Kevään aikana liito-oravaan ja sen elämään tutustumiseen tarjolla useita mahdollisuuksia Jyväskylässä

Lue lisää LIFE-hankkeesta
 

Lisätiedot: kaavoitusbiologi Anne Laita, p. 014 266 5032, anne.laita[at]jyvaskyla.fi
 

Kevättalvi on liito-oravien aikaa. Lisääntyvä auringonvalo innoittaa nuo harvoin havaittavat veijarit perheen perustamispuuhiin ja oravia on mahdollista havaita myös päiväsaikaan. Myös siitepölyn värjäämät papanat erottuvat hyvin puiden juurilta, mikä helpottaa liito-oravan esiintymisen seuraamista. Omatoimisen bongailun lisäksi liito-oravien elämään on mahdollista tutustua kevään aikana Liito-orava LIFE -hankkeen tiimoilta järjestettävissä erilaisissa tapahtumissa.

Valokeilassa liito-orava -yleisötilaisuus 17.3.

Tilaisuudessa tutustutaan lähimetsissä liitelevään ystäväämme tutkija Sanna Mäkeläisen ja valokuvaaja Benjam Pöntisen johdattelemana. Mäkinen on tutkinut erityisesti urbaanien, kaupungeissa elävien liito-oravien elämää. Pöntinen puolestaan on kuvannut liito-oravia ja niiden elinympäristöjä ympäri Suomea. Tilaisuus pidetään 17.3. klo 18-20 JAMKin Dynamon auditoriossa, Piippukatu 2. Tilaisuus on kaikille avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Papanakävely Kehä Vihreällä 21.3. 

Jyväskylä-päivänä lauantaina 21.3. kävellään yhdessä liito-oravan jäljillä. Kierros alkaa Jyväskylän Seminaarimäeltä ja päättyy Harjulle Vesilinnaan. Matkan varrella tutustutaan liito-oran elinympäristöön ja kaupungin keskustaan syleilevään keskuspuistoomme Kehä Vihreään kaavoitusbiologi Anne Laidan ja ympäristönsuojelusuunnittelija Katriina Peltosen opastuksella. Kävelyn kesto on noin 1,5 tuntia. Kierrokselle lähdetään Seminaarinmäeltä, yliopiston päärakennuksen edestä klo 13:00. Kävely opastuksineen on maksuton.

Kiertävä valokuvanäyttely starttaa toukokuussa

Liito-oravan elämää pääsee tutkailemaan valokuvanäyttelyn kautta. Toukokuussa Jyväskylän kaupungin pääkirjastolla avautuvan näyttelyn on ajateltu jatkavan kiertueettaan myös muualle Jyväskylään tulevien vuosien aikana. Valokuvanäyttely on avoinna koko toukokuun ajan Jyväskylän pääkirjaston 2. kerroksessa.

Tapahtumat ovat osa Euroopan unionin rahoittamaan liito-orava LIFE -hanketta, johon Jyväskylä osallistuu vuosina 2018-2025. Hankkeessa on mukana 18 kumppania Suomesta ja Virosta. Hankkeen tarkoituksena tehdä liito-oravaa ja sen elinympäristöä kaikille paremmin tututuksi sekä parantaa lajin suojelua huomioimalla sen säilymiselle keskeiset elinympäristöverkostot. Tulevana keväänä Jyväskylässä jatketaan vuosi sitten aloitettuja oravainventointeja asemakaavoitetuilla alueilla. Tarkoituksena on saada tietoa siitä, kuinka maankäytön suunnittelu asemakaavamääräyksineen on onnistunut liito-oravan elinympäristöjen turvaamisessa rakennettavilla alueilla. Syksyllä puolestaan selvitetään, ovatko edellissyksynä seitsemälle eri alueelle asennetut pesäpöntöt saaneet orava-asukkaita.