Vanhustenviikkoa vietetään 6.-13. lokakuuta, mutta jo 1.10. otetaan varaslähtö ja vietetään Jyväskylässä valtakunnallisen Armas-festivaalin avajaisjuhlaa.

Valtakunnallista vanhustenviikkoa vietetään Jyväskylässä 6.-13. lokakuuta 2019. Teemaviikolla kiinnitetään huomiota ikäihmisiin ja ikääntyneiden palveluihin tänä vuonna teemalla ”Varaudu vanhuuteen”. Jyväskylässä vanhustenviikolla on perinteiseen tapaan monipuolista ohjelmaa. 

Vanhustenviikolla tuodaan esiin tapoja, joilla ikäihminen voi pitää huolta itsestään ja omasta hyvinvoinnistaan. Luvassa on monipuolisesti kulttuuria, liikkumista ja elämäniloa. 

Vanhustenviikon avaa vanhustenpäivänä 6. lokakuuta teatterilla vietettävä pääjuhla. Juhlapuheen pitää Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela. Juhlassa kuullaan sinfonian säveliä ja Kannel-kuoroa ja nähdään nuorten tanssiesitys Illusion junioreilta.

Tänä vuonna seniorimessuilla juhlitaan Taideapteekkia

Ikäihmisten oma valtakunnallinen Armas-festivaali vietetään vuosittain lokakuussa. Tänä vuonna ARMAS-festivaalin avajaisjuhla vietetään Jyväskylässä yliopiston juhlasalissa 1.lokakuuta. Tilaisuuden avajaispuheen pitää kaupunginjohtaja Timo Koivisto. Avajaisjuhlassa esiintyy muun muassa Janne Tulkki.

Seniorimessut vietetään kaupunginteatterilla maanantaina 7. lokakuuta kello 10.00-15.00. Messut vietetään tänä vuonna poikkeuksellisesti viikkoa ennen vanhustenviikon alkua tilajärjestelyistä johtuen. Seniorimessut ovat osa ikääntyneiden Armas-festivaalin ohjelmistoa. Hyvin suosittuja seniorimessuja on vietetty Jyväskylässä jo 15 vuotta.

Messut avaa kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. Päivän aikana kuullaan yhteistyöstä ikäihmisten hyväksi ja lääkäri Tapani Kiminkisen vinkkejä vanhuuteen varautumisesta. Seniorimessut päättää tänä vuonna Taideapteekin 10-vuotisjuhla. Tilaisuuden juhlapuheen pitää kulttuuripäällikkö Mari Aholainen. Juhla päättyy tenori Reijo Ikosen, sellisti Iida Sinivalon ja harpisti Ulla-Stina Ikosen Kertokaa se hänelle -konserttiin, jossa kuullaan tunnetuimpia Mauno Kuusiston ohjelmistoon kuuluneita lauluja.

Seniorimessut ovat viihdesisältönsä lisäksi erinomainen paikka hankkia hyödyllistä tietoa. Messuilla on runsaasti näytteilleasettajia, jotka esittelevät toimintojaan ja tuotteitaan.
Sekä pääjuhla että seniorimessujen ohjelma suurella näyttämöllä on tulkattu viittomakielelle.

Poimintoja viikon ohjelmasta

Tiistaina 8.10 kaupunginkirkossa esiintyy Kristillisten eläkeläisten Lähteelä-kuoro. Tilaisuus on myös ehtoollisjumalanpalvelus.

Torstaina 10. lokakuuta vietetään iäkkäiden ulkoilupäivää. Vapaaehtoisia ulkoilutovereita kaivataan kovasti ikääntyneiden ympärivuorokautisessa asumisessa ja kotihoidon asiakkaiden keskuudessa. Palvelutaloista ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vaparista voi tiedustella ulkoiluystävän tarvetta. 

Perjantaina 11.10 aamupäivällä Jyväskylän taidemuseossa järjestetään muistiystävällinen museokierros. Kierros tehdään pienissä ryhmissä ja ryhmiä vetää kulttuuriluotsit. Tilaisuuteen tulee ilmoittautua etukäteen. Iltapäivällä senioreilla on vapaa pääsy taidemuseon näyttelyihin.

Lisäksi viikon aikana on tiedossa muun muassa konsertteja, eri toimintojen esittelyä ja luentoja. Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Hae painettu ohjelma ja tutustu viikon tapahtumiin

Vanhustenviikon painettuja ohjelmalehtisiä jaetaan ikääntyneiden päiväkeskuksissa, Jyväskylä-infossa sekä OIVA -keskuksessa. Sähköisessä muodossa ohjelma löytyy osoitteesta: https://www.jyvaskyla.fi/sites/default/files/atoms/files/vanhustenviikon_tapahtumakalenteri_2019.pdf

ARMAS-festivaali: http://armasfestivaali.fi/