessa https://www.jyvaskyla.fi/liikunta/senioriliikunta

Lisätietoja

Senioriliikunnan vastaava liikunnanohjaaja Lotta Lepoaho
p. 014 266 4276, lotta.lepoaho[a]jyvaskyla.fi