Useamman liikuntakeskus Buugissa vatsatautiin sairastuneen henkilön potilasnäytteistä on löytynyt sapovirus. Kaikkien potilasnäytteiden tulokset eivät ole vielä valmistuneet, joten positiivisia löydöksiä saattaa tulla vielä lisää.

Lisätietoja:

ympäristöterveyspäällikkö Hanna Yksjärvi, p. 014 266 2376, hanna.yksjarvi[at]jyvaskyla.fi

Sapovirus on läheistä sukua vatsatautia aiheuttavalle yleisemmälle norovirukselle. Sapovirustartunnan yleisimpiä oireita ovat norovirustartunnan tapaan ripuli, pahoinvointi ja päänsärky. Tauti on yleensä oireistoltaan lievempi kuin noroviruksen aiheuttama vatsatauti.

Sapovirus tarttuu erittäin helposti ihmisestä toiseen sekä mahdollisesti myös pintojen ja saastuneiden ruoka-aineiden välityksellä. Tartunnan ennaltaehkäisyssä on tärkeää hyvä käsihygienia sekä mahdollisesti saastuneiden pintojen tehostettu pesu ja desinfiointi klooripohjaisilla aineilla. Sapovirus voi elää pinnoilla todennäköisesti ainakin parisen viikkoa ja taudista parantunut ihminen voi erittää virusta pahimmillaan usean viikon ajan.

Sapovirustartuntaan ei ole lääkehoitoa. Tärkeintä on huolehtia riittävästä nesteensaannista. Yleensä kotihoito on riittävä.

Liikuntakeskus Buugissa jatketaan tehostettua siivousta ja desinfiointia. Jyväskylän kaupungin elintarvikevalvonta jatkaa edelleen tapauksen selvittämistä ja tiedottaa asiasta, kun lisätietoa saadaan.