Lisätietoja:  

- Jyväskylän kaupunki, suunnittelija Riikka Polso, p. 014 266 1663, riikka.polso(at)jkl.fi  

www.jyvaskyla.fi/jyvaskylansydan24

Jyväskylän ydinkeskustaan kulttuurikeskus vuorokaudeksi

Jyväskylän kaupunki sijoittaa taidelaitoksensa saman katon alle yhdeksi vuorokaudeksi marraskuussa. Osallistava, kaupunkilaisille avoin Jyväskylän sydän 24 -yleisötapahtuma järjestetään Jyväskylän teatteritalossa 20.-21.11. klo 9.00-9.00. Läpi vuorokauden kestävä kokeilu pohjustaa pysyvää taiteen ja kulttuurin keskusta, joka sijoittuisi ydinkeskustaan. Tapahtuma liittyy Jyväskylän sydän -projektiin, jossa uudistetaan kulttuuripalveluita, parannetaan kaupunkikeskustan elinvoimaisuutta ja selvitetään edellytyksiä Jyväskylän keskustaan rakentuvalle pysyvälle kulttuurikeskukselle ja kaupunkilaisten kohtaamispaikalle. Tapahtumassa ovat mukana Jyväskylän kaupungin kulttuurilaitokset ja useat paikalliset taiteen ja kulttuurin vapaan kentän toimijat.

Pop up -kulttuurikeskuksen ohjelma on nyt julkaistu osoitteessa www.jyvaskyla.fi/jyvaskylansydan24. Vuorokauden aikana useisiin kymmeniin esityksiin ja teoksiin ympäri teatteritaloa osallistuu reilut 100 kulttuurin ammattilaista ja harrastajaa ja myös yleisöodotukset ovat korkealla. Monipuolisuudessaan tapahtuma testaa kulttuuritoimijoiden yhteistyötä ja simuloi kulttuurikeskuksen toimintaa konkreettisesti, tosin vain vuorokauden ajan. Myös yleisöllä on tärkeä rooli, sillä tulemalla paikan päälle voi osoittaa tukensa keskustasta paikkaansa hakevalle uudelle kulttuurikeskukselle.

Taidetta, esityksiä, työpajoja...

Teatteritalon yleisölämpiöön rakentuu Hanna Veanderin ja Miss Kompron suuri tilataideteos, joka on saanut vaikutteita Jyväskylän Sydän -projektin syksyn työpajoista, ihmisten ja näkökulmien kohtaamisista, ongelmista, ratkaisuista ja yhteisen suunnan löytämisestä. Myös tapahtumaan osallistuvilla toimijoilla ja yleisöllä on oma rooli teoksen valmistamisessa täyteen kukkaansa.

Kirsi Pitkäsen interaktiivinen Uneksinko? -installaatio yhdistää kaupungin museoiden ja monikulttuurikeskus Glorian työpajat. Installaatio toimii myös itsenäisenä taideteoksena ja se kutsuu kokeilemaan, hämmästymään ja tallentamaan itseään ympäristössä, joka näyttäytyy katsojalle epätodellisena ja absurdina. Uneksinko? -installaatiossa yön pitkät tunnit voi viettää vaikka nukkuen!

Konsertteja, keskustelua, tanssia...

Iltapäivän koittaessa talo täyttyy lapsista, kun teatterin suurella näyttämöllä esitetään Jyväskylä Sinfonian Keinuhevosen kengittäjä -perhekonsertti kolme kertaa klo 13.30, klo 17.00 ja klo 18.00. Näihin konsertteihin on pääsymaksu, mutta muu teatteritalon tapahtumatarjonta on maksutonta. Klo 18.00 alkavan konsertin päätteeksi jaetaan Kulttuuriaitan vuoden 2019 lastenkulttuuripalkinto. 

Suurella näyttämöllä kuullaan klo 15.00 kirjailijavieras Juha Itkosen haastattelu. Itkonen ja haastattelijana toimiva jyväskyläläinen kirjailija Eeva Rohas keskustelevat kirjailijan tehtävästä, esikuvista ja muistamisesta keskittyen erityisesti Itkosen viime vuonna ilmestyneeseen romaaniin Ihmettä kaikki (Otava 2018) sekä Itkosen ja Kjell Westön uunituoreeseen kirjaan 7 + 7 – levottoman ajan kirjeitä (Otava 2019).

