Nykygrafiikka on kiinni ajassa ja osallistuu ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Vuoden 2019 Graphica Creativassa näkyy grafiikan käsitteen laajeneminen ja digitaalisuuden vaikutus. Opiskelijat viitoittavat tietä kohti laajentunutta grafiikan kenttää, missä perinteet, uudet tekniikat ja niiden yhdistelmät kohtaavat. Kansainvälisen taidegrafiikan Graphica Creativa 2019 -näyttelyn yleisöluennot käsittelevät tulevaisuudennäkymiä sekä kulttuurisen kestävyyden että taidegrafiikan osalta.

FT dosentti Katriina Siivonen on Turun yliopiston varajohtaja ja yliopistonlehtori asiantuntemusalueinaan mm.  tulevaisuudentutkimus, etnologia, identiteetit, kulttuuriperintö, perinne ja kulttuurinen kestävyys. Tällä hetkellä hän luennoi kansainvälisessä tulevaisuudentutkimuksen maisteriohjelmassa sekä Turun kauppakorkeakoulun suomenkielisissä maisteriohjelmissa. Siivonen tutkii ja tarkastelee kulttuurisen ja ekologisen kestävyyden rajapintoja. Toisena hänen tutkimuksen pääteemanaan on, miten kulttuuriperintö ja tulevaisuusperintö rakentavat tulevaisuutta.  Siivonen luennoi Jyväskylän taidemuseon Holvissa torstaina 14.11. aiheesta Kulttuurinen kestävyys ja tulevaisuus kello 16.30–17.30.

Annu Vertanen, kuvataiteilija ja professori Helsingin Taideyliopistossa on taidegraafikko ja taiteen maisteri. Hän on opiskellut Kankaanpään taidekoulussa, Lahden Muotoiluinstituutissa ja Aalto-yliopistossa. Vertanen on pitänyt näyttelyjä eri puolilla maailmaa ja Suomessa. Hän on opettanut Tukholman kuninkaallisessa taidekorkeakoulussa, Yhdysvalloissa Virginian ja Wyomingin yliopistoissa, Kuvataideakatemiassa sekä Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa. Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa hän on hoitanut kuusivuotista taidegrafiikan professuuria vuodesta 2016. Vertanen luennoi aiheesta Taidegrafiikan ja sen opetuksen tulevaisuus muuttuvassa maailmassa Jyväskylän taidemuseon Holvissa torstaina 28.11. kello 16.30–17.30.

Kulttuurinen kestävyys ja tulevaisuus, Katriina Siivonen
to 14.11. klo 16.30–17.30 Jyväskylän taidemuseon Holvissa. Vapaa pääsy.
Taidegrafiikan ja sen opetuksen tulevaisuus muuttuvassa maailmassa, Annu Vertanen
to 28.11. klo 16.30–17.30 Jyväskylän taidemuseon Holvissa. Vapaa pääsy.

Kansainvälinen Graphica Creativa –triennaali Jyväskylän taidemuseossa 27.9. – 1.12.2019.  Taidegrafiikan korkeakouluopiskelijat Japanista, Kanadasta, Norjasta ja Suomesta ovat tuottaneet näyttelyyn omat projektinsa heille itselleen tärkeistä teemoista. Miten lääketiede ja teknologia vaikuttavat kehonmielikuviimme? Miten yhä runsaampi kuvatulva näkyy yhteiskunnassamme? Mikä on taidegrafiikan asema? Kulttuurisista eroista huolimatta kaikilla on yhteinen huoli maapallomme tulevaisuudesta.

Luennot ovat osa Jyväskylän kansalaisopiston yleisötilaisuuksia ja niihin on kaikille vapaa pääsy.

Jyväskylän taidemuseo

Kauppakatu 23
avoinna ti–su 11–18
puh. 014 266 4391