Taideteoksen luonnoksista järjestetään yleisöäänestys 31.10.-21.11.2019 – lopullisen valinnan taideteoksesta tekee Jyväskylän kaupunginvaltuusto helmikuussa 2020.

Matti Nykänen (1963-2019) oli kotoisin Jyväskylästä. Hän oli yksi Suomen kautta aikojen menestyneimmistä urheilijoista, joka tunnettiin laajasti niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisestikin. Jyväskylä, Nykäsen pitkäaikaisena kotikaupunkina, haluaa kunnioittaa Matti Nykäsen urheilullisia ansioita toteuttamalla muistomerkin kaupunkiin.

Jyväskylän kaupunginhallitus päätti 4.3.2019 käynnistää muistomerkkihankkeen valmistelun ja perusti hanketta valmistelemaan työryhmän, jota johtaa kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela. Hankkeen arvioitu kustannus on noin 100 000 euroa. Jyväskylän kaupunki on saanut hankkeeseen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä  50 000 euron suuruisen avustuspäätöksen.

Muistomerkin luonnokset saatiin kaikilta kuudelta taiteilijalta

Kaikki luonnosvaiheeseen valitut kuusi taiteilijaa toimittivat ehdotuksensa muistomerkiksi. Taiteilijat ovat Jussi Heikkilä, Kaarina Kaikkonen, Pekka Kauhanen, Stefan Lindfors, Kimmo Schroderus ja Maaria Wirkkala. Muistomerkkiluonnoksista julkistetaan ainoastaan nimimerkki. Nimimerkin takana oleva taiteilija paljastetaan vasta kaupunginvaltuuston päätöksen jälkeen keväällä 2020.

Nimimerkit ovat

  • Höyhen
  • Lennä MN
  • Kuningaskotka
  • Matti Nykäsen varusteet
  • Suksess
  • Yölentäjä

Luonnokset ilmentävät Nykäsen uraa ja saavutuksia urheilijana

Luonnokset edustavat nykykuvanveistoa, jolloin taiteilijoilla on vapaus omaan tulkintaan ja teosten tekninen toteutus ja materiaalit ovat moninaiset. Muutama luonnoksista on moniosainen ja yksi luonnosehdotuksista sijoittuu maantieteellisesti kahteen paikkaan. Luonnoksia yhdistää Matti Nykäsen mäkihyppyvarusteiden  - erityisesti suksien ilmeneminen eri toteutustapojen kautta. Muutamassa ehdotuksessa on nostettu esille myös Nykäsen urheilusaavutukset tekstein tai mitalein. Luonnosehdotukset tarjoavat ihmisille erilaisia lähestymistapoja kohdata ja muistella Matti Nykästä - osa käsitteellisemmin ja toiset konkreettisemmin.

Meillä on kuusi erilaista ehdotusta, jotka ilmentävät Matti Nykäsen uraa, saavutuksia ja persoonaa eri tavoin. Uskon, että ehdotukset herättävät ansaitusti kiinnostusta ja keskustelua, sanoo Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, muistomerkkityöryhmän puheenjohtaja Meri Lumela.

Luonnoksista järjestetään yleisöäänestys Jyväskylän kaupungin www-sivulla 31.10.-21.11.2019 https://www.jyvaskyla.fi/viestinta/matin-muistomerkki
Luonnokset ovat esillä myös kaikille avoimessa Jyväskylän Sydän 24 -tapahtumassa Jyväskylän kaupunginteatterissa vuorokauden ympäri 20.11. klo 9 - 21.11. klo 9.

Joulukuussa muistomerkkityöryhmä tekee ehdotuksen toteutettavasta muistomerkistä päätöksentekoa varten. Avustavana työryhmänä toimii Jyväskylän kaupungin julkisen taiteen työryhmä. Lopullisen päätöksen valittavasta muistomerkistä, taiteilijasta sekä taideteoksen sijaintipaikasta tekee kaupunginvaltuusto helmikuussa 2020.


Lisätietoja:
Meri Lumela, Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja, muistomerkkityöryhmän puheenjohtaja, 050 554 7167, meri.lumela@jyvaskyla.fi
Kirsi Pitkänen, taidekonsultti, kuvataiteilija, Art Impact, taidekonsultointipalvelut, 050 338 7705, kirsi.j.pitkanen@jyvaskyla.fi