Jyväskylän kaupungin elintarvikevalvonta sai tiistaina 21.1.2020 tiedon Liikuntakeskus Buugissa edellisenä viikonloppuna ilmenneestä vatsatautiepidemiaepäilystä. Elintarvikevalvonta ryhtyi selvittämään mahdollista ruokamyrkytysepidemiaa välittömästi, ja Buugiin tehtiin tarkastus heti samana päivänä.


Lisätietoja:

ympäristöterveyspäällikkö Hanna Yksjärvi, p. 014 266 2376, hanna.yksjarvi[at]jyvaskyla.fi

Sairastuneet ovat Buugissa lauantaina 18.1.2020 lasten jääkiekkoturnaukseen osallistuneita pelaajia, toimihenkilöitä ja vanhempia, Buugin henkilökuntaa sekä yhden naisten salibandyjoukkueen jäseniä. Joukkueille oli järjestetty Buugin ravintolassa valmistettu tilausruokailu. Ruokailussa oli tarjolla lasagnea sekä salaattia.

Oireina sairastuneilla on ollut pääsääntöisesti oksentelua, ripulia, pahoinvointia ja mahakipua. Taudin kesto on ollut tämänhetkisten tietojen mukaan pääsääntöisesti noin vuorokausi.

Liikuntakeskuksen tilat pesty ja desinfioitu

Tiistaina 21.1. tehdyllä tarkastuksella käytiin läpi elintarvikkeiden käsittelyä, tilojen ja välineiden kuntoa sekä soveltuvuutta, puhtautta, henkilökunnan toimintatapoja ja hygieenisyyttä sekä omavalvonnan toimivuutta. Tarkastuksella otettiin myös näytteitä saatavilla olevista elintarvikkeista, mutta tutkimustulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Lauantaina tilausruokailussa tarjolla ollutta valmista lasagnea tai salaattia ei valitettavasti ollut enää jäljellä näytteeksi. Osalta sairastuneita henkilöitä on pyydetty ulostenäyte. Tilausruokailuun osallistuneille sekä Buugin henkilökunnan jäsenille on lähetetty oirekysely, jonka tuloksia analysoidaan parhaillaan.

Liikuntakeskuksessa on suoritettu tilojen pesu ja desinfiointi viranomaisen antamien ohjeiden mukaisesti.

Sairastuneita tiedossa hieman yli sata

Epidemian syy on epäselvä. Elintarvikevalvonnan tämänhetkisen tiedon mukaan sairastuneita on hieman yli sata. Kyseessä voi olla viruksen (esimerkiksi noroviruksen) aiheuttama vatsatautiepidemia, joka on levinnyt pinnoilta tai suoraan ihmisestä toiseen liikuntakeskuksen tiloissa tai ruokailun yhteydessä. Elintarvikeperäistä epidemiaa ei kuitenkaan voida tässä vaiheessa poissulkea.

Elintarvikevalvonnan oirekyselyyn voi edelleen vastata. Mikäli olet vieraillut Buugissa 18.1.–19.1.2020 ja sairastunut vatsatautiin, voit olla yhteydessä elintarvikevalvontaan sähköpostitse osoitteella terveysvalvonta@jyvaskyla.fi. Elintarvikevalvonta lähettää oirekyselylinkin vastausviestinä.

Jyväskylän kaupungin elintarvikevalvonta tiedottaa tilanteesta seuraavan kerran viimeistään maanantaina 27.1.2020.