Uusi digi- ja pelialan keskus, Digi & Game Center, houkutteli gApplicationin Jyväskylään.

Lisätiedot:
Harri Heinänen
sijoittumispalveluiden johtaja, Business Jyväskylä, Jyväskylän kaupunki
p. 0400 643 298, harri.heinanen@jyvaskyla.fi

Business Jyväskylän sijoittumispalvelut auttoivat 10 yritystä laajentamaan liiketoimintaansa Jyväskylään viime vuoden aikana. Sijoittumiset toivat noin 6,5 miljoonan euron investoinnit kaupunkiin, minkä lisäksi uusia välittömiä työpaikkoja syntyi näihin yrityksiin 36. 

Sijoittumispalveluiden kautta tulleet uudet yrityssijoittumiset poikivat Jyväskylään uusia rakennusinvestointeja 3,3 miljoonan euron edestä. Investointien yhteenlaskettu summa eli noin kuusi miljoonaa euroa tarkoittaa puolestaan kaikkia liiketoiminnan käynnistämiseen liittyviä investointeja. Vuonna 2019 toimitiloja sijoittuville yrityksille vuokrattiin 3 700 m2, joista täysin uusia valmistuvia toimitiloja oli 1 200 m2.
Välittömien työpaikkojen lisäksi investoinnit tuovat työtä alueelle myös välillisesti ja pidemmällä aikajänteellä. Kaupunkiin laajentavat yritykset aloittavat toimintansa usein yhdellä tai muutamalla työntekijällä toimialasta ja yrityksestä riippuen, mutta työpaikkojen määrä kasvaa liiketoiminnan vakiintuessa. Lisäksi rakentamisen aikaiset työpaikat tarjoavat työtä rakennusalan osaajille.

Jyväskylässä on vetovoimaa ja kaupungin kasvu kiinnostaa laajennusta harkitsevia yrityksiä.

– Yritykset tekevät sijoittumispäätöksiään muun muassa väestöennusteiden perusteella ja niissä Jyväskylä on hyvissä asemissa. Yritykset satsaavat alueille, joissa markkina kasvaa ja työvoimaa on tarjolla. Olemme Suomen viidenneksi suurin kasvukeskus ja sijainninkin puolesta monille kiinnostava. Monilla alueilla on Suomessa työvoimapulaa, mutta Jyväskylä nähdään laadukkaiden oppilaitosten vuoksi virkeänä alueena, jossa riittää osaavaa henkilökuntaa kasvuyritysten tarpeisiin, kertoo sijoittumispalveluiden johtaja Harri Heinänen Business Jyväskylästä.

gApplication Oy halusi Digi & Game Centeriin

Digi & Game Center kokoaa digi- ja pelialan yrityksiä, opiskelijoita, opettajia ja tutkijoita yhteen paikkaan työskentelemään ja kehittämään tuotteita ja palveluita. Keskuksen pystyttämisestä ja toiminnasta vastaavat Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Peliosuuskunta Expa ja Jykia Oy. Digi & Game Centerista voi vuokrata huoneen tai liikkuvan työpisteen. Lisäksi käytössä on yhteiskäyttötiloja sekä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden (XR, VR ja AR) tiloja ja -laitteistoja sekä audiostudio. Keskus avautui 1.1.2020. 

Digi&Game Center Vähä-Ruka ja Roininen

Kuvassa: Teemu Vähä-Ruka, gApplication Oy ja Tuomas Roininen, Peliosuuskunta Expa

– 80 prosenttia tiloista meni viikossa, mutta mukaan mahtuu vielä uusiakin tulijoita. Heinäkuussa laitoimme ison vaihteen silmään ja nyt keskus on toiminnassa. Peliosuuskunta Expa on toiminut tässä priimusmoottorina ja Jykia on mahdollistanut meille toimivat tilat. Toiminta on saatu nopeasti pystyyn yhteistyössä Jyväskylän ammattikorkeakoulun ja Jykian kanssa, kertoo Digi & Game Centeriä pyörittävä Tuomas Roininen Peliosuuskunta Expasta. 

– Lähdimme keskuksen kehittämiseen mukaan, sillä näemme alalla paljon uusia mahdollisuuksia elinkeinopoliittisesta näkökulmasta. Haluamme auttaa alan yrityksiä kasvussa ja mahdollistaa uusien työpaikkojen syntymisen. Esimerkiksi pelillistämisessä on iso potentiaali ja sillä voidaan tehdä uudenlaisia innovatiivisia ratkaisuja vaikkapa teollisuudelle ja muille aloille. Näemme, että yhteistyöstä alan oppilaitosten, yritysten ja kehittäjien välillä voi syntyä Jyväskylälle yksi erottava kilpailutekijä Suomessa ja kansainvälisestikin, kertoo Jykia Oy:n toimitusjohtaja Seija Takanen.

Yksi viime vuoden aikana Jyväskylään laajentaneista yrityksistä oli gApplication Oy. Yritys on vuonna 2016 perustetun Livelaboratio Oy:n tytäryhtiö ja toimii nyt myös Jyväskylässä. gApplication kehittää ja testaa erilaisia mobiilipalveluita, joilla matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan asiakaskokemuksista saadaan mahdollisimman elämyksellisiä. gApplication on kehittänyt esimerkiksi mobiiliapplikaation ja kassajärjestelmän, joiden avulla juomia voidaan tilata, toimittaa ja maksaa ravintoloissa tai festareilla suoraan kännykällä. Sovellus on käytössä jo Helsingissä ja Tampereella sijaitsevilla musiikkiklubeilla G Livelabeilla. Lisäksi tuotetta on pilotoitu muissakin ravintoloissa ja festivaaleilla.

gApplication Oy aloitti Jyväskylässä Digi & Game Centerissä ensimmäisten yritysten joukossa. 

– Jyväskylässä on hyvät IT-alan oppilaitokset ja osaavaa väkeä. Koodareita saisi olla enemmänkin, mutta  verkostojen kautta meillä on hyvät mahdollisuudet löytää uuttakin väkeä töihin, kertoo Teemu Vähä-Ruka, Chief Digital Officer, gApplication Oy:stä.

Vähä-Rukalla on pitkä kokemus digi- ja pelialalta sekä yrittäjänä että eri yritysten palveluksessa. Kaksi vuotta sitten hän siirtyi Livelaboratio Oy:lle, ja vuonna 2019 hän lähti vetämään gApplication Oy:n Jyväskylän yksikköä.  

– Olen viihtynyt Jyväskylässä tosi hyvin siitä lähtien, kun tulin vuonna 1999 opiskelemaan tänne tietotekniikkaa. Digi&Game Center tarjoaa puolestaan ihan uusia mielenkiintoisia yhteyksiä meidän yritykselle ja näen, että meidän kasvulle on hyvät mahdollisuudet Jyväskylässä, jatkaa Vähä-Ruka.

Katso lisätietoa Business Jyväskylän sijoittumispalveluista.

Katso myös: Digi & Game Center Jyväskylä.

Lisätiedot:

Harri Heinänen, sijoittumispalveluiden johtaja, Business Jyväskylä, Jyväskylän kaupunki p. 0400 643 298, harri.heinanen@jyvaskyla.fi
Tuomas Roininen, puheenjohtaja, Peliosuuskunta Expa, p. 050 3800 991, tuomas.roininen@expa.fi
Seija Takanen, toimitusjohtaja, Jykia Oy, p. 040 519 5732, seija.takanen@jykia.fi
Teemu Vähä-Ruka, Chief Digital Officer, gApplication Oy, p. 044 577 8787, teemu@livelaboratorio.fi