Teatteri Eurooppa Neljän syksyn uutuusnäytelmä Harmony Sisters kerännee klo 22.00 katsomon pullolleen lastenkonsertteja iäkkäämpää yleisöä. Harmony Sisters on hurmaava kertomus kolmesta köyhästä kotkalaistytöstä, joista muodostui maailmanmainetta niittänyt laulutrio.

Mitä olisi kulttuurikeskus ilman tanssitaidetta? Tanssiryhmä Off/Balance esittää syksyn uutuusteoksen Them Two pienellä näyttämöllä klo 21.45. Elina Häyrysen ja Terhi Kuokkasen kiitosta saanut duetto sai ensiesityksensä elokuussa Jyväskylässä järjestetyllä Wine Garden -festivaalilla.

Sydänyön spektaakkeli ja aamuyön punkrock-sessio

Keskiyön spektaakkelista vastaavat Saga Elgland Company, sirkustaiteilija Lotta Rautakorpi ja Keski-Suomen elokuvakeskus yhteisteoksellaan Sydänyö. Esityksessä on tarjolla yökyöpeleille muutakin erikoista kuin ajankohta. Hereillä olevat kaupunkilaiset kutsutaan mukaan unettomalle kiertoajelulle, jossa koetaan odottamattomia kohtaamisia ympäri teatteritaloa.

Aamuyön tunteina voi löytää itsensä vielä punkrock-konsertista, jonka tarjoilee jyväskyläläinen kokoonpano Glass Wipe. 

Avauksessa keskustellaan Jyväskylän sydän -projektista ja sen tavoitteista

Tapahtuman avaa sivistystoimenjohtaja Eino Leisimo ja ensimmäisen tunnin aikana käydään paneelikeskustelu Jyväskylän sydän -hankkeesta projektipäällikkönä toimivan Janne Viitamiehen ja projektissa vahvasti mukana olevien kulttuuritoimijoiden kesken. Missä vaiheessa projekti on ja mitä tästä eteenpäin? Mitä nyt tiedetään ja mitä vielä selvitetään? Tapahtuman ajan kävijät voivat keskustella hankkeesta mukana olevien toimijoiden kanssa ja antaa myös palautetta. Yleisön toivotaan jakavan kokemuksiaan, ajatuksiaan ja tuntojaan somessa aihetunnisteella #jyväskylänsydän.

Ohjelmaa tehnyt lähes 30 toimijaa, mukana yli 100 kulttuurin ammattilaista tai harrastajaa

Edellä esiteltyjen tapahtumapoimintojen lisäksi Jyväskylän sydän 24 -tapahtumassa ovat mukana Keski-Suomen Kirjailijat, Suomen Ilmavoimamuseo, Jyväskylän kansalaisopisto ja kuvataidekoulu, Jyväskylän kaupungin kulttuuri- ja osallisuuspalvelut, Jyväskylän kaupunginteatteri, Jyväskylän kaupunginkirjasto, Visusti-hanke, Kipinät-kuoro, Storia Ensemble, Ruamjai-kuoro, Keski-Suomen Sarjakuvaseura, Keski-Suomen Tanssin Keskus sekä yksittäisiä taiteilijoita ja taiteen tekijöitä. Teatteritalon sisä- ja ulkovalaistuksesta vastaa Valon kaupunki.

Ohjelmaan voi tutustua kokonaisuudessaan tapahtuman verkkosivuilla www.jyvaskyla.fi/jyvaskylansydan24

Jyväskylän sydän -projektin tavoitteena keskustan elävöittäminen kulttuuri-investoinneilla

Jyväskylän sydän on ainutlaatuinen kaupungin taide- ja kulttuurilaitosten ja kaupunkikeskustan yhteiskehittämisen projekti. Projektissa tähdätään kaupunginteatterin, Jyväskylä Sinfonian, taidemuseon, Suomen käsityön museon, pääkirjaston, kansalaisopiston ja kuvataidekoulun toiminnan, tilaratkaisujen ja sijainnin kehittämiseen vahvalla tulevaisuus- ja asiakkuuspainotuksella osana Jyväskylän kaupunkikeskustan kehittämistä.