Kaupunginteatterin suuren näyttämön seuraava ensi-ilta 15.2. on Suomen kantaesitys Laura Waden tuoreesta näytelmästä Tavat ja toiveet – Jane Austenin matkassa.

Näytelmä on uudelleen kirjoitettu Jane Austenin kesken jääneestä teoksesta ”The Watsons”. Tavat ja toiveet on koskettava ja hauska tarina nuoresta Emma Watsonista, naisesta joka tulee punninneeksi koko elämänsä uudelleen pohtiessaan rakkautta ja rakkaudettomuutta, toimeentuloa ja sen puutteellisuutta, vapaata tahtoa ja kohtaloa. Emman on löydettävä aviopuoliso pian tai häntä uhkaa köyhän vanhanpiian elämä. Tarinan edetessä sen henkilöt kyseenalaistavat kirjailijan auktoriteetin ja uhkaavat ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä. – Laura Waden taidokas ja persoonallinen näytelmäkirjailijan ote teki minuun ohjaajana suuren vaikutuksen, kun tutustuin tekstiin ensimmäisiä kertoja, kertoo ohjaaja Johanna Freundlich. Näytelmän näyttävästä visuaalisesta suunnittelusta vastaa lavastaja-pukusuunnittelija Mark Väisänen. 

Brittilehti The Guardianin teatterikriitikko Michael Billington listasi Laura Waden The Watsons-näytelmän yhdeksi parhaimmista näkemistään teatteriesityksistä. Billington kuvailee Waden tekstiä samaan aikaan sekä leikkisäksi että vakavaksi, ja ihastelee näytelmän nokkeluutta sekä jatkuvaa yllätyksellisyyttä. Näytelmätekstin on suomentanut Aino Piirola.

The Watsons sai ensi-illan Chichester Festival Theatressa 3. marraskuuta 2018, jonka jälkeen näytelmää on esitetty jo kaksi loppuunmyytyä esityskautta kahdessa eri teatterissa Iso-Britanniassa: Chichester Festival Theatressa sekä Menier Chocolate Factoryssa. Näytelmän seuraava ensi-ilta on toukokuussa 2020 arvostetussa Lontoon West Endin Harold Pinter -teatterissa. 

Tavat ja toiveet Jane Austenin matkassa ensi-ilta 15.2. klo 19, suuri näyttämö.

Teksti Laura Wade
Suomennos Aino Piirola
Ohjaus Johanna Freundlich (vier.)
Koreografia Saga Elgland (vier.)
Lavastus- ja pukusuunnittelu Mark Väisänen (vier.)
Valosuunnittelu Antti Silvennoinen
Äänisuunnittelu Mika Filpus
Kampaukset ja maskeeraus Suvi Taipale

Rooleissa
Anna Ackerman (vier.), Maija Andersson, Piia Mannisenmäki, Saara Jokiaho, Hannu Lintukoski, Anneli Karppinen, Jouni Salo, Hanna Liinoja, Jukka-Pekka Mikkonen, Markus Virtanen, Taina Reponen, Pekka Hiltunen, Asko Vaarala, Alma-Ruut Karjalainen, Panu Ilén, Ville Lähteenmäki, Viivi Väisänen, Minttu Leppälä ja Simo Jussila / Eino Kokko / Anton Linja.

Tekijänoikeutta valvoo Näytelmäkulma – Nordic Drama Corner Oy