Päivitys 6.3. lisätty linkitykset Koronavirus-koontisivulle Päivitys 4.3. Kriteereitä korjattu Italian osalta THL:n ohjetta vastaavaksi. Päivitys 27.2. klo 8.30: Laboratorion tulokset valmistuivat: Keski-Suomen keskussairaalan potilaalla ei koronavirustartuntaa

Jyväskylän kaupungin Korona-viruksen koontisivu (5.3.2020 ->)

Jyväskylän kaupungin Korona-viruskoontisivu

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tiedotti keskiviikkona 27.2.2020, että Keski-Suomessa on tutkittavana yksi henkilö koronavirusepäilyn vuoksi. Epäily oli kuitenkin aiheeton. Sairaanhoitopiiri tiedotti myöhemmin keskiviikkoiltana laboratoriotulosten valmistuneen ja vahvistaneen, ettei potilaalla ole virustartuntaa. 

Näin toimit, jos epäilet koronavirustartuntaa

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi soittamalla ajanvaraukseen. Virka-ajan ulkopuolella ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117.

Potilas haastatellaan puhelimessa ja mikäli alla olevat kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita. Kriteerit ovat:

  1. Taudinkuva: Henkilöllä on akuutin hengitystieinfektion oireita, kuten kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus 
  2. Altistumistiedot: henkilö on joko
    • Oleskellut Manner-Kiinassa (ei koske Hongkongia, Macaota eikä Taiwania),  Etelä-Koreassa, Iranissa, Italiassa, Itävallan Tirolin hiihtokeskuksissa tai Saksan Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai
    • Ollut lähikontaktissa laboratoriovarmistetun COVID-19-tapauksen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua. Oireettomia epidemia-alueella oleskelleita ei tutkita.

Yllämainittujen epidemia-alueiden kriteerien lisäksi COVID-19-tutkimuksia tulee tehdä, jos potilaalla on sairaalahoitoa vaativa hengitystieinfektio, jonka aiheuttaja ei ole selvillä.  COVID-19-tutkimuksia tulee tehdä erityisen herkästi terveyden- ja sosiaalihuollon hoitohenkilökunnalle.

Tämän jälkeen perusterveydenhuollosta hoitava lääkäri soittaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin infektioylilääkärille.  Infektiolääkäri antaa toimintaohjeet tilanteeseen ja terveysasemalta otetaan yhteyttä potilaaseen ja neuvotaan, miten hänen tulee toimia. Potilaalle soitetaan siten aina henkilökohtaisesti takaisin ja kerrotaan, mihin hänen tulee saapua mahdollisiin jatkotutkimuksiin. Tartuntaa epäilevän ei pidä lähteä omatoimisesti päivystykseen tai terveyskeskukseen, jotteivat muut potilaat altistu virukselle.

Jyväskylän kaupunki seuraa tilannetta aktiivisesti. Terveysasemilla ja kaupunginsairaalassa on olemassa selkeät suunnitelmat siitä, miten potilaita hoidetaan, jos tartuntoja Jyväskylässä, Hankasalmella tai Uuraisilla ilmenee.

Suojaa itsesi - muista hyvä käsihygienia

Koronavirustartuntoja voidaan ehkäistä parhaiten hyvällä käsihygienialla. Kädet pestään runsaalla vedellä ja pesunesteellä tai saippualla erityisesti ennen ruokailua.

Muista myös suojata suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita tämän jälkeen käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Lisätietoa THL:n koronavirus-sivuilla

Lisätietoja Jyväskylän kaupungin palveluiden osalta:

  • sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Kati Kallimo, p. 050 442 2302
  • avoterveydenhuollon palvelujohtaja Hanna Vihavainen, p. 050 520 9868
  • kaupunginsairaalan palvelujohtaja Kati Seppänen, p. 050 368 0240