Yliopistonkadun saneerauksen väli Vaasankatu–Cygnaeuksenkatu valmistuu. Työnaikaiset liikennejärjestelyt päättyvät perjantaina 15. marraskuuta alkaen joitakin seuraavaan rakentamisvaiheeseen liittyviä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Cygnaeuksenkadun liittymä avataan läpiajoliikenteelle, joten myös linja-autoliikenne palaa entisille reiteilleen. Pysäköintikielto Cygnaeuksenkadun yläosassa päättyy.

Yliopistonkadun valmistuvalla osuudella Vaasankadun ja Cygnaeuksenkadun välillä on nyt vain yhdet 4,5 metriä leveät autoliikenteen ajokaistat suuntaansa. Merkittävin muutos on ollut kesällä toteutettu Vaasankadun muuttaminen kaksisuuntaiseksi Kauppakadun ja Yliopistonkadun väliseltä osuudelta.


Jalankulussa ja pyöräilyssä poikkeuksia talven ajan

Suunnitelman mukaisesti nyt valmistuvan osuuden jalankulun ja pyöräilyn tila Yliopistonkadun molemmin puolin on erotettu erilaisilla pinnoitteilla. Uusista pintamateriaaleista huolimatta pyöräily on sallittu talvikauden ajan ainoastaan Harjun puolella. Keskustan puoli pidetään käytännön syistä vielä talven ajan jalkakäytävänä. Pyöräliikenteen muutos yksisuuntaiseksi toteutetaan ensi keväänä.

Suojateillä jalankulun kohdalla on pientä kynnystä reunakivien kohdalla, mutta kynnyksen voi kiertää pyöräilijöiden puolelta. Syynä kynnykseen on viimeisen päällystekerroksen puuttuminen. Kaupunki pahoittelee tästä aiheutuvaa haittaa.


Liikennejärjestelyt koettelivat kärsivällisyyttä

Rakennuttajainsinööri Erja Mutanen kiittää asukkaita, yrittäjiä ja työmaan vuoksi kiertoreiteille joutuneita kärsivällisyydestä saneeraushankkeen aikana.

– Jalankulun ja pyöräilyn kannalta haasteellisimpia olivat välttämättömät lyhytkestoiset muutokset, joiden aikana jouduttiin välillä kulkemaan murskepinnalla. Monivaiheisten liikennejärjestelyjen myötä vaativat rakennustyöt saatiin kuitenkin tehtyä.

Saneerauksen ansiosta Yliopistonkadulle saadaan lisää liikenteellistä toimivuutta ja myös uusi ilme. Katurakentamisen yhteydessä myös Jyväskylän Energia Oy, nykyinen Alva, uusi vesijohtoverkostoa. Katusaneerauksen pääurakoitsijana toimi Oteran Oy.


Työt jatkuvat ensi keväänä

Vuosina 2020–2021 Yliopistonkadusta saneerataan Cygnaeuksenkadun ja Kilpisenkadun välinen osuus. Rakennussuunnittelu on parhaillaan käynnissä ja urakka kilpailutetaan talven aikana.

Saneerauksen verkkosivut


Lisätiedot: rakennuttajapäällikkö Jari Lohi, p. 014 266 5124, jari.lohi[at]jyvaskyla.fi

Kaupunginosa: