Keski-Suomen museon avajaispäivä on lyöty lukkoon. KeMun uudenlainen ja peruskorjattu museo upeine näyttelyineen avautuu yleisölle lauantaina 14.12.2019.

Uuden Keskisuomalaisuutta etsimässä -perusnäyttelyn suunnittelu alkoi vuoden 2017 alkupuolella ja rakentaminen reilut kaksi vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä muun muassa näyttelyn rakenteet ovat pystyssä ja vitriinien tuotanto alkanut, esineet ja valokuvat on valittu, videot kuvattu, muistot muisteltu, tekstit kirjoitettu ja ääni- ja animaatiomaailma suunniteltu. Uudessa perusnäyttelyssä voikin esimerkiksi kuunnella muistoja ja kertomuksia, ihmetellä ja ihailla muuttuvaa keskisuomalaista maisemaa ja ympäristöä, piipahtaa elokuvissa, lueskella sarjakuvaa kaupungin perustamisvaiheista, fiilistellä savusaunan, urheilun tai räpin tunnelmaa. Ja miltä näyttääkään matka Alvar-pojan opastamana yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään? Lapset voivat pelata entisajan pelejä, hyppiä ruutua tai kokeilla, miten onnistuisi oman kalliomaalauksen teko nykytekniikalla.

Samalla avautuvat myös KeMun vaihtuvat näyttelyt: alahalliin tulee Miljoonasateesta kertova näyttely, jossa katsojat ja kuulijat voivat antautua tämän huikean musiikkiuran tehneen ja ennakkoluulottoman jyväskyläläislähtöisen bändin tarinan vietäväksi. Ylimpään kerrokseen avautuu luontoaiheinen taidenäyttely, jossa on rinnastettu Ilamon rahaston varoilla hankittua vanhaa keskisuomalaista kuvataidetta ja Suomen Kulttuurirahaston Keski-Suomen rahaston työskentelyapurahan saaneiden nykytaiteilijoiden teoksia.

Koko lauantaipäivän kestävissä avajaisissa tullaan näkemään monipuolisesti näyttelyihin linkittyvää, mutta yllättävää ohjelmaa. Avajaiset ovat kaikille avoimet. Tarkempi ohjelma varmistuu lähempänä avajaisia.

Tervetuloa kemuilemaan joulukuussa!