Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaat, jotka epäilevät koronavirustartuntaa tai haluavat kysyä tautiin liittyvissä asioissa, voivat soittaa tiistaina 10.3. lähtien terveysasemien keskitettyyn puhelinneuvontaan numeroon 014 266 0133. Numerosta vastataan arkisin ma-to klo 8–16 ja perjantaisin klo 9–16. Muina aikoina soitetaan päivystyksen keskitettyyn neuvontanumeroon 116 117.

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin palveluiden osalta:

avosairaanhoidon palvelupäällikkö Anu Mutka, p. 050 311 8507 
avoterveydenhuollon palvelujohtaja Hanna Vihavainen, p. 050 520 9868  
vastaava lääkäri Ilkka Käsmä, p. 050 522 0486
sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti maanantaina 9.3., että Keski-Suomessa on todettu kolme koronavirustartuntaa. Jyväskylän kaupunki ennakoi, että väestön kyselyt ja huolenaiheet aiheesta lisääntyvät. Kaupunki käynnistääkin tiistaiaamuna 10.3. kello 8.00 neuvontapuhelimen koronavirusasioista. Numero on 014 266 0133.

Soita ensin, noudata ammattilaisen ohjeita

Kaupungin puhelinnumerosta soitetaan takaisin jokaiselle soittopyynnön jättäneelle vielä saman päivän aikana. Puhelimessa annetaan tarkat ohjeet siitä, mihin tartuntaa epäilevät tulee saapua mahdollisiin laboratoriokokeisiin tai hoitoon.  

On tärkeää, että potilas soittaa ensin ja saa henkilökohtaiset ohjeet saapumisestaan. Omalle terveysasemalle tai päivystykseen ei tule lähteä takaisinsoittoa odotellessa, sillä menemällä tiloihin altistaa myös muut terveysaseman asiakkaat tartunnalle.   

- Oma numero otettiin käyttöön, jotta tunnistamme tartuntaepäilyt ja voimme soittaa hänelle mahdollisimman nopeasti takaisin. Potilas ohjeistetaan yksityiskohtaisesti siitä, miten ja millä hänen tulee saapua hoitoon. Näin varmistetaan se, ettei ylimääräiset henkilöt altistu mahdolliselle virukselle, kertoo Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.  

Omaolon ajanvarauspalvelut toistaiseksi kiinni 

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukas on voinut tehdä Omaolo-palvelussa useita erilaisia oirearvioita, joiden perusteella on voinut myös varata aikoja omalle terveysasemalleen. 

Sähköinen ajanvaraus poistetaan koronaan mahdollisesti liittyvissä oirearvioissa (hengitystieinfektiot) nyt toistaiseksi käytöstä, jotta hoitoa tarvitsevan potilaan osalta voidaan aina varmistaa, ettei oireiden taustalla ole koronavirustartuntaa. Toimenpiteellä halutaan varmistaa se, ettei mahdollisesti tautia kantava henkilö saavu terveysaseman odotustiloihin tartuttamaan muita potilaita.  

Neuvontapuhelimessa annetaan henkilökohtaiset ohjeet tartuntaepäilyissä 

Neuvontapuhelimeen soittava potilas haastatellaan ja mikäli alla olevat kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita.

Kriteerit ovat:  

  1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus 
  2. Altistumistiedot: henkilö on joko
    • Oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania),  Etelä-Koreassa, Iranissa, Italiassa, Itävallan Tirolin hiihtokeskuksissa tai Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
    • Ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Yllämainittujen epidemia-alueiden kriteerien lisäksi COVID-19-tutkimuksia tulee tehdä, jos potilaalla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.  COVID-19-tutkimuksia tulee tehdä erityisen herkästi terveyden- ja sosiaalihuollon hoitohenkilökunnalle.

Suojaa itsesi - muista hyvä käsihygienia 

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua. 

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi. 

Lisätietoa THL:n sivuilla