Sosiaali- ja terveyspalvelut haluaa suojata kaupungin asumisyksiköissä ja osastoilla olevia ikääntyneitä sekä vammaispalveluiden asiakkaita muistuttamalla omaisia mm. hyvästä käsihygieniasta. Samalla kaupunki pyytää omaisia ja läheisiä rajoittamaan vierailujaan, mikäli he ovat itse kipeitä.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin palveluiden osalta: 

Avoterveydenhuollon palvelujohtaja Hanna Vihavainen, p. 050 520 9868
Kaupunginsairaalan palvelujohtaja Kati Seppänen, p. 050 368 0240
Ikääntyneiden palveluiden palvelujohtaja Maarit Raappana, p. 050 311 9005
Sosiaalipalveluiden palvelujohtaja Ulla Kuittu, p. 050 353 8310

Kaupunki ei vielä rajoita tai sulje asumisyksiköitä, mutta varautuu taustalla myös näihin toimenpiteisiin, mikäli tartuntatilanne Keski-Suomessa oleellisesti muuttuu. 

Taustalla on THL:n eilinen suositus. THL:n mukaan koronaviruksen riskit vanhuksille ja riskiryhmiin kuuluville ovat muita suuremmat. Virus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja niille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus. 

Uuden koronaviruksen aiheuttamaa tautia on havaittu lapsilla ja nuorilla vähän ja oireet ovat olleet lieviä. Vakavia tautitapauksia ja kuolemantapauksia on maailmalla ollut erityisesti yli 70-vuotiailla, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes tai sydän- ja verisuonitauti. Korkein riski on yli 80-vuotialla.

Mitä vierailijoiden toivotaan tekevän suojellakseen ikääntyneitä ja sairaita koronatartunnalta?

Kaupunki ohjeistaa asumisyksiköissä ja osastoilla vierailevia THL:n eilisen ohjeen mukaisesti:  

- Ethän vieraile sairaaloissa, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai jos sinulla on edes lieviä flunssaoireita.
- Erityisen tärkeää on välttää vierailuja, jos sinulla on hengitystieinfektion oireita ja olet palannut koronaviruksen epidemia-alueelta.
- Älä vie edes lievästi sairasta lasta kyläilemään isovanhempien luo äläkä pyydä heitä hoitamaan sairasta lasta.
- Pese kädet huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä heti sisälle tullessasi.
- Jos epäilet läheiselläsi koronavirustartuntaa, kehota tätä soittamaan heti terveysasemien keskitettyyn neuvontanumeroon tai sairaalan päivystykseen.  

Koronaviruksen neuvontanumerot ja palveluajat

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa jatkossa terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.  

Kaupungin puhelinnumerosta soitetaan takaisin jokaiselle soittopyynnön jättäneelle vielä saman päivän aikana. Puhelimessa annetaan tarkat ohjeet siitä, mihin tartuntaa epäilevät tulee saapua mahdollisiin laboratoriokokeisiin tai hoitoon.  

Lue lisää Jyväskylä varautuu koronavirukseen -sivulta.