Uumaja on hieman Jyväskylää pienempi yliopistokaupunki, jossa ratkotaan samantyyppisiä haasteita aina kuntalaisten liikkumisen lisäämisestä kilpa- ja huippu-urheilun vahvistamiseen.  

Jyväskylän kaupunki ja Uumajan kaupunki Ruotsissa ovat aloittaneet yhteistyön liikunnan, urheilun ja hyvinvoinnin sektorilla. EU-asiantuntija Iiris Asunmaa, sivistyspalvelujen toimialajohtaja Eino Leisimo ja projektipäällikkö Jon Salminen vierailivat Uumajassa tutustuen paikalliseen liikuntakulttuuriin ja hyviin käytänteisiin. 

Vierailun aikana tutustuttiin muun muassa paikalliseen Liikkuvaan kouluun, IKSU sport -urheilukeskukseen, vapaa-aikapankkiin, kunnan liikuntasuunniteluun sekä Uumajan yliopiston Idrotthögskolanin tarjoamiin mahdollisuuksiin yhdistää huippu-urheilu-ura ja korkeakouluopinnot.

- Uumaja on loistava partneri kirittämään liikuntapääkaupunkiamme eteenpäin, sillä meillä on sekä mahdollisuuksia oppia että paljon annettavaa. Samantyyppisinä pohjoismaisina yliopistokaupunkeina pystymme pilotoida uusia toimintamalleja ja jakaa parhaita käytänteitä puolin ja toisin, kommentoi Leisimo alkanutta yhteistyötä.

Yhteistyön on tarkoitus johtaa konkreettiseen liikkumisen mahdollisuuksien kehittämiseen molemmissa kaupungeissa, esimerkiksi EU-rahoitusta hyödyntämällä.   

- Vahvistamme kansainvälistä verkostoamme liikunnan ja urheilun ympärillä, jotta saamme jalkautettua parhaat opit maailmalta Jyväskylään sekä vietyä jyväskyläläistä liikunta-alan osaamista maailmalle, toteaa Leisimo.