Jokakeväisen katupölyn vähentämiseksi hiekoitushiekkaa poistetaan jo nyt niiltä aluilta, joilta se on mahdollista.

Jyväskylässä aloitetaan hiekanpoisto jo tällä viikolla. Työt aloitetaan ydinkeskustan ajoradoilta ja pääväyliltä.

Hiekkaa poistetaan aina sään salliessa ja niiltä alueilta, joilta hiekkaa voidaan jo poistaa. Pakkanen kuitenkin rajoittaa hiekanharjausta, koska jäätynyt materiaali ei irtoa harjoilla. Katuja ei myöskään voida pakkasten aikaan kostuttaa.

Kaupunki on saanut käyttöönsä muutamia vedettömiä harjauskoneita, jotka poistavat hiekan tehokkaasti, mutta hienoainesta voi jäädä jonkin verran kadun pintaan pöllyämään.

Kulunut liukas talvi on lisännyt katujen hiekoitustarvetta ja hiekoitushiekan käyttöä. Tästä syystä myös hiekanpoisto on aloitettava ajoissa suurten katupölymäärien välttämiseksi.

–Hiekanpoisto näin aikaisessa vaiheessa on haastavaa, mutta toisaalta haluamme vähentää kevättuulien aiheuttamaa pölyämistä ja siitä asukkaille syntyvää haittaa, kertoo kunnossapitopäällikkö Timo Tillgren Jyväskylän kaupungilta.

Tarvittaessa liukkaudentorjuntaa tehdään laimealla suolaliuoksella. Vaikka kelit ovat olleet pääasiassa lämpimiä ja väylät sulia, on kaduilla liikkujien hyvä noudattaa varovaisuutta pakkasöiden jälkeen.

Käytä lehtipuhallinta vain lehdille

Kiinteistön omistajien velvollisuuksiin kuuluu hiekanpoisto niiltä alueilta, joita he itse hiekoittavat. Lehtipuhaltimen käyttö hiekanpoistossa on ehdottomasti kielletty, sillä sen käytöllä aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. 

–Lehtipuhallin toimii tuulen lailla, jolloin se pölläyttää pölyn ilmaan leijumaan. Pöly voi säilyä ilmassa pitkiäkin aikoja erityisesti kerrostalokortteleissa, Tillgren sanoo.