Jyväskyläläisiä yrityksiä osallistui kaupunginjohtaja Timo Koiviston johdolla Jyväskylän kaupungin järjestämälle vierailulle Jaroslavliin 24.-27.9.2019. Yli tuhatvuotisen kaupunkihistorian omaava perinteikäs venäläinen ystävyyskaupunki osoittautui potentiaaliseksi myös jyväskyläläisille yrityksille.

Lisätietoja

Tiina Järvelin, yritysneuvoja, Business Jyväskylä, Jyväskylän kaupunki, puh. + 358 50 308 2800
Suvi Metsola, toimitusjohtaja, Export Maker Oy, puh. +358 40 731 0223
Satu Heikkinen, kansainvälisten yhteyksien päällikkö, Jyväskylän kaupunki, puh. +358 503255110

Jyväskylästä yritysvierailulle osallistuivat Prosolve Oy, RamonEdge Oy, Export Maker Oy, Arctic Machine Oy, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Suomalainen Uimakoulu Oy sekä Export Maker Oy.

Vierailuohjelmaan sisältyi yritystapaamisia, Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston ja Jaroslavlin kaupunginjohtaja Vladimir Volkovin tapaaminen, tutustumista Jaroslavlin kaupungin palveluihin, Jaroslalvin Lokomotiv jääkiekkojohdon tapaaminen sekä osallistuminen rakennusalan seminaariin. Lisäksi matkan aikana jyväskyläiset vierailivat Suomen pääkonsulaatissa Pietarissa.

Mitä matkasta jäi käteen - osallistujat arvioivat tuloksia

”Kaupungin rooli yritysvierailumatkoilla on tukea yrityksiä mahdollistamalla tapaamisia ja avaamalla ovia neuvottelupöytiin”, kertoo Kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Pasi Pulkkinen, RamonEdge Oy:n toimitusjohtaja, kertoo, että ”Meillä on tällä hetkellä neljässä kaupungissa Venäjällä terähuoltopisteet ja tämän reissun tuloksena on tulossa kolme uutta terähuoltopistettä, joista yksi Jaroslavlissa.”

Koulutuspäällikkö Petri Hagman Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradiasta arvioi, että ”Jaroslavlin alueella potentiaalisena koulutusryhmänä nähdään ylemmät toimihenkilöt. Tapaamisten seurauksena laaditaan koulutustarjoukset useammalle taholle liittyen kiinteistö- ja rakennusalan täydennyskoulutuksiin.”

Prosolve Oy:n toimitusjohtaja Janne Salmela uskoo, että tapaamisten tuloksena syntyy jatkossa kaupallista toimintaa: ”Näen yhtenä liiketoimintamahdollisuutena paikallisten uimahallien teknisen kunnostamisen ja tässä olisi hyvä mahdollisuus kerätä suomalaisia yrityksiä yhteen tarjoamaan kokonaispalveluna kunnostusprojekti. Alueelle voisi tarjota myös aurinkoenergiaan liittyviä ratkaisuja, esim. julkisrakennusten, uimahallien ja koulujen käyttöön.”

Suomalainen Uimakoulun tavoite oli selvittää, onko mahdollista aloittaa vauvauintia myös Jaroslavlissa. Eevaliisa Anttila ja Hannu Perälän kertovat, että ”Saimme tutustua puhtaisiin, hyvin toimiviin uima-altaiden ylläpitäjiin, jotka haluavat tehdä yhteistyötä. Nyt jatkamme neuvotteluja tavoitteena sopia aloituspäivä. Sen jälkeen aloitamme rekrytoinnin, markkinoinnin ja ohjaajien koulutuksen. Odotamme saavamme uimareita Jaroslavlista jo tänä talvena.”

Juha Suonperä, kaupunginhallituksen 1.varapuheenjohtaja arvioi, että ”Pääsimme tukemaan yrityksiä heidän neuvotteluissaan monella eri toimialalla. Saatiin myös mainio katsaus Jaroslavlin alueen liiketoimintamahdollisuuksiin sekä itse kaupunkiorganisaatioon ja koulutusjärjestelmään”.

Yritystapaamisten järjestämisessä auttanut Export Maker Oy:n toimitusjohtaja Suvi Metsolan mukaan ”Matkaa lähdettiin alusta asti järjestämään yritysyhteistyön näkökulmasta ja näin ollen toteutuneissa neuvotteluissa päästiin nopeasti konkretiaan ja sovittiin selkeät jatkotoimenpiteet. Sekä jaroslavlilaiset että jyväskyläläiset yritykset olivat hyvin valmistuneita tapaamisiin ja arvostivat kaupunkien tarjoamaa taustatukea”.