Asunnottomien yötä 17.10. vietetään muun muassa puistoillassa Tourujoen puistossa ja Taulumäen kirkossa.

Asunnottomien Yötä vietetään jälleen 17.10. Tänä vuonna Jyväskylässä asumiseen ja asunnottomuuteen pureudutaan 24 tunnin ajan eri näkökulmista. Vuorokauden aikana teemoihin syvennytään kahdessa miniseminaarissa, köyhyyskeskustelussa Kansalaistoiminnan keskus Matarassa. Lisäksi Asunnottomien yötä vietetään puistoillassa Tourujoen puistossa ja Taulumäen kirkossa. Tilaisuudet ovat kaikille avoimia ja maksuttomia.

Seminaareissa ja keskusteluissa asumisen ja asunnottomuuden haasteita tarkastellaan eri näkökulmista. Millainen on erilaisen naapurin ääni? Millaisia ovat nuorten naisten asunnottomuuden erityiskysymykset? Mitä uusia ja ennakkoluulottomia keinoja asunnottomuuden ratkaisuun voisi löytyä? Miten asunnonomistaja voi toimia jälleenvuokraajana? Miten yhteisömanagerius voi auttaa asumisessa? Millaisiin asunnottomuuden ongelmiin köyhyys voi johtaa.
– Tarkastelemme tapahtumassa syntysyitä ja oireita asunnottomuudesta ja syrjäytymisestä, mutta myös nostamme esiin keinoja lieventää tuskaa ja lisätä yhteisöllisyyttä, tapahtumakokonaisuutta koordinoiva projektityöntekijä Hanna-Riikka Alasippola Pyöröovesta ulos -hankkeesta, Jyväskylän katulähetys ry:stä selvittää.

Asunnottomien Yön tämän vuoden teemana on naisten asunnottomuus ”Varjojen naiset’.  ARAn selvityksen mukaan Jyväskylässä oli marraskuussa 2018 asunnottomia henkilöitä n. 200, joista naisia reilut 30.

Jyväskylän Asunnottomien Yön tapahtuma 17.10.

Kansalaistoiminnankeskus Matarassa (Matarankatu 6), Tourujoen puistossa ja Taulumäen kirkossa.

Klo 9.00 alkaen aamiainen Jokikievarissa 
Klo 10–12.30 Tänään kotona – huomenna häätö? Miniseminaari käsittelee asumisen ja asunnottomuuden ajankohtaisia kysymyksiä. Kuulemme mm. nuorten naisten asunnottomuuden erityiskysymyksistä ja asumisen ohjaukseen kehitetyistä uudenlaisista toimintamalleista. Tilaisuus on tarkoitettu kuntien sosiaalitoimen työntekijöille sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille. 
Klo 14–16 Miksipä en vuokraisi? Syvien ongelmien ratkaiseminen vaatii riskinottoa, rohkeutta ja epä-mukavuusalueelle menemistä. Kuinka voidaan parantaa ihmisen oikeutta omaan asuntoon ja millaisia asumisen ratkaisuja voidaan luoda asunnottomuuden vähentämiseksi? 
Klo 16–18 Asunnot on vai asunnoton? Minkälaista on elo ja olo, kun kämppä ja kaverit puuttuvat? 3K-TALK on juonnettu keskustelu asunnottomuutta kokeneiden henkilöiden ja ammattilaisten sekä päättäjien kesken. 
Klo 18–22 Puistotilaisuus. Ohjelmassa musiikkia ja puheenvuoroja. Tarjoilua illan hämyssä. 
Klo 21–09 Avoimet ovet Taulumäen kirkossa. Teetä ja sympatiaa. Kohtaamisia, keskusteluja ja musiikkia. Yöpyjille tarjolla aamiaista. 

Jyväskylän tapahtumakokonaisuuden järjestelyistä vastaavat yhteistyössä paikalliset toimijat, seurakunnat ja Jyväskylän kaupunki. 

https://www.facebook.com/jyvaskylanasunnottomienyo/ 
https://www.sininauhaliitto.fi/tapahtumat/asunnottomuuden-ja-asunnottomuustyon-teemapaiva-jyvaskylassa-17-10-2019/ 

Lisätietoja:
projektityöntekijä Hanna-Riikka Alasippola, Pyöröovesta ulos -hanke/Jyväskylän katulähetys ry, p. 040 591 7476, 
kehittämisasiantuntija Susanna Hult, Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityö, p. 040 559 9780
palvelupäällikkö Ritva Anttonen, Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityö, p. 014 266 3347