Jyväskylän kaupungin Korona-viruksen koontisivu (5.3.2020 ->)

Jyväskylän kaupungin Korona-viruskoontisivu

Lukaise ja katso: 

Käsienpesu- ja yskimisohjeet

Flunssan, influenssan, RS-viruksen ja hinkuyskän kaltaiset taudit tarttuvat tehokkaasti yskiessä, aivastaessa ja hengitystie-eritteillä tuhriintuneiden käsien välityksellä. Ehdottomasti paras ja helpoin kotikonsti tartuntataudeilta suojautumiseen on käsipesu ja oikeaoppinen yskiminen. 

Milloin kädet on hyvä pestä? 

Aina, kun tulet ulkoa sisälle, ennen kuin alat laittamaan ruokaa ja syömään, vessakäynnin ja vaipan vaihdon jälkeen sekä niistämisen, yskimisen ja aivastamisen jälkeen. Käsienpesu tulee muistaa myös silloin, kun olet kosketellut samoja pintoja kuin flunssainen ihminen.

Muistilista oikeaoppiseen käsien pesuun:

  • Kastele kädet runsaalla vedellä.
  • Ota saippuaa ja hiero kämmeniä vastakkain.
  • Hiero myös kämmenselät, peukalot ja sormien välit. Hiero sormia myös lomittain yhteen!
  • Lopuksi huuhdo kädet runsaalla vedellä ja kuivaa kätesi huolella käsipyyhepaperiin. Yhteiskäytössä olevia kankaisia käsipyyhkeitä kannattaa välttää.
  • Sulje vesihana käsipyyhepaperilla.

Muistathan, että silmiä, nenää eikä suuta kannata koskettaa, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

Miten oikeaoppinen yskiminen ja aivastaminen tapahtuu? 

Ensisijaisesti yskimällä tai aivastamalla kertakäyttöiseen nenäliinaan. Se on paras taktiikka. Likaista liinaa ei jemmata taskuun saatikka jätetä lojumaan pöydälle odottamaan seuraavaa yskänpuuskaa tai aivastusta. Liina heitetään hetimmiten roskikseen. 

Toiseksi paras keino on aivastaa ja yskiä puseron hihan yläosaan, jos nenäliinaa ei ole saatavilla.

Arkisilla konsteilla tartuntatauteja vastaan 

Huolellinen käsienpesu ja oikeaoppinen yskiminen sekä aivastaminen ovat tehokkaita keinoja koronavirustartunnan ehkäisyyn. Samat hygieniasäännöt pätevät myös vuosittaisiin tartuntatauteihin, muun muassa influenssaan ja RS-virukseen.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen. Virka-ajan ulkopuolella otetaan yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen infektioiden ehkäisy- ja torjuntaohjeet.