Vuorohoitoa on kello 18-6 välillä tapahtuva hoito ja/tai viikonloppuhoito ja tarkoitettu lapselle, joka tarvitsee hoitoa huoltajan työssäkäynnin tai opiskelun vuoksi. Jyväskylässä vuorohoidossa käy noin 500 lasta.

On arki-ilta ja kello 18. Tapiolan päiväkodin lapset ovat juuri syöneet päivällisen ja siirtymässä illan leikkeihin. Leikit valitaan paikalla olevien lasten toiveiden ja vireystason mukaan. Iltapalaa syödään klo 19.30. Kotiin yöksi menevät lapset leikkivät rauhallisia leikkejä. Päiväkotiin yöksi jäävät siirtyvät iltapesulle ja vaihtavat yöasuun. Unikaveri kainalossa siirrytään sänkyihin. On iltasadun aika. Tällä kertaa lapsia unten maille saattelee Heinähatun, Vilttitossun ja tanssivan konstaapelin tarina. Vähitellen uni voittaa päivän leikit ja tasainen tuhina täyttää huoneen.  

Vanhempien vuorotyö tuo erilaiset hoitoajat 

Paula Mngoman perheessä molemmilla vanhemmilla on vuorotyö. Työvuorojen sattuessa samalle yölle, ovat perheen 1, 3 ja 5 –vuotiaat lapset Tapiolan päiväkodissa.  

-Lastemme yleisin hoitoaika alkaa klo 19 ja päättyy seuraavana päivänä klo 16. Jos lasten isän työvuoro päättyy jo klo 1 aikoihin, päästään lapsia hakemaan kotiin heti aamupalan jälkeen, sanoo Paula Mngoma.  

-Perheessämme on aina tehty vuorotyötä, joten lapset ovat tottuneet olemaan hoidossa myös yöllä. Unikaverit kulkevat mukana ja usein sisarukset nukkuvat samassa nukkarissa, Paula Mngoma jatkaa. 

Huoltajat varaavat lapsen hoitoajat aina edellisen viikon maanantaihin klo 24 mennessä sähköisessä järjestelmässä. Näin tiedetään etukäteen, keitä lapsia on paikalla. Pienryhmän pedagogisessa viikkosuunnittelussa huomioidaan lasten yksilölliset tarpeet ja lapsen vasuun kirjatut tavoitteet.   

-Lapsen vasukeskustelussa sovitaan erityisesti lapsen nukkumiskäytänteistä, esimerkiksi jääkö lapsi myöhäisessä illassa hereille vai aloittaako unia päiväkodissa, kertoo päiväkodin johtaja Marianna Patrikainen. 

-Ollaan tyytyväisiä, miten vasuun merkityt lasten tarpeet, haasteet ja keinot toteutetaan lasten arjessa. Ihanaa on saada myös hoitajilta viestiä, kuinka lasten nukkumaan meno on sujunut, Paula Mngoma toteaa. 

Uudet kaverisuhteet rikastuttavat leikkiä 

Vuorohoidossa olevien lasten hoitoajat vaihtelevat, jolloin myös lapsen leikkikaverit vaihtuvat usein. Pedagogisessa viikkosuunnitelmassa lasten kaverisuhteiden muodostumiseen kiinnitetään erityistä huomioita.  

-Varmistamme, että pienryhmästä jokaiselle lapselle löytyy sopiva leikkikaveri, sanoo Marianna Patrikainen. 

Viikonloppuisin Tapiolan päiväkotiin tulee lapsia myös muista päiväkodeista. Viikonlopun ohjelmaa suunnitellaan yhdessä lasten kanssa. Ohjelmasta tehdään kodinomaista ja rentoa. Lapsille annetaan myös aikaa uppoutua leikin maailmaan.