Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ilmoitti tänään alueellaan 6 uudesta koronavirustartunnasta. Yhteensä tartunnan saaneita on nyt Keski-Suomessa 12. Huolestuneiden asukkaiden yhteydenotot Jyväskylän kaupungin terveyspalveluiden neuvontanumerossa lisääntyvät jatkuvasti.

Jyväskylän kaupungin koronatiedotus verkossa 

Sosiaali- ja terveyspalveluissa aletaan hallitusti ajamaan palveluita alas epidemiaan valmistautumisen vuoksi. Samalla vierailuja sosiaali- ja terveyspalveluiden yksiköissä rajoitetaan yhä tiukemmin. Myös ryhmätoiminta keskeytetään käytännössä kokonaan. 

Terveysasemille ei toistaiseksi anneta kiireettömiä aikoja

Terveysasemilla lopetetaan kiireettömien vastaanottoaikojen antaminen ja keskitytään ylläpitämään kiireellistä vastaanottoa sekä kansalaisten koronavirusneuvontaa. Kiireettömiä aikoja varaavien yhteystiedot otetaan ylös ja heidät laitetaan niin sanotulle jonokirjalle. Potilaisiin ollaan yhteydessä, kun nähdään, miten koronatilanne alueella etenee ja voidaan turvallisesti antaa vastaanottoaikoja. Kiireettömillä ajoilla tarkoitetaan esimerkiksi pitkäaikaissairauksien vuosikontrolleja. 

Lisäksi avosairaanhoidon sähköiset ajanvarauspalvelut keskeytetään. Toimenpiteellä halutaan varmistaa se, että jokaisen terveysasemalle tulevan vointia on arvioitu jo etukäteen puhelinpalvelun avulla. 

Asumispalveluiden ja kaupunginsairaalan osastojen vierailut kielletään 

Tästä päivästä lähtien kielletään ulkopuolisten vierailut vammaispalveluiden asumisyksiköissä sekä Lahjaharjuntien ja Kynnystien päihdekuntoutumien asumispalveluissa. Ulkopuolisten vierailut kielletään myös kaupunginsairaalan osastoilla. Tästä päivästä lähtien osastojen ovet ovat lukittuina, eikä ulkopuoliset pääse niillä kulkemaan.

Eilen kiellettiin jo läheisten ja omaisten vierailut ikääntyneiden asumispalveluissa. Toimenpiteillä halutaan estää viruksen leviäminen asumisyksiköihin, sillä tiedossa on, että ikääntynet ja jotain perussairautta sairastavat ovat erityisen alttiitta vakaville sairastumisille. 

Vammaispalveluissa keskeytetään työ- ja päivätoiminta 

Vammaispalveluissa keskeytetään työ- ja päivätoiminta maanantaista alkaen. Perheiden kanssa keskustellaan yksittäisten lyhytaikaishoidon jaksojen toteutuksesta ja niiden siirtämisestä sekä työ- ja päivätoiminnan keskeytysten vaikutuksista perheen arkeen. Ikääntyneiden päiväkeskustoiminnan keskeytyksestä informoitiin asukkaita jo eilen. 

Ikääntyneiden lyhytaikaishoidon yksikkö Akseli ja Elina peruuttaa jo sovitut lyhytaikaisjaksot

Kaupunki supistaa toistaiseksi ikääntyneiden lyhytaikaishoidon toimintayksikkö Akseli ja Elinan toimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tuleville viikoille aiemmin sovitut lyhytaikaishoidon asiakkaiden hoitojaksot perutaan. Tällä hetkellä lyhytaikaisjaksolla olevat asiakkaat kotiutuvat ensi viikon aikana.

Lyhytaikaishoidon yksikköä hyödyntävät pääasiassa omaishoidon asiakkaat. Osa asiakkaista on toimintayksikössä niin kutsutulla kriisipaikalla ja osa jonottaa tehostettuun palveluasumiseen. Heitä ei siirretä pois yksiköstä. Lyhytaikaishoidon toimintayksikössä  on Jyväskylän kaupungin ikääntyneiden palvelujen kriisihoitopaikat. Toiminnan supistaminen ei koske kriisipaikkoja. 

Muut muutokset sosiaali- ja terveyspalveluiden osalta 

Perheneuvolan, nuorisovastaanoton, varhaisen tuen palveluiden sekä psykologipalveluiden ryhmätoiminnot ovat toistaiseksi peruttu. Niistä informoidaan ryhmien osallistujia. 

Perhevalmennukset tullaan perumaan ja niistä informoidaan ryhmien asiakkaita. Myös perhekeskusverkostojen tapaamiset ovat toistaiseksi tauolla samoin kuin opiskeluterveydenhuollon ryhmätapaamiset.

Flunssaiset potilaat otetaan sosiaali- ja terveyspalveluissa jatkossa vastaan maskiin suojautuneina

Sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijöitä aletaan suojata siten, että kaikissa flunssaisten potilaiden ja asiakkaiden kanssa tapahtuvissa kontakteissa henkilöstöllä on kasvoillaan suojamaskit. Tällä halutaan varmistaa se, että hoitoalan ammattilaiset säilyvät terveinä ja ovat valmiina hoitamaan eri vointisia asukkaita koronavirustartuntatilanteissa.  

Jos epäilet tartuntaa, soita neuvontanumeroon

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.  

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin palveluiden osalta: 
- vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
- avosairaanhoidon palvelupäällikkö Anu Mutka, p. 050 311 8507
- vammaispalveluiden palvelupäällikkö Päivi Junnilainen, p. 040 533 5729
- aikuissosiaalityön ja kuntouttavien palveluiden palvelupäällikkö Ritva Anttonen, p. 
- kaupunginsairaalan palvelujohtaja Kati Seppänen, p. 050 368 0240
- kuntoutus- ja erikoisvastaanottojen palvelupäällikkö Kari Mastokangas, p. 040 704 6437 
- neuvolat, koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palvelupäällikkö Paula Käyhkö, p. 050 517 7542
- psykososiaalisten palveluiden palvelupäällikkö Virve Hongisto, p. 050 365 8561
- ikääntyneiden palveluohjaus ja ennaltaehkäisevät palveluiden palvelupäällikkö Kirsi Santama, p. 014 266 3912