Jyväskylän 330 urheilua harrastavaa yläkoululaista osallistuu 13.-16.1.2020 järjestettävälle urheiluleirille osana normaalia kouluviikkoa.  Leiripäiviin sisältyy urheiluun liittyvää ohjelmaa ja välissä opiskellaan oppilaan oman opintosuunnitelman mukaisesti sovittuja koulutehtäviä. Leirin toimintapisteet sijoittuvat Hippoksen alueelle ja lähialueen liikuntapaikoille.

Lisätietoja: 

liikunnan ja terveystiedon lehtori, Jyväskylän urheiluakatemian yläkoulukoordinaattori 
Jari Linjala, Kilpisen yhtenäiskoulu, puh. 014 266 8486

Leirin yleisohjelma sisältää motorisia perustaitoja ja fyysisiä ominaisuuksia kehittäviä harjoitteita. Leirin luentojen teemana ovat Kuormitus ja palautuminen sekä Puhdas ja reilu urheilu (Suek). Syksyllä olleella ensimmäisellä leirillä oppilaat saivat tietoa urheilijan ravitsemuksesta, nilkan kuntoutuksesta ja teippauksesta sekä urheiluharjoittelusta toisella asteella. Jääkiekkoon, salibandyyn, uintiin, telinevoimisteluun, team gymiin, jalkapalloon, koripalloon, lentopalloon, yleisurheiluun, cheerleadingiin, jääpalloon, joukkuevoimisteluun ja taitoluisteluun on lisäksi lajikohtaiset harjoitteet.  Leirin osallistujat edustavat yhteensä 24 urheilulajia. 

-Leiri on järjestetty aiemmin vain urheiluluokkalaisille. Keväällä 2019 järjestetylle leirille tarjottiin osallistumismahdollisuus kaikille jyväskyläläisille ja lähikuntien halukkaille urheilua harrastaville yläkoululaisille, kertoo urheiluleiriä koordinoiva liikunnan ja terveystiedon lehtori Jari Linjala Kilpisen yhtenäiskoulusta.  

Yläkoululeirille osallistuminen on oppilaille ilmaista. Jyväskylän kaupungin koulujen oppilaat saavat leirin aikana myös ilmaisen kouluruuan. 

Idea urheiluleiristä on lähtenyt liikkeelle Olympiakomitean urheiluyläkoulukokeilusta, jossa Kilpisen ja Viitaniemen koulut ovat mukana. Urheiluyläkoulukokeiluun kuuluu leiritysmalli ja leiritystä toteuttavat urheiluopistot.  

-Jyväskylässä haluttiin kokeilla omaa leiritysmallia ja kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia. Seuraava urheiluleiri järjestetään viikolla 13 ja leiri on avoin Jyväskylän ja ympäristökuntien urheilua harrastaville yläkoululaisille, kannustaa Jari Linjala.   

“Leirillä voi oppia asioita, joita omissa treeneissä ei välttämättä oppisi.” 

Tyttö seisoo Vehkahallin edustalla

­Leirille osallistuva Lumi Pekkarinen pelaa jalkapalloa JyPKissä.

Kokemus on monelle yläkoululaiselle ainutlaatuinen. Se tarjoaa myös maistiaisia siitä, millaista on yhdistää urheilu-ura ja opiskelu. Tämä tavoite voi siintää monella yläkoululaisella jossakin tulevaisuudessa, mutta ei kuitenkaan enää niin kovin kaukana.  

Kuokkalan yhtenäiskoulun 7. luokkaa käyvä ja JyPKissä jalkapalloa pelaava Lumi Pekkarinen osallistuu toista kertaa Urheiluakatemian järjestämälle urheilevien yläkoululaisten leirille.

– Leirillä on kivaa. Se tuo vaihtelua normaaliin kouluarkeen. Parasta on, kun saan pelata jalkapalloa ja nähdä joukkuekavereita koulupäivän aikana, Lumi kertoo. Leirillä voi oppia asioita, joita omissa treeneissä ei välttämättä oppisi. 

– Esimerkiksi lihaskuntoa harjoitellaan uusilla tavoilla. Myös eri valmentajat tuovat harjoituksiin vaihtelua, Lumi arvioi.