Jyväskylän taidemuseossa vierailevat koululaiset tulevat pääasiassa Keski-Suomen kunnista. Taidemuseo on ensimmäistä kertaa mukana valtakunnallisessa hankkeessa. Näyttelykokemuksesta tehdään mahdollisimman saavutettava ja yhdenvertainen.

Taidetestaajat-hanke tarjoaa nuorille mahdollisuuden monipuolisiin ja tasokkaisiin taidekokemuksiin, ja hankkeeseen osallistuu 99% maamme yläkouluista ja yhteensä 180 000 koululaista kolmen lukuvuoden aikana. Nuoret tekevät yhden taidevierailun omassa maakunnassaan ja yhden valtakunnalliseen kohteeseen. Jokainen nuori saa antaa vierailusta palautetta Taidetestaajat-sovelluksella. Hanke haluaa tuoda taiteen lähelle nuoria ja samalla murtaa käsityksiä taiteesta vaikeana lajina. Jyväskylän taidemuseo on ensimmäistä kertaa mukana tässä valtakunnallisessa hankkeessa. Taidetestaajat-hanketta koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, ja sen rahoittavat Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden.

Meneillään oleva lukuvuosi (2019-2020) on vuonna 2017 alkaneen hankkeen viimeinen, mutta projekti jatkuu yksikohteisena maakuntatasolla. Taidemuseolla opintokäynnit toteutetaan 21.1. alkaen, ja ne jatkuvat maaliskuun puoliväliin asti. Museolla vierailee yli 1100 koululaista ja käynnit tapahtuvat pääsääntöisesti klo 11-13. Jyväskylän toinen taidetestauskohde tämä vuonna on kaupunginteatteri. Koulut tulevat kaksi luokkaa kerrallaan, joten museossa voi olla vilskettä, kun näyttelyissä on jopa 60 -70 nuorta samaan aikaan. Taidetestaajat tulevat Hankasalmelta, Joutsasta, Jyväskylästä, Jämsästä, Laukaasta, Kinnulasta, Kuhmoisista ja Kyyjärveltä.

Enemmän kuin pelkkä vierailu

Museokäynnillä koululaiset oppivat lukemaan taidenäyttelyä mediana ja tutustuvat taiteilijan työhön ammattina keskustellen yhdessä kuvataiteilijan kanssa. Ohjatuilla kierroksilla keskustellaan taiteesta, taiteen tekemisestä ja toimeentulosta, tutkitaan väriä ja valoa taiteen ja tieteen näkökulmasta ja valmistellaan omaa teosesittelyä jatkotyöskentelyä varten.

Miltä näyttää aika? -näyttely vie aikamatkalle keskisuomalaisen kuvataiteen lähimenneisyyteen. Jyväskylän kaupungin taidekokoelmaan on hankittu taidetta vuosilta 1975-97. Museon toisessa näyttelyssä Ryömi, konti - viesti vauvuudesta, käytetään omaa kehoa ja sukelletaan osaksi taideteosta. Teoksessa koululaiset pääsevät aistimaan omia kehon aistimuksia pienen ihmisen vinkkelistä. Taidetilassa oppilaat tutkivat värin olemusta, sen vaikutuksia ja erilaisia merkityksiä.

Lisäksi näyttelyssä voi testata omaa ”taidemakuaan” taidekuvamagneetin avulla makuseinällä. Leikillisen pelin ovat ideoineet ja toteuttaneet Nuorten taidetyöpajalaiset Emilia Manninen, Taru Koponen, Laura Jylänki, Fatima Mourzagh, Heidi Hannila, Iida-Maria Hintikka, Helmi Kontunen, Noa Lamminen, Isabella Saartoala ja Ella Viinikainen Titta Himangon ohjauksessa. Nuorten käsissä ovat syntyneet myös kolmiulotteinen kosketeltava versio Urpu Ilasmaan maalauksesta, Mr Moosehill pehmoversiona ja hänen autonsa.

Museokäynnin lisäksi vierailuun kuuluu myös ennakko- ja jälkityöskentelyä, jotka syventävät taidekokemuksia. Ennen vierailua tutustutaan museokäyntiin orientoivaan videoon tai taiteillaan omat kuvat museon nettisivuilta löytyvien kuvailutulkkauksien avulla. Näyttelyn jatkotyöskentelyssä muistellaan yhdessä mitä käynnistä jäi mieleen. Lisäksi koululaiset voivat kirjoittaa tarinan, piirtää sarjakuvan tai tehdä esittelyvideon ottamastaan teoskuvasta.

Kaikki Taidetestaajat saavat mukaansa näyttelyesitteen, joka sisältää teostietojen lisäksi hauskoja tehtäviä, joiden avulla voi tutustua nykytaiteeseen.

Tutustu Taidetestaajiin heidän verkkosivuillaan www.taidetestaajat.fi

Lisätietoja:  museolehtori Sirpa Turpeinen, sirpa.turpeinen(at)jyvaskyla.fi, p. 014 266 4397 sekä 
Keski-Suomen aluekoordinaattori Hanna Brotkin, Taidetestaajat-hanke, Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta, keski-suomi(at)taidetestaajat.fi, p. 050 325 2904