Nyt kannattaa suunnata Jyväskylän Taka-Keljossa sijaitsevalle Ladun majan ulkoilualueelle, sillä alueen virkistysreittejä ja rakenteita on uudistettu.

Alue on saanut muun muassa uuden laavun ja upean elämysvalaistuksen. Reitti sopii kaikenikäisille ja on esteetön. Reitin varteen tullaan sijoittamaan myös levähdyspaikkoja. Talvikaudella reitti on erittäin sopiva hiihtäjille, erityisesti lapsiperheille.

Alueelle tehdyt parannukset ja uudistukset on saatu toteutettua usean eri toimijan yhteisponnistuksena.

Elämysvalaistus tuo mystistä tunnelmaa

Ladun majalta lähtevä 1,2 kilometrin pituinen reitti ”pikku kakkonen” on kunnostettu pinnoittamalla se kivituhkalla sekä uudella valaistuksella. Normaalin valaistuksen lisäksi alueelle on rakennettu elämysvalaistus, joka on päällä aina silloin kuin reitti on muutoinkin valaistuna eli pimeän aikaan klo 22 saakka.  

Valaistuksella haluttiin tuoda reitille tunnelmaa, ja metsänsiimekseen suuntautuvat väriä vaihtavat valot tuovat syvyyttä ja katseltavaa myös hieman reitin ulkopuolelle.

– Rauhallisesti vaihtuvat sävyt värittävät ulkoilijoiden maisemaa ja joka kerta tuttu risteys tai puu saattaa näyttää hieman erilaiselta, kertoo valaistuksen suunnitellut Valon kaupunki -koordinaattori Elisa Hillgen Jyväskylän kaupungilta.

Tykkylumen tuhoamat puut uuden laavun rakennusmateriaaleina

Kolmisoppisen itäpuolelle on rakennettu uusi esteetön laavu, joka sijaitsee Kolmisoppisen rannalla, pikkukakkosen reitistä hiukan sivussa. Etäisyys Ladun majalta on noin 300 metriä. Laavu on kaupungin metsureiden veistämä ja se on tehty lähistöltä kerätyistä lumen katkomista puista. Kaupunki muistuttaa kaikkia laavun käyttäjiä viemään roskat kotiin tai Ladun majan pysäköintialueen roskikseen, sillä laavulla ei ole roskahuoltoa. Puuhuolto toteutetaan yhteistyöllä Jyväskylän Ladun kanssa.

Alueen metsiä hoidettu kesällä

Ladun majan ympäristössä on tapahtunut paljon muutoksia lyhyen ajan sisään. Runsas tykkylumi koetteli alueen puustoa talvella. Painava lumi kaatoi ja katkoi puita, jonka vuoksi myös latuja jouduttiin väliaikaisesti sulkemaan. Keväällä frisbeegolfin todettiin vaurioittaneen puustoa niin paljon, että rata jouduttiin sulkemaan. Kesän aikana alueen metsissä tehtiin hakkuita, joissa poistettiin vaurioitunutta puuta ja samalla vapautettiin tilaa nuoremmalle puustolle.

Näin laavu toteutettiin

Ladun majan alueelle tehtyjä parannuksia ja uudistuksia on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa laaja yhteistyöryhmä. Kuvassa eri työvaiheisiin osallistuneita henkilöitä Ladun laavulla.

Metsuri työssään laavua rakentamassa

Kaupungilla metsurin töitä tekevä Petri Oksanen veistohommissa.

metsurit ja rakenteilla oleva laavu

Kattotyöt kesken. Hyvältä näyttää! Kuvassa Timo Jokinen (vas.) ja Petri Oksanen.

Miehet makkaraa paistamassa

Evästauko töiden lomassa vanhalla tulipaikalla. Kuvassa Kari Häkkinen Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluista (vas.) ja Lari Liukkonen ProSolve Oy:stä.

Miehet asentamassa laavun laatoitusta

Viimeistelytyöt menossa. Kuvassa Janne Ahola (vas.) ja Kari Aaltonen Jyväskylän kaupungin liikuntapalveluista.

Laavun rakentajat ja valmis laavu

Laavun rakentajat Petri Oksanen, Timo Jokinen ja Matti Leihtonen sekä metsäpalveluiden porukkaa tyytyväisinä valmiilla laavulla.