Vuokrattavat sähköpotkulaudat rantautuvat uutena liikkumismuotona Jyväskylän katukuvaan, kun niiden vuokrausta pyörittävät yritykset aloittavat toimintansa tulevana keväänä.

Yritykset ovat arvioineet tuovansa Jyväskylään yhteensä noin 500-700 lautaa. Lautojen määrä riippuu siitä, kuinka moni potkulautoja vuokraava yritys on halukas aloittamaan toimintansa Jyväskylässä. Näillä näkymin Jyväskylässä tullaan näkemään ainakin HOP -merkkisiä potkulautoja.

Sähköpotkulautojen operointia koskeva ohjeistus kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn

Jyväskylän kaupunki on laatinut yhteistyössä potkulautoja vuokraavien yritysten kanssa toimintaa koskevan ohjeistuksen, joka etenee kaupunkirakennelautakunnan käsittelyyn ensi tiistaina 10. maaliskuuta.

Suomen lain mukaan sähköpotkulautojen suurin sallittu nopeus on 25 km/h. Ohjeistuksessa Jyväskylän kaupunki esittää muun muassa laista poikkeavaa alhaisempaa nopeusrajoitusta keskustan kävelykadulle, jossa nopeus tulisi rajoittaa maksimissaan viiteen kilometriin tunnissa. Lisäksi vuokrattavia potkulautoja ei tulisi pysäköidä kävelykadun alueelle. Potkulaudat tulisi muutoinkin pysäköidä siten, että ne eivät aiheuta haittaa muille kadun käyttäjille. Ohjeistuksessa kaupunki on määritellyt alueita, jonne vuokrattavien sähköpotkulautojen pysäköinti tulisi ohjata.

Suomessa toimivien yritysten on noudatettava Suomen lakia, eikä kaupungilla ole valtuuksia rajoittaa toimintaa. Potkulaudat ovat kulkuvälineenä rinnastettavissa polkupyörään ja näin ollen niiden käyttäjiä koskevat samat liikenne- ja väistämissäännöt kuin polkupyöräilijöitäkin. Sähköpotkulaudat tarjoavat uuden tavan taittaa lyhyitä välimatkoja.

Asiasanat: